Wanneer je een pakket voor ondernemende verkoper aanschaft, kun je ook een Gecontroleerde Verkoper-sticker krijgen. De Gecontroleerde Verkoper-sticker houdt in dat telefoonnummer, bankrekeningnummer en ID gecontroleerd zijn door een externe onafhankelijke partner van Marktplaats.
Identiteit controleren
Soms staan er groene vinkjes bij 'Telefoonnummer gecontroleerd', 'Bankrekening gecontroleerd', 'ID gecontroleerd' bij een verkoper. Het Online Betaalplatform controleert dit. Het platform is een officiële betaalinstelling en mag, anders dan Marktplaats, gebruikers om hun identiteitsbewijs vragen.
Twijfel je over de betrouwbaarheid van een verkoper? Kijk dan of je zijn/haar gegevens op Google kunt vinden. Ook kun je het telefoon- en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting controleren. Wees alert bij verkopers uit het buitenland.
Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken. Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
Je kunt je Marktplaats-account voortaan nog beter beschermen met de sms-beveiligingscontrole, zodat alleen jij toegang krijgt tot je account. Maak je nog geen gebruik van sms-beveiligingscontrole? Lees dan hieronder bij 'Bescherm je account met de sms-beveiligingscontrole' hoe je deze dienst kunt activeren.
Krijg ik mijn geld terug bij oplichting? Heb je voor een product betaald maar niet ontvangen? Wij kunnen er helaas niet voor zorgen dat je het geld dan terugkrijgt. Ook spelen wij geen rol in schadebemiddeling tussen kopers en verkopers.
Een bekende truc is dat de zogenaamde koper wil weten of u wel te vertrouwen bent. Hij of zij beweert namelijk een nare ervaring te hebben gehad met online aankopen. Om zeker te weten wie u bent, vraagt de 'koper' u een (paar) cent over te maken. Bij de overschrijving wordt namelijk ook uw volledige naam zichtbaar.
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Verdien je jaarlijks bijvoorbeeld 1.000 euro aan het verkopen van spullen op Marktplaats, dan betaal je daar normaliter 37% belasting over. Omdat het bedrag dat overblijft minder is dan 2.242 euro, hoef je hierover geen belasting af te dragen.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
Kortom: verkoop jij je eigen spullen en kom je niet boven de vermogensgrens (€ 5.895,00 of € 11.790,00) dan hoef jij niets te melden bij de gemeente. Verkoop via Marktplaats is van belang als je er “inkomsten” van hebt.
Als je niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, ben je geen zakelijke verkoper. Op Marktplaats word je dan aangemerkt als particulier.
Je kunt bij het politiebureau langsgaan bij jou in de buurt, maar je kunt ook online aangifte doen. Wanneer je bent opgelicht is het verstandig hier ook bij Marktplaats een melding van te maken. Zij kunnen de gebruiker blokkeren, andere kopers waarschuwen en de beveiliging van het platform verbeteren.
Verkoop je via Marktplaats.nl, dan kun je kiezen voor de veilige betaalmethoden 'Betaalverzoeken met iDEAL' en 'Gelijk Oversteken Service'. Dan hoef je niet bang te zijn dat je je betaling niet ontvangt of vals geld krijgt. Lees meer over veilig handelen op Marktplaats*.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Kopers en verkopers op Marktplaats
Wilt u iets kopen of verkopen op marktplaats en vraagt een potentiële koper of verkoper uw bankrekeningnummer, dan is dat meestal geen probleem, maar geef ook niet meer dan dat.
"Bij deze nieuwe service ben je niet alleen beschermd als je pakket niet is verstuurd door de verkoper, maar ook wanneer het product beschadigd aankomt of de inhoud van het pakket anders is dan afgesproken met de verkoper", aldus Marktplaats. Het is nog niet bekend hoe Marktplaats die details gaat controleren.
Helaas kan het voorkomen dat iemand via Marktplaats een product aanbiedt dat gestolen is. Op het moment dat je dit product koopt of verkoopt, maak je je schuldig aan heling. Zowel het kopen als het verkopen van een gestolen van een gestolen product wordt aangemerkt als heling en is dus strafbaar.
Het bedrag staat de eerstvolgende werkdag uiterlijk om 18.00 uur op je rekening. Betaling in het weekend of op feestdagen? Dan kan dit iets langer duren. Uitbetalingen vinden namelijk alleen op werkdagen plaats.
Als het gaat om een aankoop via marktplaats bij een bedrijf, dan heb je recht op een goed product. Ook als de garantieperiode verlopen is. Een goed product is een product dat functioneert als je ervan mag verwachten. Wat je ervan mag verwachten hangt af van het soort product en hoe het aangeprezen is door de verkoper.
De oplichter vraagt je om via Tikkie een klein bedrag over te maken om te controleren of je betrouwbaar bent. Via WhatsApp krijg je een betaallink die uitkomt op een nagemaakte Tikkie-website. Als je op deze nepsite inlogt, kunnen de fraudeurs bij je bankgegevens.
Tikkie is ontwikkeld door ABN Amro. De betaling verloopt via iDEAL. Mensen ronden de betaling dus altijd af via de eigen bank. Daardoor is een Tikkie een heel veilige betaalmethode.
Welkom bij iDIN. iDIN is een dienst van de banken waarmee consumenten zich bij andere organisaties met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank kunnen: Identificeren.