Een ander groot (milieu)voordeel van tanden ragers ten opzichte van floss of tandenstokers is dat ze te hergebruiken zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je de tanden rager na gebruik grondig schoonmaakt.
Ragen, stoken of flossen zijn goede manieren om je gebit schoon te houden. Juist tussen je tanden en kiezen hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op. Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben.
Gebruik eenmaal per dag een rager als de tussenruimte voldoende groot is. Is de tussenruimte te klein voor een rager? Gebruik dan tandenstokers. Bij zeer kleine tussenruimten kunt u beter flossdraad gebruiken.
Flossen of stoken doet u vóór het tanden poetsen, ragen erna; bij zeer kleine tussenruimten kunt u het beste flossdraad gebruiken; past een tandenstoker of flossdraad (te) ruim tussen uw tanden of kiezen, dan is het beter om een rager te gebruiken. Over het algemeen worden de tussenruimten groter op latere leeftijd.
Stoken, ragen of flossen, het verschilt per persoon wat het prettigst is. Het minst effectief is flosdraad. Dat komt omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en u waarschijnlijk met het draad niet op de goede plekken komt. Het meest effectief zijn ragers.
Na het tandenpoetsen blijven er nog etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen zitten. Slechts ongeveer 40% van uw gebit wordt gereinigd bij het tandenpoetsen. Het is daarom verstandig om uw gebit te stoken, ragen of flossen na het tandenpoetsen, om resterende tandplak en bacteriën te verwijderen.
U kunt een rager blijven gebruiken totdat de haren plat worden.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
"Simpelweg twee keer per dag tanden poetsen: een keer na je ontbijt, en een keer voor het slapen gaan", zegt Merkx. "Dan heb je de tandplaque waarin bacteriën groeien grotendeels onder controle. De deelsnelheid van de bacteriën in onze mond is twee à drie dagen. Dus een keertje overslaan is niet zo erg."
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
1. Ragers. Met stip op 1: ragers. Dit middel – een gedraaid metalen draadje met haartjes eraan die een borsteltje vormen – komt uit alle onderzoeken naar voren als het beste middel om tussen de tanden en kiezen te reinigen.
Een waterflosser is een monddouche die een straal water tussen je tanden en je tandvlees spuit en zo voedselresten, tandplak en bacteriën verwijdert. In combinatie met dagelijks flossen verbetert een monddouche je dagelijkse mondverzorgingsroutine.
Minstens één keer per dag te gebruiken voor het tandenpoetsen. Helpt je tandvlees en tanden gezond en sterk te houden en geeft je een schoon en fris gevoel, elke dag opnieuw. Zachte, flexibele rubberen borstelharen glijden comfortabel tussen je tanden en verwijderen effectief voedselresten en tandplak.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Om de adem te controleren is het veel eenvoudiger om een slechte adem tester te kopen. Dit is een klein apparaatje dat in slechts 10 seconden laat zien hoe je adem ruikt. Hierbij blaas je een aantal seconden in de sensor. Vervolgens laat het apparaatje zien of je uit je mond stinkt (of niet).
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Schade aan een vulling, kroon of brug
Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Tandheelkundige Wim Crielaard zegt in het Parool dat iemand met een gezond gebit gerust twee weken niet hoeft te poetsen. Klopt dat ook? Volgens tandarts Luke Bosker is het onverstandig: "Als je twee weken niet poetst, dan kan je tandvlees gaan ontsteken."
Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.