Voor een vakantiewoning in Nederland (niet uw hoofdwoning) geldt dat u in box 3 van de inkomstenbelasting de WOZ-waarde moet opgeven. De WOZ-waarde staat op de WOZ-beschikking van de gemeente. Hierover betaalt u tot ongeveer 1,7% belasting in 2021 en 2022.
Je vakantiehuis is voor de Belastingdienst vermogen. Je moet dit in box 3 aangeven voor de WOZ-waarde per 1 januari van het voorgaande jaar. In de aangifte over het jaar 2022 neem je dus de waarde op per 1 januari 2021.
Investeren in een vakantiehuis is een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Je kunt geld verdienen door het huis te verhuren en de woning mogelijk met meerwaarde verkopen. Het is wel belangrijk om de risico's in de gaten te houden, zoals hoge onderhoudskosten of een verslechterende woningmarkt.
Er zijn heel wat zaken die je duidelijk moet hebben voor je een vakantiewoning koopt, denk bijvoorbeeld aan de omgeving, de faciliteiten van het vakantiepark en het type vakantiewoning. Daarnaast is het zinvol om te bepalen of je vooral zelf gebruik maakt van de woning, of dat je de woning ook wilt verhuren.
Zo werkt een hypotheek voor een recreatiewoning
Je kunt de Recreatiehypotheek aanvragen voor zowel nieuwe als bestaande recreatiewoningen. De hypotheek moet annuïtair of lineair zijn. Je kan tot maximaal 70% van de marktwaarde van je recreatiewoning financieren met de Recreatiehypotheek.
Woonbestemming of recreatiebestemming
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Hebt u een recreatiewoning in eigendom, dan kan deze woning fiscaal alleen als eigen woning worden aangemerkt als deze woning voor u als zogeheten hoofdverblijf (zie hierna) dient. Daarbij is van belang dat u samen met uw (eventuele) fiscaal partner niet meer dan één hoofdverblijf kan hebben.
Conclusie. Permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan. Gemeenten kunnen permanente bewoning wel mogelijk maken door het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking.
Een gegarandeerd rendement van 7 tot 8 procent en geen omkijken naar de verhuur of schoonmaak. Het klinkt verleidelijk, een vakantiehuisje voor de verhuur als belegging.
In september van 2016 besliste de Hoge Raad dat chalets/stacaravans een 'woning' zijn in het kader van de WOZ/OZB.
Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.
Wie een tweede verblijf bezit, moet dat jaarlijks aangeven in zijn belastingaangifte, zelfs wanneer het niet verhuurd is. U geeft dan het niet geïndexeerd KI in uw aangifte op. Daarna betaalt u belastingen op het geïndexeerd KI verhoogd met 40 procent.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Eigen geld is vrijwel altijd nodig
Zelf een gedeelte van het huis betalen, is daarom vrijwel altijd nodig bij een hypotheek voor een tweede (of wellicht derde) huis. Bij de meeste geldverstrekkers kunt u maximaal 70% van de marktwaarde financieren.
Van permanente bewoning is sprake als een vakantiehuis wordt gebruikt als hoofdverblijf. Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf.
Recreëren of vakantie houden betekent dat u vanaf uw vaste woonadres (regelmatig) voor korte of langere perioden gebruik maakt van een caravan of huisje. Veel campings of recreatieparken hebben eigen regels over hoe lang u daar mag zijn.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
Omzetbelasting
Over de aankoopsom van een nieuw opgeleverde dan wel nog niet in gebruik genomen recreatiewoning is bij de levering in beginsel 21% aan omzetbelasting (hierna: btw) verschuldigd. Ook bij de levering van de recreatiewoning binnen twee jaar na eerste ingebruikneming is 21% btw verschuldigd.
Wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, is er in ieder geval sprake van het hebben van een hoofdverblijf in de recreatiewoning.
Na plaatsing van het chalet op de kavel, is het chalet voor de Inkomstenbelasting aan te merken als onroerende zaak. Het chalet wordt voor de inkomstenbelasting belast in box 3. De heffingsgrondslag is de WOZ-waarde in het jaar waarover aangifte wordt gedaan.
Recreatiewoning hypotheek berekenen
Hypotheekverstrekkers financieren een tweede woning nooit volledig. Je kunt meestal maximaal 70 procent van de woningwaarde lenen. De overige 30 procent moet je dus zelf betalen. Dit kan met je spaargeld of je kan er een lening voor afsluiten.
Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur. Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven.
In Nederland mag je niet permanent wonen in een recreatiewoning. Daar zijn een aantal argumenten voor: Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden. We moeten oppassen voor verstening van het groen, zodat de weinige natuur die we in Nederland hebben, voor iedereen toegankelijk blijft.