De N-term wordt berekend door alle cijfers die behaald zijn bij het desbetreffende examen te delen door het aantal leerlingen dat heeft deel genomen aan het examen. Als dit cijfer lager is dan verwacht dan wordt de N-term omhoog aangepast. Het tegenovergestelde geldt als het cijfer hoger is dan verwacht.
De technische normering (technische N-term) komt tot stand voordat het examen wordt afgenomen. In de tweede fase wordt het examen afgenomen en kijkt het CvTE naar de reacties/feedback/klachten van docenten, leerlingen, en vakverenigingen. Deze reacties worden tegen de technische normering gehouden.
De N-term. Je kunt bij elk examen zeggen dat je een voldoende hebt als je de helft goed hebt. Je houdt er dan geen rekening mee dat het ene examen moeilijker kan zijn dan het andere.
Voorbeeld: Stel, je hebt je examen echt heel goed gemaakt, de normering is 1,0 en je hebt 52 van de 78 punten behaald. Dan krijg je dus het volgende: 9*52/78+1,0 = 7,0. Dan heb je toch mooi een 7,0 voor je examen!
Als een examen relatief makkelijk is, wordt de N-term laag (minimaal 0,0). Je moet dan meer scorepunten halen voor een voldoende, dan wanneer een examen relatief moeilijk is. Is een examen relatief moeilijk, dan wordt de N-term hoger (maximaal 2,0, in principe).
Op 10 juni om 08:00 werden de n-termen (de normering) bekend gemaakt van de eindexamens van het eerste tijdvak op de website van Cito. Veel van jullie -eindexamenleerlingen- zullen ook vandaag gebeld worden met de boodschap of je wel of niet geslaagd bent.
In zeldzame gevallen komt zelfs weleens een n-term van meer dan 2 voor, zo was er bijvoorbeeld een n-term van 2,4 voor het pilotexamen wiskunde B, vwo in 2016, en voor scheikunde, vwo in 2022.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
De N-termen voor het 2de tijdvak worden bekendgemaakt op vrijdag 1 juli 2022 om 8.00 uur. De N-termen voor het 3de tijdvak worden bekendgemaakt op donderdag 14 juli 2022 om 8.00 uur.
Wanneer is de N-term bekend? In 2022 wordt de normering van het eerste tijdvak van de examens bekendgemaakt op donderdag 9 juni om 8.00 uur. Voor het tweede tijdvak wordt de normering bekendgemaakt op vrijdag 1 juli om 8.00 uur (hierna weet je of je geslaagd bent of niet!).
De N-term staat voor normeringsterm. Het is het cijfer dat bepaalt hoe streng je examen wordt nagekeken. Als je een toets met vijftig vragen maakt, komt daar een score uit. Die score laat zien hoeveel vragen je goed had, maar zegt nog niet zoveel over je cijfer.
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde. Het gemiddelde van al je eindcijfers is een 6 of hoger (voldoende).
Bij Schrijven en Spreken een of meer punten per vraag. Bij Lezen en Luisteren voor elk goed antwoord een punt; men kan dus 40 punten halen. De scores van de examens worden geprojecteerd op een 500-punten-schaal. Een score boven de 500 punten betekent geslaagd, onder de 500 punten gezakt.
70% normering voldoende 6.
Vakken met een CE- en SE-cijfer
Als je voor een vak zowel een schoolexamencijfer als een cijfer voor het centraal eindexamen hebt behaald, is de berekening als volgt: Voor je schoolexamen Engels heb je gemiddeld en afgerond een 6,7. Voor je centraal eindexamen Engels haal je een 6,2. (6,7+ 6,2)/2 = 6,45.
N-termen iets hoger dan voor corona
Met een N-term worden de scorepunten voor een examen omgezet naar een cijfer. Een N-term is doorgaans een getal tussen 0,0 en 2,0. Bekijk onze animatie over de normering in 2022 voor een uitleg over hoe de N-term precies werkt.
Hoogste cijfer telt
Als je besluit om een centraal examen te herkansen, dan maakt het niet uit welk cijfer je voor dat vak hebt gehaald in het eerste tijdvak. Je hebt niets te verliezen bij een herkansing, want alleen het hoogste cijfer telt.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn.
Belangrijkste verschil is dat bij het centraal examen iedereen in Nederland dezelfde toets maakt. Voor het schoolexamen maak je meerdere toetsen. Er zijn nog andere verschillen.
Leerkrachten of directieleden mogen iets dat in je schooltas of broekzak zit op te vragen als ze vinden dat je de les stoort. Maar ze mogen er zelf niet in kijken. Ze hebben ook niet het recht om jou te fouilleren. Dit geldt ook bij het doorzoeken van jouw locker of op schoolexcursies.
In totaal kan een kandidaat voor het Wft-examen Basis dus 62 punten behalen. dan exact 68% (bijvoorbeeld 67,99%) van de punten, dan is het cijfer lager dan 5,5 en wordt het afgerond naar een 5 (gezakt).
Op de havo wordt sinds 2015, zonder uitzondering, het laagste slagingspercentage behaald (gemiddeld 88,4%). Op de havo is het hoogste gemiddelde centraal examencijfer havo behaald voor Engels (6,9). Op de havo is het laagste gemiddelde centraal examencijfer behaald voor Duits (6,0).
Tijdens de afname van de centrale examens worden docenten door scholen vaak ingezet als surveillant. Zodra de afnames geweest zijn, begint de correctieronde: eerst kijkt de eigen docent de examens na, vervolgens kijkt een docent van een andere school ze ook na.
Een N-term hoger dan 1,0 betekent dat de cijfers worden opgehoogd. Een N-term lager dan 1,0 betekent dat de cijfers worden verlaagd. En een N-term gelijk aan 1,0 betekent dat je cijfer gelijk blijft.