Het aanzoeten van wijn of het toevoegen van suiker aan ongefermenteerde druivenmost wordt ook wel chaptaliseren genoemd. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het alcoholpercentage na de fermentatie hoger uitvalt.
Een grove regel is dat men 16 gram suiker per liter most moet toevoegen om 1% te stijgen. Voor een wijn van 12% moet er 200 gram suiker per liter most aanwezig zijn.
In een druif zijn van nature al suikers aanwezig. Om wijn te maken, laat men de most gisten, zodat de suikers omgezet worden in alcohol. Als de wijnmaker kiest voor het maken van een zoete wijn dan wil hij deze suikers “bewaren” om een zoete wijn te krijgen.
Het verschil tussen zoet en droog
Simpel gezegd gaat het om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Druiven zijn van zichzelf zoet en bevatten suikers. In het proces van wijn maken worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
De belangrijkste reden waarom droge wijn beter is dan zoete wijn, is omdat het een lager caloriegehalte heeft en gezonder voor je is! Zoete wijnen bevatten meer calorieën door alle restsuikers die na de fermentatie achterblijven. Droge wijn heeft ook hogere niveaus van antioxidanten, die goed zijn voor je gezondheid.
Maar is zelf wijn maken niet enorm moeilijk (a.k.a. wie gaat de druiven stampen)? Het wijnmaakproces (van ruim 20 stappen) kost je best wat handelingen en wachttijd, maar is alles behalve moeilijk. Bij de kit zit een uitgebreide instructie hoe je precies te werk gaat.
Voor de wijn zelf heb je druiven (of druivensap), gist en optioneel citroensap nodig. Daarnaast heb je de volgende hulpmiddelen nodig: een grote witte emmer, een glazen fles met waterslot, een hevel en een oud (maar wel schoon) stuk vitrage of een vochtdoorlatende doek.
Hierbij is inbegrepen: de fles, de kurk, het etiket, accijnzen, transport, marge van de inkoper. Langereis: "In een fles van 4,50 euro zit dus voor ongeveer 2 euro aan wijn, in een fles van 6 euro 3,50 aan wijn. Dat is bijna twee keer zo veel, en dat proef je.
We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
Vergis u niet, het overgrote merendeel van de rode wijnen zijn allemaal droge wijnen. In dit geval is nagenoeg alle aanwezige suiker bij de gisting omgezet in alcohol. Dit zorgt er voor dat er weinig restsuikers overblijven waardoor de rode wijn een droge smaak krijgt.
Er is volgens de tabel 136 gram suiker aanwezig. We moeten dus 65 gram suiker per liter toevoegen. Aangezien we 10 liter most hebben moeten we dus 65 gram x 10 liter = 650 gram suiker toevoegen. Deze methode komt dus bijna overeen met wat we zelf berekend hebben.
Bij rode wijn dient het zuurgehalte voor aanvang van de gist 8 à 10 gram per liter te bedragen. Teveel kan tijdens deze fase met koolzure kalk worden verwijderd. Na deze periode worden voedingszouten voor de gist toegevoegd, ongeveer 5 gram per 10 liter. Hierna wordt er een giststarter gemaakt van de gist.
Je herkent het suikergehalte van een wijn veelal aan de smaak. Droge wijnen bevatten doorgaans minder dan 10 gram restsuiker per liter, wat ongeveer op 1,5 gram suiker of minder per standaard wijnglas neerkomt. Zoetere wijnen, waaronder dessertwijnen en late oogstwijnen, hebben meestal meer restsuiker.
In 1 fles wijn van 0,75 cl kunnen we dus 1,2 kilo aan druiven rekenen zo'n 600 tot 800 druiven wat ongeveer een tros of 10 is. Afhankelijk hoe vol het wijnglas wordt geschonken kunnen we hier ongeveer 100 tot 125 druiven rekenen voor 1 wijnglas.
Hoe werkt een waterslot? Door het waterslot te vullen met een beetje water, werkt het als een sifon; het water sluit de wijn of het bier van de buitenlucht af. Daardoor kunnen er geen bacteriën binnendringen. Wel zal het koolzuurgas dat tijdens de gisting wordt gevormd, door de overdruk via het waterslot ontsnappen.
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De basis is heel simpel: druiven fermenteren van nature zonder de toevoeging van suikers, zuren, water of andere stoffen. Het Saccharomyces gist in druiven zorgt dat suikers worden omgezet in alcohol. Et voilà: daar is je wijn!
Wijn kan je niet enkel maken van druiven maar van zowat alle soorten groenten en fruit. Probeer daarom ook eens om een eigen wijntje te fabriceren recht uit de tuin.
- Het sap volgens eigen smaak al dan niet wat bijzoeten. - Sap koken en kokend in glazen flessen of bokalen met schroefdeksel gieten. - Flessen omkeren. Na een uurtje kan je ze wel omdraaien.
Er zijn twee soorten van wijngistcellen vitaal voor de fermentatie: saccharomyces cerevisiae en saccharomyces bayanus. Deze giststammen zijn resistent voor alcohol (tot op een zeker percentage) en kunnen zodoende alle suiker uit de most verwerken tot er een droge wijn ontstaat.
Je moet zeker drinken: Pinot Noir
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Over het algemeen heeft rode wijn een kleine voorsprong op witte wijn omdat het meer van sommige vitaminen en mineralen bevat. Witte wijn bevat echter weer minder calorieën. Kortom: Wat betreft de voedingswaarde gaan rode en witte wijn nek aan nek.
Wijnen met een lager alcoholpercentage en dus minder suiker, zullen minder calorieën bevatten dan wijnen met een hoog alcoholpercentage. Champagnes en lichte, droge witte wijnen bevatten eigenlijk altijd het minste suiker, maar ook wijnen uit een kouder gebied.