Mayonaise en fritessaus zijn verreweg de meest gebruikte sauzen in de cafetaria. Er zijn veel merken verkrijgbaar met grote en kleine verschillen.
Na het proeven hebben alle testpersonen een vragenlijst ingevuld over de smaak van de fritessaus. Elke saus is beoordeeld op kleur, geur, smaak, zoetheid, zuurte, dikte, grofheid en romigheid. Bij Remia zijn we erg blij met de uitkomst van het onderzoek: Remia Fritessaus Classic scoort op smaak het allerhoogst!
Het frietje wordt geserveerd met een saus van mayonaise en sambal. Andere toevoegingen die ook wel worden aangeduid als friet/patat met zijn: andalouse, tartaar, piccalilly, cocktailsaus, Joppiesaus en ketchup (curry of tomaten).
Frietsaus of Fritessaus bestaat uit ongeveer dezelfde ingrediënten als mayonaise alleen in andere hoeveelheden. Het oliegehalte in frietsaus varieert tussen de 5% en 35%, waar dit bij mayonaise dus minimaal 70% moet zijn. Om tot hetzelfde volume te komen wordt er water toegevoegd.
Dat mijn neef de saus niet kende is ook helemaal niet zo gek. Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
VANDEMOORTELE® Mayonaise is een romig witte mayonaise met een tongstrelende zachte smaak. Niet alleen heerlijk bij frieten, maar ook als garnituur van belegde broodjes (min. 80 % olie).
Mayonaise: de beroemdste saus. Met eidooier, olie, azijn en soms een druppeltje citroensap. Ketchup: Ook hier een populaire kruiderij, meestal gemaakt van tomatensaus, azijn en suiker. Cocktail: als je een beetje lui bent, kun je mayonaise en ketchup gewoon mengen voor een eenvoudige cocktailsaus.
Ronde 1: alle calorieën tellen
Mayonaise, de oude dame onder de frietsauzen, wint met overmacht. Per 100 gram krijg je 664 kilocalorieën binnen. Een goede klodder op je friet (20 gram) levert dus al 133 kilocalorieën op, vergelijkbaar met een hele kroket.
De ajuinsaus wordt algemeen aangezien als de oudste frietkotsaus. Het bestond uit dunne slierten gestoofde ui en plat gekookte witte boontjes, wat azijn, een beetje bloem en eventueel een paar lepels geklopte room.
Ingrediënten: Raapzaadolie, water, EIGEEL 5,5% (vrije-uitloop), azijn, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, aroma, specerijen), zout, gemodificeerd maïszetmeel, suiker, voedingszuur: melkzuur, peper, verdikkingsmiddel: xanthaagom, antioxidant E385, aroma, kleurstof: carotenen. Bevat: eieren, mosterd.
Currysaus. Currysaus is wat ongezonder dan ketchup met 137 kcal per 100 ml. Je zou denken dat het allebei rood is en dus minder vet dan mayonaise, maar curry is geen goed alternatief.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
Zoals de naam doet vermoeden is Frikansaus een saus voor frikandellen. Frikansaus is niet nieuw, toch kent maar een beperkt gedeelte van de Nederlandse snackers de saus. De saus van leverancier Oliehoorn is eerder in productie geweest en was toen vooral in het oosten van het land populair.
Welke saus bij de frikandel
Een frikandel is ook lekker met mayonaise, pindasaus, ketchup of curry. Daarnaast is een frikandel op een broodje ook echt een aanrader.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Welke fritessaus minste calorieën? Er blijkt een verschil te zijn in calorieën. Zo bevat 1 eetlepel fritessaus (met 35% olie) volgens het Voedingscentrum 75 kcal en 7,2 gram vet terwijl een eetlepel mayonaise (ook met 35% olie) 68 kcal en 6,5 gram vet bevat.
Mayonaise: vol en rond
Zo ook de bekendste saus in de Nederlandse keuken. Het verschil in smaak is groot: de één smaakt zurig, de ander zoet en weer een ander vol en rond.
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
water, raapolie, glucosefructosestroop, azijn, maiszetmeel, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), suiker, vrije uitloop eigeel, zout, gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, voedingszuur: citroenzuur, conserveermiddel: kaliumsorbaat, aroma, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA, kleurstof: ...
Fritessaus lijkt erg op mayonaise en is ook een koude, crèmekleurige saus. Voor fritessaus zijn er geen richtlijnen in de Warenwet en daardoor zit er veel meer variatie in de gebruikte ingrediënten. Zo worden er vaak diverse kruiden gebruikt om een bepaalde smaak te creëren.