Zwangerschapstests bestaan al veel eeuwen, maar de eerste vormen ervan waren niet veel beter dan het opgooien van een munt. Zo werd vroeger wel het veterpotje gebruikt, waarmee door een gloeiende veter een scherpe brandgeur werd opgewekt, die een zwangere makkelijk deed kokhalzen (ochtendmisselijkheid).
In elk geval wisten Egyptische priesters in de Oudheid er al iets op: een van hen plaste over een mengsel van tarwe, gerst en zand en liet een vrouw hetzelfde doen, met een ander hoopje graan met zand. Als het mengsel van de vrouw eerder ontkiemde wees dat erop dat de vrouw zwanger was.
De halfwaardetijd van hCG is circa 3-4 dagen.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Mannelijke kikkers kregen urine van mogelijk zwangere vrouwen ingespoten. Als deze zwangerschapshormonen bevatte, produceerde de kikker 3 uur later zaadcellen. Een vroegere laborante stelt in een video op de tentoonstelling dat ze tot 1969 dagelijks 15 tot 20 van zulke tests uitvoerde.
Tegenwoordig wordt vrijwel uitsluitend gebruikgemaakt van een immunologische bepaling van het hormoon humaan chorion gonadotrofine (beta-hCG) in ochtendurine. Bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen is hCG normaal niet meetbaar.
Wat doet hCG? HCG speelt een belangrijke rol bij een goede start van je zwangerschap. Het zorgt ervoor dat er geen nieuwe eicellen aangemaakt kunnen worden en dat de bevruchte eicel goed kan innestelen. Ook zorgt het hormoon ervoor dat het embryo goed kan groeien.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Hoe lang ben je zwanger? Daar zit je dan, je tuurt naar die 'streepjes' of dat 'plusje', die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn. Dit is afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting.
Is het mogelijk dat ik wel zwanger ben, maar toch een negatieve uitslag van een zwangerschapstest krijg? Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.
De testen van Clearblue zijn bijvoorbeeld voor meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag dat u uw menstruatieperiode verwacht*. Natuurlijk is het mogelijk dat een test het mis heeft wanneer er een negatieve uitslag wordt getoond, maar zeker als u vroeg test, is het krijgen van een vals positieve uitslag uiterst zeldzaam.
Tot eind 15e eeuw: bewegen tijdens de weeën en verticaal bevallen zijn gewoon. Tot aan de Renaissance, eind 15e eeuw, kozen zwangeren spontaan - vaak verticale – bevalhoudingen, waarvan ze instinctief voelden dat die hielpen om hun baby vlotter geboren te laten worden.
Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG die in je urine te vinden is. hCG is een hormoon dat door je lichaam wordt geproduceerd vanaf het moment dat je zwanger raakt. Het wordt daarom ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. hCG zorgt ervoor dat er geen ovulatie meer plaatsvindt en dat je niet ongesteld wordt.
Een zwangerschapstest over datum is minder betrouwbaar
En een zwangerschapstest zal ook niet meteen een onbetrouwbaar resultaat geven. Maar: die 99% betrouwbaarheid die je normaal gesproken hebt, wordt minder omdat de chemische stof in de test die jouw hormoonniveau meet na verloop van tijd minder effectief wordt.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Nee, het is niet mogelijk om ongesteld te worden tijdens je zwangerschap. Een menstruatie ontstaat namelijk uit een onbevruchte eicel die vrijkomt uit de baarmoeder, waardoor het bloeden wordt veroorzaakt. Tijdens een zwangerschap is er een eicel bevrucht, die zich innestelt in de baarmoedermond.
Pijn in je onderbuik: je baarmoeder gaat groeien en dat kan spanning op de omliggende organen en weefsels zetten. De banden waaraan je baarmoeder hangt, rekken dan op. Daarom heet deze buikpijn ook wel bandenpijn. Het kan aanvoelen als een harde buik of steken.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
De meeste zwangerschapstesten voor thuisgebruik kunnen op zijn minst hCG-concentraties detecteren vanaf de dag dat je menstruatie moet komen, maar sommige testen zijn gevoeliger. Ga dus op zoek naar een gevoeligere test die je kunt gebruiken in de dagen vóór je gemiste menstruatie als je liever niet wacht.
Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.
Het hCG hormoon verdubbelt zich iedere 72 uur, en bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken zwangerschap.