Een handicap is gebaseerd op de beste resultaten van een speler. Als er van een speler meer dan 20 qualifying scores beschikbaar zijn, dan is de handicap van een speler het gemiddelde van de beste 8 'dagresultaten' van deze laatste 20 rondes.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes moet iemand 36 of meer Stableford-punten halen, oftewel men moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole. Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen.
U speelt een Qualifying kaart en komt binnen met 40 Stablefordpunten. Dit betekent dat u 4 punten beter dan uw handicap hebt gespeeld. Tot handicap 36 volgt u de rekenmethode van de Clubhandicap. Dus 38-2 is 36 en vervolgens hanteert u de rekenmethode van de EGA Handicap.
Dankzij het handicapsysteem kunnen spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar spelen. Als jij met een professionele golfer een Par 4 loopt en de professionele golfer maakt een Par (de hole in 4 slagen), dan mag jij met handicap 54 (en 3 extra slagen), de hole lopen in 7 slagen.
Hoe werkt het nieuwe systeem? In het nieuwe systeem wordt een handicap gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes bepaalt je handicap. Hier wordt een vaste formule voor gebruikt.
Wanneer je een score registreert die lager is dan jouw buffer gaat je handicap met 0,1 punt omhoog. Bij een score boven de buffer geldt een handicapverlaging. Die verlaging is afhankelijk van de handicapcategorie. De verlaging van je handicap bedraagt 0.1, 0.3, 0.4, 0.5 of 1.0 per punt dat je boven de buffer scoort.
PAR (aantal slagen dat je over de hole mag doen) = 2 punten.
Een handicap is een golfterm, die de speelsterkte van een golfer aangeeft. De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De hoogste handicap is 54.
Als je bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijg je 36 handicapslagen. Dit betekent dat je in een 18-holes wedstrijd over elke hole (36:18=) twee slagen extra mag doen.
Je zou denken dat handicap nul de laagst haalbare handicap is binnen golf. In principe is handicap 0 wel het getal dat wordt omschreven als scratch of wanneer je als golfer als ''pro'' wordt gezien.
Als uw nettoscore gelijk is aan par krijgt u 2 Stablefordpunten. Als u bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijgt u 36 handicapslagen. Dit betekent dat u in een 18-holeswedstrijd over elke hole (36:18=) 2 slagen extra mag doen. Is uw score 5 op een Par-3 dan is uw nettoscore 5-2=3, dus een Par.
Cut (halen): De meeste golfwedstrijden voor topspelers bestaan uit vier rondes van achttien holes. Iedere speler speelt de eerste twee rondes, meestal op donderdag en vrijdag. Alleen de besten 'halen de cut' (de schifting) en mogen ook aan de laatste twee rondes (meestal op zaterdag en zondag) deelnemen.
Je moet minstens 7 punten hebben om recht te hebben op een integratietegemoetkoming. In tegenstelling tot bij de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT), houden we bij de integratietegemoetkoming (IT) dus niet rechtstreeks rekening met de gevolgen van je handicap op je mogelijkheden op de gewone arbeidsmarkt.
Hoe krijg ik een EGA handicap? Zoals bij iedere sport start je eerst met golflessen bij een golfprofessional. Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt krijg je een golfbaanpermissie (handicap 55). Met je golfbaanpermissie mag je onder begeleiding van een handicap speler de baan in om het echte werk te oefenen.
Een 'greenfee' is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen op een baan waar je geen speelrechten hebt via een lidmaatschap. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro.
De aangepaste bruto score is de bruto score, inclusief strafslagen, aangepast in de gevallen: waarin een speler op een hole hoger scoort dan zijn/haar netto dubbele bogey; waarbij een hole niet gespeeld is; waarbij een speler wel begint op een hole maar niet uitholet.
De gemiddelde handicap van Nederlandse golfers
Eind 2021 had 46% van de Nederlandse golfers een handicap van 36,0 of lager. Vlak voor de invoering van het WHS was dat 45%.
Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een 'greenfee'. De greenfee van 9 holes Par 3 kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 30 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon.
Score op een grote golfbaan
Heel simpel een PAR 3 golfbaan is een PAR 3 baan. Elke bal moet op de green of net daarbuiten landen. Een chip en een put of 2 putjes en dan moet hij erin. Knap als je dit 9 holes vol kunt houden, laat staan 18 holes.
Een speler moet dus voor de ronde aan zijn/haar marker aangeven of hij/zij 9, 18 of bijvoorbeeld 14 holes gaat spelen (als hole 14 een 'logisch eindpunt' is op de baan die gespeeld gaat worden). Waarom is dit nodig?
Je Handicap deel je namelijk altijd door 18 holes. Op een par 4 hole is de persoonlijke Par voor iemand met Handicap 36 dus 6. Als deze speler er dus 6 slagen over doet heeft hij 2 punten.
De par-5 is de langste hole van de baan, meestal tussen de 450 en 500 meter en soms nog langer. Voor de betere golfer is het een uitdaging om de green in 2 slagen te halen terwijl het voor de beginnende golfer een hole is waar geen eind aan lijkt te komen.
De course handicap - de baanhandicap - is wat vroeger in het EGA-tijdperk de playing handicap werd genoemd. De baanhandicap is dus het volledige aantal slagen dat een speler krijgt (of geeft, als de speler heel goed is). De speler kan zijn/haar baanhandicap vinden in de handicapslagentabellen van een golfbaan.