In leger, zee- en luchtvaart wordt UTC ook wel aangeduid als "Zulu time", verwijzend naar nul-meridiaan of "zero meridian". De code voor ˈˈzˈˈ is in het NAVO-spellingsalfabet ˈzuluˈ.
Amsterdam ligt in de tijdzone Central European Time ook wel Midden Europese Tijd(MET, GMT +1) genoemd.
Nederland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1.Nederland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
Coordinated Universal Time
De naamgeving van UTC is enigszins bijzonder. Engelstaligen wilde de standaard Coordinated Universal Time (of CUT) noemen, Franstaligen juist Temps Universel Coordonné (of TUC). Uiteindelijk besloot men voor UTC te gaan, een afkorting die dus nergens voor staat.
UTC is nagenoeg hetzelfde als GMT (Greenwich Mean Time). De aarde draait in 24 uur om haar as. Theoretisch is daarmee iedere tijdzone 360°/24 = 15° breed.
In totaal zijn er wereldwijd 40 verschillende tijdzones in gebruik. Er zijn 21 landen die meerdere tijdzones beslaan. Het land met de meeste tijdzones is Frankrijk: door de vele overzeese gebieden zijn dat er in totaal 12 (gedurende de zomertijd 13).
The Netherlands has two time zones. The country's European mainland, including the capital Amsterdam, observes Central European Time (CET) as standard time. When Daylight Saving Time (DST) is in force, Central European Summer Time (CEST) is observed.
De tijdzone 0 begint in Greenwich, een plaats in Engeland. Dat is internationaal zo afgesproken. Het is daar 1 uur vroeger dan in Nederland. Verder naar het oosten wordt het steeds 1 uur later.
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten.
Time zone: GMT+1 (UTC)
De Greenwich Mean Time (GMT) is het ijkpunt. De lengtegraad bedraagt 0 en loopt dwars door het gebouw van de Royal Observatory van Greenwich.
Time zone info for Nederland
Switched to UTC +1 / Central European Time (CET).
Tijdsverschil Hawaii
Het grootste tijdsverschil tussen de Verenigde Staten en Nederland is 12 uur. Ga je tijdens onze zomertijd naar Hawaii dan is er 12 uur tijdsverschil met Nederland.
UTC is bijna gelijk aan het welbekende Greenwich Mean Time (GMT). Het verschil bestaat eruit dat GMT een zuiver astronomische tijd is en UTC is gebaseerd op een atoomklok en gecoördineerd met de rotatie van de aarde.
Een GMT horloge is een horloge met een extra wijzerplaat of (digitaal) venster dat een tweede tijdzone aangeeft. Dit type horloge is vooral populair onder mensen die handel drijven met landen in een andere tijdzone, of mensen die regelmatig telefonisch contact hebben met familie of vrienden in een ander land.
Omdat de aarde in 24 uur om haar as draait, zijn de meridianen het uitgangspunt voor het instellen van tijdzones. Zo wordt de aarde in 1884 als een sinaasappel in 24 partjes verdeeld, steeds met een uur tijdsverschil tussen de tijdzones. Al zien de tijdzones er in de praktijk een stuk chaotischer uit.
Midden-Europese Tijd (MET) (Engels: CET voor Central European Time) is een tijdzone die één uur voorloopt op UTC (UTC+1), net als de West-Afrikaanse Tijd. Het grootste deel van de Europese landen valt in deze tijdzone.
Alle tijdzones worden gedefinieerd als verschuivingen van Coordinated Universal Time (UTC), variërend van UTC-12:00 tot UTC+14:00. De stroken zijn meestal een geheel aantal uren, maar een paar zones worden gecompenseerd door een extra 30 of 45 minuten, zoals in India, Zuid-Australië en Nepal.
Zo hebben Noord-Amerika, Afrika, Rusland en Australië hun grondgebied opgedeeld in verschillende tijdzones (de Amerikaanse oostkust loopt bijvoorbeeld drie uur voor op de westkust), maar China, India en Argentinië doen dat niet.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur.