PURschuim is een mengsel van een di-isocyanaat en een polyol. Deze twee chemische stoffen worden gemengd op het moment dat het PURschuim vermengd met blaasmiddel uit het mengpistool gespoten wordt. De chemische reactie die dan ontstaat, maakt dat het schuim direct expandeert (uitzet) en hard wordt.
Prijs pur vloerisolatie
De prijs van vloerisolatie met pur schuim hangt onder meer af van het totaalaantal vierkante meters dat van isolatie moet worden voorzien. Gemiddeld gesproken kost pur vloerisolatie tussen 15 en 20 euro per vierkante meter voor een isolatielaag met een dikte van 8 à 10 centimeter.
Meestal wordt pur vloerisolatie aangebracht in een dikte van 10 à 11 cm. Dikker isoleren is natuurlijk altijd mogelijk, zoals 19 à 20 cm voor passiefhuizen. De minimaal aanbevolen isolatiedikte is 4 cm.
Gespoten PUR kan je rechtstreeks op het te isoleren oppervlak spuiten. Wel belangrijk: de betonvloer moet droog, proper, stofvrij en voldoende warm zijn.
Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Tijdens het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen: isocyanaten.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Duurzaam & blijvend efficiënt: De gespoten PUR isolatie kan na een correcte plaatsing niet meer zakken, krimpen of afbrokkelen en is ongevoelig voor corrosie, rot en schimmel. Het beschermd zelfs de ondergespoten materialen waardoor PUR isolatieschuim de levensduur van het gebouw bevorderd.
Wat is de droogtijd van een gespoten PUR vloerisolatie? Een droogtijd heeft een vloerisolatie in gespoten PUR niet nodig. Het isolatieschuim expandeert tussen 0 en 6 seconden en is na 1 minuut kleefvrij. Na een 3-tal minuten kan men daarop stappen maar nog niet volledig uitgehard.
De Fomicom spuitschuimen zijn tweecomponenten PUR schuimen die opgebouwd zijn uit [minimum 95%] gesloten cellen wat zorgt voor een perfecte luchtdichtheid. Goede isolatie is immers maar zo degelijk als zijn zwakste schakel. Om energieverlies uit te sluiten dient alles perfect afgedicht te zijn.
Op een vloerisolatie in gespoten PUR dient er een minimale dikte van dekvloer (chape) gerespecteerd te worden om een voldoende sterke en stabiele vloer te verkrijgen. Met een poliebetonvloer is een dikte van 100 mm een minimum.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Gemiddeld gesproken kan je je voor gespoten PUR verwachten aan een startprijs van ongeveer 25 euro per m2. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen kan via onze online offertepagina. Wens je zelf te isoleren, dan kan je gebruikmaken van EPS platen.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR. De kosten van dit isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de dikte.
Bodemisolatie is in de regel de goedkoopste methode van vloerisolatie. Maar deze vorm van vloerisolatie is ook het minst energiebesparend. Hierdoor is de terugverdientijd een stuk langer. Bodemisolatie wordt eigenlijk alleen gedaan als de kruipruimte te laag is om te isoleren.
De vierkante meter prijs van vloerisolatie varieert tussen 30 euro en 60 euro (afhankelijk van het materiaal en de dikte). Vloerisolatie is maatwerk. Zo bestaat er een heel aantal soort vloeren, zoals een beton vloer, houten vloer.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
PUR en PIR vallen beide onder de verzamelnaam PU. Ze worden dan ook op basis van dezelfde grondstoffen geproduceerd . Het verschil zit hem vooral in de verhouding van deze grondstoffen en het productieproces, waardoor de fysicochemische verbinding in een PIR schuim intrinsiek sterker is.
Vloerisolatie met PUR houdt namelijk geen vocht tegen. Het vocht blijft aanwezig in de kruipruimte en gaat zichzelf ophopen. Dit vocht veroorzaakt schimmels en nare geuren. Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat deze schimmels, geuren en vocht in uw woning zichtbaar worden.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Gemiddelde prijs van chape per m2
Gemiddeld mag je rekenen op 12-15 euro per vierkante meter. Dit is een klus die ervaring vereist. Laat chapewerken daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf.
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.
Na het uitharden en uitdampen van de gevaarlijke stoffen zijn producten met PUR niet meer schadelijk voor de gezondheid, ook niet bij intensieve aanraking. Bij sterke verhitting van producten met PUR komen de gevaarlijke stoffen wel weer vrij, zoals bij het versnijden of verzagen van PU-hardschuimplaten.
Hoewel PUR en PIR van petro-chemische oorsprong zijn, worden ze in de milieuklassificatie van NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) als duurzaam beschouwd. PUR en PIR platen krijgen een classificatie 2B mee (Klasse 1 is de beste milieukeuze).