De zoutelektrolyse is een techniek voor de ontsmetting van zwembadwater door elektrolyse. Het actieve bestanddeel van de behandeling is chloor. Wanneer het water door de elektrolytische installatie gaat, dan verandert het zout dat opgelost werd in het zwembadwater in chloor.
Gebruik je zwembadzout, dan hoef je niet meer met chemische chloor te werken. Vloeibare chloor voor zwembaden heeft een bijtende werking, het zorgt voor een jeukende huid, rode ogen en blekende werking van kleding en haar. Daarnaast vergt de elektrolysepomp in een zoutwater zwembad weinig onderhoud.
Hoe lang moet het Intex zoutwatersysteem aan staan? In principe mag een zoutwatersysteem altijd aan staan. Er zit namelijk een 24-uurstimer op die de afgifte regelt. Het is belangrijk om de hoeveelheid van de afgifte in te stellen.
Foutcode 92 betekent simpelweg een te hoog zoutgehalte. De enige manier om dit op te lossen is door wat zwembadwater (met zout) uit het zwembad te laten en weer aan te vullen met schoon kraanwater zonder zout. Stel bij met behulp van een testset om het zoutgehalte te meten of totdat de foutcode verdwijnt.
Zwembad met zout water: bij een zoutwater zwembad is zwembadzout het desinfecteermiddel. Je voegt het gewoon toe aan je zwembadwater en een zout water systeem zet het om in chloor. Kortom, ook een zwembad met zout water bevat dus chloor. Je crëert die chloor als het ware op een natuurlijke manier zonder chemicaliën.
De hoeveelheid benodigd zout is geheel afhankelijk van uw zoutelektrolyse-installatie. De meest gebruikelijke modellen hebben een aanbevolen zoutgehalte tussen de 5 en 6 gram per liter. De uitgebreidere modellen hebben een aanbevolen zoutgehalte van 3 gram per liter.
De totale chloorwaarde geeft het totale chloor in het zwembadwater aan, maar dat betekent niet dat het allemaal effectief is. Vrij chloor is het actieve chloor in uw zwembad en gebonden chloor is niet-actief chloor. Dit heeft dus geen werking meer. De ideale waarde van vrij chloor is tussen 0,5 en 3,0 ppm.
De meeste systemen voor zoutelektrolyse vereisen een minimum zoutconcentratie van 3 g/l in het zwemwater: 3 g/l zout komt overeen met 3 kg zout per kubieke meter water (3 kg/m3). Hou er rekening mee dat in leidingwater reeds ongeveer 0,3 g/l zout aanwezig is.
Informatie en het gebruik zwembadzout
Natriumchloride is nodig voor de chloorproductie door de elektrolyse apparatuur. De zuiverheid van het zout is belangrijk voor het beste resultaat alsmede de goede werking en levensduur van het membraam van uw elektrolyse apparatuur.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
In de meeste gevallen zal de zwembadpomp minimaal 8 uur per dag moeten draaien om het zwembad 4 keer per dag volledig te filteren. Zelf raden we aan om de zandfilterpomp of filterpomp tijdens de warmste uren van de dag aan te zetten.
Het door ons geleverde BROXO zout is het meest zuivere electrolysezout voor uw zwembad dat verkrijgbaar is, namelijk met 99,9% zuiver NaCl. Al deze zoutsoorten bevatten geen jodium! Natriumchloride is nodig voor de chloorproductie door de elektrolyse apparatuur.
Groen zwembadwater komt veelal voor na een zware onweersbui, bij slechte desinfectie, verkeerde PH waardes of een teveel aan cyaanzuur(zelden). Algen zijn het meest voorkomende probleem bij zwembadeigenaars. Chemicaliën als chloor en anti-alg zorgen dat deze algen verdwijnen en houden ze uit uw zwembadwater.
Een te hoog gehalte aan zout in het zwembad kan onherstelbare schade opleveren aan veel onderdelen in je bad! Kies altijd voor het juiste zout. Dit mag geen jodium bevatten, dus keukenzout is niet geschikt!
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Eigenschappen. De naam Chloor is afkomstig van het Griekse woord χλωρος (chloros), dat is te vertalen als geelgroenig. Chloor is een gas dat makkelijk zouten vormt (halogeen); chloorgas komt door zijn hoge reactiviteit niet in de atmosfeer voor.
De heilzame voordelen van badzout
Zo neemt je lichaam tijdens een bad met zout veel mineralen, natrium, magnesium en kalium op. En doordat zout de zuurgraad van het water verandert, wordt de hardheid van het water minder. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je huid lekker zacht aanvoelt na een bad.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Waterbehandeling voor kristalhelder water. Na enige tijd wordt uw zwembad- of jacuzziwater minder helder en licht troebel zonder daarom echte verkleuring te vertonen.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water.
Mogelijke oorzaken waardoor de pH-waarde van het zwemwater stijgt, is door het toevoegen van sterke chloorproducten of door plotse stijging van de temperatuur van het water. Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is.