De koning kwam aan de macht door erfopvolging. Hij werd farao omdat zijn vader het was. Het volk had niets te zeggen. Niet alle koningen waren even machtig.
De farao werd vanaf die tijd beschouwd als de zoon van de zonnegod, tevens oppergod, Ra. Hij werd ook gezien als de brenger van de vruchtbaarheid in de vorm van de jaarlijkse overstroming. Gedurende de bijzonder lange regeringsperiode van Pepi II van de 6e dynastie liep het (god)koninklijke gezag een geduchte knauw op.
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste. Hij zou 90 jaar zijn geworden.
Ramses II
Hij zat 67 jaar op de troon, en behaalde vele overwinningen op het slagveld. Hij wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste en machtigste farao die het Egyptische rijk ooit heeft gehad.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
Maatkare Hatsjepsoet ('De Eerste onder de Edele Vrouwen') is na Nefertiti en Cleopatra de bekendste vrouw uit de Egyptische geschiedenis. Ze regeerde van ca. 1479 tot 1458 v.
Egyptisch is de taal die tussen 2700 voor Christus en 1000 na Christus in het oude Egypte werd gesproken. De taal behoort tot de Hamito-Semitische, ofwel Afro-Aziatische talenfamilie. Het Egyptisch is na het Soemerisch de oudst bekende, geschreven taal.
Tawosret was de vierde vrouwelijke farao in de historie van het oude Egypte en de laatste farao van de 19de dynastie volgens de Koningslijst. Zij was de tweede echtgenote van Sethy II maar werd desondanks 'grote echtgenote' genoemd.
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
De farao's beschouwden zichzelf als goden op aarde en daarom hielden zij zich goed schoon . De farao droeg aan de voorkant een heupschort met een driehoekig onderscheidingsteken , versierd met koningssymbolen . Daaroverheen droeg hij een hemd vormig gewaad . De koningin droeg een lange kalasiris met een gordel .
In 2009 heeft men de mummie gescand. Uit dit onderzoek is gebleken dat Toetanchamon naar alle waarschijnlijkheid gestorven is aan de gevolgen van de ontsteking in zijn knie, gecombineerd met malaria.
Alles wat ze op aarde deden, deden ze voor een beter hiernamaals. Aan de begintijd werden er piramides gebouwd voor de farao's, maar later waren er meer eenvoudigere koningsgraven. De graven lagen vol met goud en andere dure spullen die waren bedoeld voor het hiernamaals. De graven werden vaak geroofd.
De oppergod in de Egyptische religie is de zonnegod Ra of Amon. Hij had de wereld geschapen en ook de mensen. Hij maakte de dieren en planten, net als de maanden en seizoenen.
Een farao is de naam voor een Oud Egyptische koning. Het woord Farao betekent "man van het grote huis", waarmee de Egyptenaren het grote mooie paleis van de farao en zijn echtgenoot bedoelden.
Farao's worden meestal afgebeeld met attributen die symbool staan voor hun macht: een kromstaf en een vlegel. Bij de Egyptische goden is dat symbool het levensteken (anch) of de zogeheten was-scepter. Dit attribuut betekent heerschappij of macht en werd in de mythologie van de Egyptenaren door de meeste goden gedragen.
Narmer was de eerste farao van Egypte en waarschijnlijk de stichter van de eerste dynastie. Met Menes liet Manetho zijn bekende geschiedenis van Egypte in dynastieën beginnen, namelijk als eerste vorst van de eerste dynastie. Narmer zou mogelijk geleefd hebben rond 3100 v. Chr.
Embed. Het bouwen van de piramides was ontzettend veel werk. Zelfs met duizenden mannen duurde het wel 30 jaar om een piramide te bouwen. In de tijd dat onze Nederlandse voorouders hun doden begraven in hunebedden en grafheuvels groeit de Egyptische beschaving naar een hoogtepunt.
De islam is de staatsgodsdienst van Egypte. Ongeveer negentig procent van de bevolking zijn soennitische moslims. Daarnaast is 10 procent christen. De grootste christelijke groepering is de koptisch-orthodoxe Kerk.
Hoofdgerechten in Egypte zijn gegrilde of gebraden duiven, met gehakt gevulde aubergines (batingan), kebab, kofta (gehaktballetjes van gekruid schapenvlees) of kip met rijst. Zoetigheid of fruit ronden de maaltijd af. Drinken in Egypte: Thee, koffie en karkadee zijn de nationale dranken.
De officiële taal van Egypte is Arabisch. Binnen het Arabische taalgebruik onderscheidt men drie registers. Het eerste is de gesproken taal, de informele taal die gesproken wordt op straat en die hoort tot de groep oosterse Arabische dialecten zoals het Syrisch, het Libanees of het Jordaans.
Egypte is een heel betaalbaar land voor de zelfstandige reiziger of backpacker. De entreekosten voor verschillende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de graven in de “Valley of the Kings” zijn over het algemeen wel redelijk hoog.
De kans op sociale onrust en geweld is in Egypte altijd aanwezig. Naast de verhoogde kans op politieke onrust en terroristische aanslagen is het ook goed om rekening te houden met de criminaliteit in Egypte.
De officiële taal van Egypte is het Arabisch. Maar op straat spreekt men voornamelijk in een Egyptisch dialect. In de meeste toeristische gebieden in Egypte, zoals de grote steden en de badplaatsen langs de Rode Zee, wordt wel een woordje Engels of Frans gesproken.