Eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en de kiezen. De meeste pups hebben rond 7 maanden leeftijd alle tanden en kiezen gewisseld. De leeftijd waarop een pup gaat wisselen verschilt per hondenras en de grootte van het ras. Grote rassen wisselen meestal vroeger dan kleinere rassen.
Zo hebben veel puppy's tijdens het wisselen pijn of ze voelen druk of jeuk rondom de tand. Om die irritaties te verminderen kauwen ze vaak op harde of koele voorwerpen (bijvoorbeeld ijzeren standen, wortels of takken) Het komt vaak voor dat puppy's tijdens deze periode een aantal meubels of muren beschadigen.
Je pup wil tijdens de wisselperiode namelijk overal zijn tanden inzetten. Tijdens deze periode is het vooral belangrijk om je hond duidelijk te maken dat bijten niet oké is. Bijten afleren is daarom een goede manier om te zorgen dat het bijtgedrag van jouw pup niet uit de poot loopt.
Het wisselen van melktanden begint als eerste met de centrale en laterale snijtanden (dit zijn de voorste tanden) vanaf zes tot acht jaar; Hierna volgen de hoektanden vanaf ongeveer het negende levensjaar; Als laatste worden de eerste en tweede kiezen gewisseld. Dit eindigt wanneer een kind ongeveer 12 tot 14 jaar is.
In de kaak, onder het melkgebit, groeien de permanente elementen. Door de groei in de kroon van het permanente element lost de wortel van het melkelement steeds verder op. Uiteindelijk hangt het melkelement alleen nog maar aan het tandvlees en valt eruit.
Op een leeftijd van drie maanden gaat de pup wisselen en komt het blijvende gebit door. Ook hier geldt weer dat eerst de voortanden en snijtanden wisselen en pas op een leeftijd van vier tot zeven maanden de hoektanden en kiezen.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Vanaf het zesde levensjaar beginnen de meeste kinderen met het tanden wisselen. Dit gebeurt volgens een vast patroon, waarbij de laatste tanden rond de 12 jaar wisselen. De blijvende tand of kies duwt omhoog en lost de wortel van de melktand/kies op, waardoor die losraakt en uitvalt.
De melktandjes worden gewisseld rond de leeftijd van 6 jaar: de tandjes komen los, vallen uit en er komt een nieuwe, blijvende tand in de plaats. Meestal komen de blijvende tanden eerst achter de kiezen van het melkgebit, soms wisselen eerst de snijtanden.
De eerste melktandjes verschijnen rond de leeftijd van 6 maand, al kan dat individueel nogal verschillen. Rond 2,5 jaar is het melkgebit volledig ontwikkeld. De melktanden vallen spontaan uit, meestal vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Dan groeien de 32 definitieve tanden uit.
Je pup wisselt zijn puppyvacht als hij 4 maanden oud is. De frequentie van verharen hangt af van het ras. Gemiddeld is dit 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Sommige rassen verharen echter continue.
Wanneer een pup erg moe of overprikkeld is, weten ze vaak geen raad meer met zichzelf. Ze kunnen dan erg vervelend worden en veel en hard bijten in alles wat ze maar voorhanden hebben. Het is erg belangrijk om deze momenten tijdig te herkennen en niet mee te gaan in dit gedrag. Boos worden heeft ook niet veel zin.
6- 12 maanden: 2 keer per dag. 20-30 gram per kg lichaamsgewicht. per kg lichaamsgewicht.
Duur en snelheid van de groei
Terwijl kleine hondenrassen reeds met acht maanden volgroeid zijn, groeien middelgrote honden tot een jaar lang. De grote rassen hebben anderhalf jaar nodig en de reuzenrassen zelfs twee jaar om hun uiteindelijke gewicht te bereiken.
Als je pup 3 weken oud is, beginnen de eerste tanden door te komen. Rond de 3 maanden is het melkgebit compleet. Je kleine viervoeter heeft dan 12 voortanden, 4 hoektanden en 12 kleine kiezen. Vanaf 4 maanden begint het wisselen naar een volwassen gebit.
Pups zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Diarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf weg.
In melktanden en –kiezen zitten zenuwen en een gaatje kan de zenuw aantasten. Dit kan gaan ontsteken en dat is erg pijnlijk! Voorkom gaatjes in het melkgebit van je kind! Gaatjes in het melkgebit moeten altijd behandeld worden.
Het tanden wisselen van een kind begint rond het zesde levensjaar. Het wisselen van het melkgebit duurt tot een kind ongeveer veertien jaar oud is.
“Je kunt er zachtjes mee spelen of met je tong bewegen zodat de tand steeds wat losser gaat zitten zonder dat het pijn doet. Maar forceren is niet nodig.” Ooms ziet vaker dat kinderen het wisselen eng vinden.
Soms komt een tand of kies heel gemakkelijk los en soms blijft een tand nog even half vastzitten. Hierdoor ontstaat een 'wiebeltand'. Een wiebeltand kan erg vervelend zijn en voor ongemak zorgen. Een kinderparacetamol kan helpen om de pijn te verlichten.
Het doorkomen van je nieuwe tanden kan een beetje vervelend aanvoelen. Probeer de losse tand goed te blijven poetsen en gewoon te eten. Als je echt veel pijn hebt, kun je aan je ouders vragen of zij een pijnstiller voor je hebben.
De wortels van melktanden zijn kleiner, dunner en minder gebogen als die van een volwassen tanden. Wanneer de volwassen tand begint door te breken, duwt deze de melktand steeds verder omhoog. Hierdoor lost de wortel van de melktand op en valt de tand vaak gemakkelijk uit.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook 's nachts moeten puppy's hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.