In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Geiten behoren tot het geslacht Capra en bezitten 60 chromosomen, terwijl schapen tot het geslacht Ovis behoren en maar 54 chromosomen hebben. Door dit verschil in chromosomen zal een paring tussen een schaap en een geit in de meeste gevallen tot doodgeboren nageslacht leiden.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Ook mag het niet mag weten dat het geslacht gaat worden. Er mogen dus geen messen of andere dode dieren te zien zijn. Het slachten zelf moet in een haal gebeuren. Dit doet de slager door de halsslagader van het dier door te snijden.
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Halal vlees is er in verschillende soorten te vinden. Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
Het doden van een schaap gebeurt met behulp van elektriciteit. De slachter beschikt daarvoor over een soort tang die aan weerzijden op de kop wordt geklemd. Daardoor worden de hersenen uitgeschakeld en is het schaap in wezen hersendood en kan geslacht worden.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Daarnaast dient het slachten overdag te gebeuren en niet 's avonds[5] vanwege de volgende woorden van Allah (interpretatie van de betekenis): “En (zodat) zij de Naam van Allah op de bekende dagen zullen uitspreken (als dank) voor de veedieren waarmee Hij hen heeft voorzien.”
een emmer met een lege zak om de kip in te leggen zodra ie onthoofd is, en een scherpe bijl. als ze dan rustig ligt met de kop op de balk in 1x hard maar doelbewust slag in/op de nek. met mijn bijltje is de nek gelijk door, dus het dier gelijk uit z'n lijden.
De totaalprijs na het slachten (zonder uitbenen) ligt al snel tussen de 250 en 300 euro. Uit historische prijsgegevens van Boerderij blijkt dat de prijs van slachtschapen in de periode rondom het offerfeest wel wat stijgen. De prijsstijging is echter niet zo groot dat prijzen rond de 300 euro uit komen.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
De bok verspreidt zijn feromonen namelijk niet door zijn urine zoals veel dieren, maar door zijn haren. Het gaat om een citrus-achtige stof die verwant is aan het basisingrediënt voor het geitenaroma; wanneer het molecuul oxideert, wordt het ruikbaar als de typische muskusgeur.
Onder rammen heerst een sterke pikorde. Als je twee rammen bij elkaar doet, dan moeten ze uitmaken wie de baas is, vaak met de dood tot gevolg. Als ik meerdere rammen bij elkaar doe, dan begin ik met een heel klein hok, zodat ze niet de ruimte hebben om elkaar dood te stoten.
Een gaap of scheit is een kruising tussen een schaap en een geit. Op een vakantiepark in het Flevolandse Bant is vorige week zo'n gaap geboren. Het jong is van een vrouwtjesschaap en een geitenbok. Volgens kenners is het een zeldzaamheid dat zo'n kruising levend wordt geboren.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.
Het slachtproces gebeurt in twee stappen. Eerst wordt een dier buiten bewustzijn gebracht (verdoofd). Direct aansluitend wordt een snee aangebracht in de halsslagader. Het bloed verlaat het lichaam en leidt dan direct tot een pijnloze dood.
Als u een dier gaat doden of slachten, moet u zich houden aan strenge regels. U moet deskundig zijn en een erkenning aanvragen voor uw slachthuis. De dieren die u slacht, moeten zo min mogelijk (pijn) lijden en de ruimte en instrumenten moeten aan bepaalde eisen voldoen.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Dan heb je een zogeheten leplam, potlam, of paplam. Je merkt dit eigenlijk al vrij snel na de geboorte. Grijp niet te gauw in, want het kan gebeuren dat de moeder het lam alsnog accepteert.
Zelf doden en slachten van schapen en geiten voor consumptie
De dieren moeten altijd eerst worden bedwelmd met gebruik van een schietmasker (penschiettoestel). Daarna moet zo snel mogelijk de dodingsmethode volgen, namelijk een halssnede.
Halal assortiment van Jumbo
Voor Jumbo geldt net zo goed als voor de Albert Heijn dat je er prima terecht kunt voor je halal boodschappen. Ook daar is een ruim assortiment van Wahid halal producten verkrijgbaar, zoals kipfilet, rundergehakt, gekruide shoarma, biefburgers, hotwings en kip TV sticks.
Fuet halal
De Franse en Spaanse worstjes bevatten namelijk varkensvlees en de runderworst bevat kalkoen en rundvlees. Hierdoor is het worstje halal.