Een bastognekoek is gemaakt van zelfrijzend bakmeel, kandijstroop, eidooier, suiker, boter en verschillende specerijen, voornamelijk kaneel en kruidnagel. De specerijen zorgen voor de unieke smaak van de koek. De bastognekoek heeft zijn oorsprong in België. De koek is uitgevonden door bakker Paul Parein in 1952.
Ingrediënten: TARWEBLOEM 45,6%, suiker, palmolie, kandijpoeder 10%, fructose-glucosestroop, EIEREN, kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), glucosestroop, kleurstof (karamel), kaneel 0,2%, zout, aroma. KAN SESAM BEVATTEN.
Er zit 2 gram vet in 1 stuk (10 gram) bastognekoek, waarvan 0,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De bastognekoek lijkt op speculoos. Het verschil is dat aan het deeg kandijsiroop wordt toegevoegd die tijdens het bakken samen met de suiker karameliseert en de karakteristieke smaak veroorzaakt. En als koekje is de bastogne veel brosser.
Bastognekoeken: geïnspireerd door de Ardennen
In 1890 nam de Belgische graanhandelaar Eduard Parein een noodlijdende koekjesfabriek in Antwerpen over. Vijf jaar later kregen de koekjes zijn eigen naam: Biscuit Parein.
Er zitten 49 kilocalorieën in 1 stuk (10 gram) bastognekoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bastognekoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Nee. De ingrediënten van Bastognekoeken zijn: tarwebloem 45%, kandijsuiker 20%, plantaardig vet, suiker, kandijstroop, eieren, rijsmiddel: natriumwaterstofcarbonaat, glucose-fructosestroop, gekarameliseerde suiker, kaneel 0,2%, zout, aroma: vanille. Plantaardig vet zit erin, dus niet dierlijk.
Speculaas is iets typisch Nederlands en is gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid. De smaak van onze koekjes krijgen we net door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert en dit heet dus Speculoos.
De meest aangenomen verklaring voor de naam speculaas is dat het voortgekomen is uit het Latijnse woord speculum dat spiegel betekent. De speculaaskoeken werden middels koekplanken in een bepaalde vorm gebakken waardoor ze het spiegelbeeld vormen van de afbeelding in de koekplank.
In waldkornbrood zitten veel vezels, mineralen en vitaminen. En dat zijn allemaal stoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Maar toch lijkt het brood veel gezonder dan het eigenlijk is. En dat komt door de kleurstof die erin zit om het brood donkerder te maken.
In 1 stuk (7 gram) speculaasje zit: 33 kcal energie. 1,5 gram vet.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Kip grillworst. Kip grillworst kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een bastognekoek is een koekje van zelfrijzend bakmeel, suiker, kandijstroop, eidooier en boter. Voor de smaak is er nog kaneel en kruidnagel in verwerkt.
De koeken van LU Bastogne worden tegenwoordig gemaakt bij Mondelez Belgium in Mechelen of bij Mondelez Nederland in Oosterhout.
LU, sinds 1846
Alle Nederlanders zijn bekend met LU merken als Bastogne, Mini Crackers, PiM's, Scholiertje, Time Out en vele anderen en ze veroveren onze harten nog elke dag. Met meer dan 150 producten is LU gemaakt voor iedereen, overal en op elk moment! Onze koekjes zijn het bewijs van liefde.
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel.
Gezondheid
Lotus Speculoos is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lotus Speculoos kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid. Tot op vandaag is Lotus Bakeries een familiebedrijf, nog altijd gevestigd in hetzelfde Lembeke.
Speculaas wordt voornamelijk in België en Nederland gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934.
“Vegan snoep bevat geen gelatine, maar wel evenveel suiker als gewoon snoep. Om aan je voedingsvezels te geraken, zou je enorm veel van die snoepjes moeten eten.
Er zitten 189 kilocalorieën in 1 extra groot (40 gram) stroopwafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'stroopwafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.