De meest gebruikte behandelmethoden voor aambeien zijn de zogeheten bandligatie en een operatie. Inwendige aambeien die bloedverlies veroorzaken kunnen heel goed met bandligatie worden behandeld. Uitwendige aambeien of huidflapjes moeten soms operatief worden verwijderd.
Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Meest voorkomende klachten bij aambeien
Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit jouw anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen.
En hoewel aambeien veel vaker voorkomen dan kanker is het verstandig om toch even naar de huisarts te gaan, zeker als er sprake is van bloedingen. Aambeien zijn opgezette aderen rond de anus en in het rectum. Die kunnen geïrriteerd raken en jeuken, pijn doen of bloeden. Bij kanker gaat het om ongebreidelde celgroei.
Blijft u last houden van aambeien, dan zijn de volgende behandelingen mogelijk: Kleine ingreep tijdens een protoscopie (onderzoek) Barron ligation (behandeling) Laserbehandeling (Laser Haemorrhoid Plastiek LHP) (behandeling)
Inwendige aambeien
Ze zijn in het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel bloeden. Soms kan met de ontlasting of door hard persen een deel van de inwendige aambei tot buiten de anus rekken (verzakken).
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Wanneer de aambei wat inscheurt tijdens de ontlasting kan er sprake zijn van fors helder rood bloedverlies. Dit kan in chronische situaties zelfs tot bloedarmoede leiden.
Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken).
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Vermijd zeep en vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, omdat dit jeuk en irritatie verergert. Soms kan de pijn verminderen door uitgezakte hemorroïden voorzichtig naar binnen te duwen.
De proctologisch chirurg van het spreekuur is gespecialiseerd in aambeien. Hij of zij ziet dus dagelijks mensen met deze klachten. Tijdens de afspraak op de polikliniek kunnen de aambeien direct worden behandeld.
De arts brengt met een rubberen bandje het uitgezakte slijmvlies weer iets naar binnen in uw anale kanaal. Er is geen verdoving nodig. De behandeling doet geen pijn, maar geeft wel even een vervelend gevoel. De aambeien worden afgekneld door het rubberen bandje en sterven binnen enkele dagen af.
U kunt een vette vaselinecrème gebruiken of zinksulfaatvaselinecrème. Na elke ontlasting brengt u de crème, op en in de anus aan met een vingercondoom of met een speciaal buisje (canule). Deze crèmes vormen een verzachtend, beschermend laagje. Ze mogen worden gebruikt als de aambeien steeds bloeden.
Bijvoorbeeld bij paardrijden, fietsen of gewichtheffen zet je het anale gebied onder extra druk. Met aambeien kun je dat beter vermijden. Als een bepaalde sport of activiteit niet goed voelt, probeer je gewoon iets anders. Als je maar regelmatig beweegt.
De getromboseerde aambei voelt hard aan en de zwelling is meestal niet terug naar binnen te duwen. De pijn is vaak het hevigst in de eerste week nadat het is ontstaan en vooral tijdens het ontlasten, bij afvegen en bij zitten.
Raadpleeg altijd je huisarts als je anale bloedingen hebt. Ze kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben (bv. kloof, fistel, maag-darmbloeding, darmkanker). Een correcte diagnose bij bloedverlies is daarom belangrijk.
Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit. Wanneer de aambei terug naar binnen is gedrukt, zal deze over het algemeen minder klachten geven, maar let op: dit is geen langdurige oplossing.
Meestal zijn aambeien de oorzaak van het bloedverlies. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies die uit de anus naar buiten kunnen puilen. Ze ontstaan door veel persen, harde ontlasting en bijvoorbeeld door veel hoesten. Het bloedverlies komt ook vaak door kleine scheurtjes in de anus (fissuur).
Een getromboseerde aambei is ongevaarlijk. Het bloedstolsel kan zich niet verspreiden naar een ander deel van het lichaam of elders in het lichaam schade aanrichten.
Is het onderzoek pijnlijk? Het inbrengen van de scoop in de anus ervaren de meeste mensen als vervelend. Als u zich goed kunt ontspannen hoeft het echter geen pijn te doen, tenzij sprake is van pijnlijke afwijkingen als een scheurtje in de anus. Kleine ingrepen tijdens de proctoscopie zijn niet pijnlijk.
Ook andere ziektes kunnen klachten geven die lijken op anuskanker. Bijvoorbeeld aambeien of een kloofje in de buurt van de anus. Deze aandoeningen komen veel vaker voor dan anuskanker en gaan meestal vanzelf over. Lees over symptomen bij anuskanker.