Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
Piercings laten zetten en leeftijd
De overheid en GGD hebben besloten dat het niet toegestaan is om een piercing te zetten bij personen onder de 12 jaar. Als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, heb je de toestemming van je ouder(s) nodig voordat je een piercing mag laten zetten.
Onder de 12 jaar mag niemand een helix piercing, dit is verboden. Als je een helix piercing wil als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, heb je toestemming nodig van één van je ouders/verzorgers, ook moet hij/zij aanwezig zijn tijdens het zetten van de piercing.
Piercing bij personen jonger dan 16 jaar is verboden. Er mag een piercing worden gezet bij een minderjarige die jonger is dan 16 jaar indien zijn ouders of zijn wettelijke voogd daar hun toestemming voor hebben gegeven. Piercing van de oorlel valt niet onder deze wet.
Deze piercings staan erom bekend dat ze het meest pijn doen, dus als je iemand mee wilt nemen om je hand vast te houden zal niemand daar wat van zeggen. Een daith piercing is een gaatje in het stuk kraakbeen in je binnenoor, boven de gehoorgang.
Zeker wanneer je zacht haar hebt is dat handig want dan blijft de klem beter zitten in je slaap. Je kan ook een donut kussentje of nekkussen gebruiken. Ga liggen op het kussen en leg je oor in het gat van het kussen. Er zal dan geen druk op de piercing komen omdat je oor in het gat van de kussen zweeft.
Zodra de wond genezen is, mag je bloed of plasma doneren. Na 4 maanden mag je bloed of plasma doneren. Als het sieraad er direct is ingeschoten, mag je dezelfde dag nog bloed of plasma doneren. Als er eerst met een ander instrument een gaatje is geprikt (zoals bij de meeste piercings) dan moet je 4 maanden wachten.
Ook mag je broek niet te hoog in de taille zitten. Je kleding zal dan niet in de weg zitten tijdens, maar ook na het piercen. De navelpiercing is een surface piercing. Dit houdt in dat het sieraad door een huidplooi wordt gezet.
Wanneer je een gaatje hebt laten vullen, mag je ook geen bloed geven. 'In het tandvlees liggen de bloedvaten dicht tegen de oppervlakte. Bij het verwijderen van tandsteen worden er daar vaak kleine wondjes gemaakt. De mondholte zelf zit vol bacteriën die zo in het bloed kunnen terechtkomen', aldus Ine Tassignon.
Bij een afmeting van 5 x 5 hebben we het nog over een kleine tatoeage en ben je meestal rond de €100 euro kwijt.
Doet het veel pijn? De helix kan snel gezet worden, omdat het een zeer dunne piercing is. Of je veel pijn ervaart tijdens het zetten van deze piercing, ligt aan jouw pijngrens. Het is wel wat gevoeliger, omdat het in kraakbeen zit.
Fabel: Piercen is veel pijnlijker dan een gaatje laten schieten. Bij veel juweliers en accessoirewinkels zie je ze, de speciale plekjes om een gaatje in je oren te laten schieten. En dat kan vaak al op zeer jonge leeftijd. Toch raden Koko en haar team je aan om ook oorbellen te laten piercen.
Ja, absoluut. Samenvattend geldt er dus dat een navelpiercing een litteken geeft boven je navel. Het kan dan gebeuren dat er verklevingen ontstaan rondom je darmen en je baarmoeder. Door die verklevingen kan je baarmoeder minder goed functioneren en kun je problemen ervaren met je vruchtbaarheid.
Hoe lang mag ik niet zwemmen met een vers gezette piercing? Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking.
In principe kan je nooit te dik zijn voor een navelpiercing! Bij een gevouwen buik zetten we een floating navel piercing, zoals eerder vermeld. Het is wel afgeraden om een navelpiercing te zetten als er te veel druk komt op de piercing. Druk vergroot de kans dat er irritaties en ontstekingen ontstaan.
Slaap niet op de kant van de piercing
Bij een navelpiercing, mag je niet op je buik slapen. Probeer op je rug te slapen.
Doet het pijn
Wat pijn doet tijdens het zetten is het moment dat de naald door de huid wordt geduwd. Het verschilt per persoon hoe deze pijn wordt ervaren. Sommige mensen zeggen er bijna niks van te voelen, en anderen vinden het redelijk pijnlijk.
De reden waarom Cristiano Ronaldo geen tatoeages neemt, is omdat hij sinds zijn 24ste regelmatig bloed doneert. Een zoon van een goede vriend van Ronaldo had destijds bloed nodig en dat motiveerde hem uiteindelijk om ambassadeur te worden voor het wereldwijd doneren van bloed.
Kun je bloed doneren voor geld? Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Lucky Diamond Rich mag zich sinds 2006 de meest getatoeëerde man ter wereld noemen. En er zal niet snel iemand zijn record breken, want 100% van zijn huid bevat tatoeages.
En zoals met alle piercings: tijdens de geneesperiode is het belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en er niet mee gaat baden/zwemmen of naar de sauna gaat om infecties te voorkomen.
Het dicht laten groeien van diverse piercings
Het dichtgroeien van een pas gezette helix piercing bijvoorbeeld gaat meestal vrij snel. Als je helixpiercing of andere kraakbeenpiercing al wat langer zit en goed genezen is, kan dit een flinke tijd duren. Het dichtgroeien van een septumpiercing is ook vrij wisselend.
Wat is een bloemkooloor? Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje. Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.