Zo voorkom je een overvol gevoel:
Drink veel water tussendoor. Eet langzaam, kauw bij elke hap wel 20 keer (yep, is veel). Leg je bestek af en toe even neer voor een minibreak. Slim om het brood (als je in een restaurant eet) zo veel mogelijk te laten staan.
Voedsel kan onder andere eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels bevatten. Met name vezels, eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je een langdurig vol gevoel hebt. ,,Vezels worden heel langzaam geleegd uit de maag en hoe langer de maag vol is, hoe minder snel je weer wilt eten. Datzelfde geldt voor eiwitten.
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
Voedzaam betekent volgens het woordenboek: 'Veel voedingsstoffen bevattend'. Wij hebben dat vertaald naar: Zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, goede koolhydraten en vezels.
Het blijkt iets te maken te hebben met het 'rustmetabolisme'. Dit is de snelheid waarmee je lichaam alles wat je eet omzet in bouw- en brandstoffen zonder dat je iets doet. Het rustmetabolisme verschilt per persoon en is afhankelijk van lengte, leeftijd, geslacht en gewicht.
Water zorgt al voor een voller gevoel, waardoor je minder trek zult hebben en dus minder eet. Daarnaast houdt het regelmatig drinken van water je spijsvertering op gang. (Te veel) water drinken direct na het eten, is dan weer niet zo goed. Water maakt immers dat de spijsverteringssappen in je maag verdund worden.
Gevolgen dwangmatig overeten
Dwangmatig overeten kan zowel lichamelijke als emotionele problemen veroorzaken. Door het vele en ongezonde eten, kan je problemen met je gewicht krijgen. Met alle gezondheidsnadelen die daarbij horen. Ook kan het ervoor zorgen dat je onzeker wordt en je gaat afzonderen van je omgeving.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
Het best vullende fruit is fruit met vetstoffen, zoals noten en de al genoemde avocado's. Het slimste is om diverse soorten fruit af te wisselen, niet elke dag hetzelfde eten en je fruit naar behoefte aan te vullen. Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%.
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt.
1. Groene bladgroenten. Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en antioxidanten en verdienen daarom een plaats in deze lijst van meest gezonde voeding ter wereld. Ze gaan verzuring van het lichaam tegen en voorkomen hoge bloeddruk.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je metabolisme snelheid daalt tot wel 20-30% als je te weinig eet. Als je extreem daalt in je calorie-inname kan het zelfs zijn dat je Basale metabolisme (hetgeen wat je verbrand in rust) tot zelfs wel 45% daalt! Oftewel, je zult steeds minder snel afvallen, ondanks dat je steeds minder gaat eten.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Tortilla chips
De tortilla chips bevatten gemiddeld namelijk zo'n 480 kcal per 100 gram. Hiermee scoort het dus beter dan bijvoorbeeld de Lay's chips en de biologische boerenkoolchips!