Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit. Dit vergrijzingsproces begint met hier en daar een paar grijze haren, waardoor er een peper-en-zout look ontstaat.
Hoe wordt grijs haar veroorzaakt? De kleur van je haar wordt bepaald door een bepaald pigment, genaamd melanine. De cellen van dit pigment zullen na verloop van tijd gaan slijten. Wanneer de cellen niet langer melanine produceren, zal de kleur van het haar verdwijnen en wordt het haar grijs.
Hoe lang duurt het voordat je volledig grijs bent? Het kan na het vinden van je eerste grijze haar nog wel 10 jaar duren, voordat je echt volledig grijs bent. Bij de een gaat dit wel wat sneller dan bij de ander.
Maar vroeg of laat moet iedereen er toch aan geloven! De gemiddelde leeftijd waarop mensen grijs worden verschilt echter wel behoorlijk. Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden.
Blond haar wordt over het algemeen het snelst grijs, dit omdat je als blondine veel minder pigment in je haar hebt dan de andere haarkleuren.
Als er bij een roodharige een dergelijke kleurverandering optreedt, zullen de haren doorgaans in één stap wit worden en niet eerst grijs omdat bij een roodharige het pigment ontbreekt om de kleur grijs te laten ontstaan.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Eerste grijze haren
Vaak begint het grijzen bij je slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard. Wat is grijs haar eigenlijk?
Grijze haren
Maar stress heeft niet alleen effect op de huid, ook in het haar kan verschil te zien zijn. "Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden.
Grijs haar wordt veroorzaakt door verouderde melanocyten, de cellen die het pigment melanine produceren. Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit.
De meeste mannen en vrouwen krijgen door het natuurlijke verouderingsproces grijs haar. Tussen het 35e en 40e levensjaar worden meestal de eerste grijzen haren zichtbaar. Het kan echter ook eerder of later gebeuren. Het is een proces dat geleidelijk aan verloopt.
Je kunt snel grijs worden van spanningen en stress, zegt hoogleraar dermatologie Henry de Vries (AMC), maar niet in één nacht. Haren kunnen niet van kleur veranderen, legt hij uit, tenzij je ze verft. Ze worden in het haarzakje van pigment voorzien en dat behouden ze. Bij snelle vergrijzing is iets anders aan de hand.
'Grijs haar kan heel mooi zijn, mits je het blendt met een andere kleur', voegt Peggy eraan toe. Wel is het belangrijk om dit altijd te laten doen door een kapper, zij zijn immers de professionals. Weet je nog niet wat je precies wil?
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Naast de veroudering spelen genetische factoren, de etniciteit en het ras een rol bij de vroegtijdige vergrijzing van de haren. Ook enkele aandoeningen en andere omgevingsfactoren veroorzaken echter vroegtijdig wit of grijs haar. Dit is dan mogelijk op vrijwel elke leeftijd, ook bij tieners.
Wanneer je vergrijst is genetisch bepaald
Dan is de kans dat jij ook snel met grijs haar rondloopt groot. Wanneer je haar zijn kleur verliest is namelijk erfelijk. Geef je ouders dus maar de schuld als je op je twintigste al je eerste grijze haren spot. Er is zelfs een gen gelinkt aan snel vergrijzen.
Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
Er zijn twee typen behandelingen tegen grijs haar. De eerste is het aanpakken van de oorzaak van grijs haar bij de wortel met behulp van een voedingssupplement. De tweede is het camoufleren van grijs wordend haar door het haar te verven of een color spray te gebruiken.
Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen. Het is melanine, pigmenten die de natuurlijke kleuring van uw haar, huid en ogen regelen, die daarvoor zorgt.
Er is een mythe dat wimpers geen grijs hebben. In feite behouden onze wimpers hun kleur langer dan haar, maar ze worden ook grijs, net als al het haar op ons lichaam, maar na veel meer jaren.
Gemiddeld genomen begint dat proces bij je schaamhaar wanneer je de veertig begint te naderen. Bepaalde gezondheidsfactoren zoals een vitamine B12 tekort, schildklierproblemen en natuurlijk genen (helaas) kunnen ervoor zorgen dat je schaamhaar vroeger grijs wordt.
Grijs haar is stugger dan gekleurd haar omdat ook de talgproductie is afgenomen. Hierdoor hecht blonde haarverf veel minder goed en is de dekking in het algemeen niet erg goed. Thuis aan de slag gaan met een blonde haarverf van de drogist is dus geen goed idee als u grijze haren wilt camoufleren.
Grijs haar is dunner en droger dan haar dat zijn natuurlijke kleur nog heeft. Je gaat er daarom ook anders mee om. Lees onze tips voor mooi grijs haar voor vrouwen en ontdek hoe je grijs haar het beste kunt opleuken en verzorgen.
In Nederland is bruin de meest voorkomende haarkleur; zo'n 45 procent van de vrouwen heeft natuurlijk bruin haar. Wereldwijd is een zwarte haarkleur het meest vertegenwoordigd.
Volgens de onderzoekers overheerst een donkere (natuurlijke) haarkleur in Nederland. Vijfenveertig procent van de vrouwelijke bevolking is brunette, bij de mannen heeft 41 procent bruin haar. Natuurlijk blond is zowel bij de vrouwen als mannen met 40 procent vertegenwoordigd.