Het opmaken van de plaatsbeschrijving gebeurt in het beste geval terwijl het pand nog onbewoond is. Een nauwkeurige plaatsbeschrijving vergt tijd. Overloop kamer per kamer en wees gedetailleerd.Kijk niet enkel naar de vloerbekleding en het sanitair maar ook naar de verwarming, de plinten, de plafonds, enzovoort.
Een volledige plaatsbeschrijving bevat minimaal: een inventaris van alle kamers; een inventaris van alles wat aanwezig is in de woning; en een beschrijving van de toestand van alle kamers en inhoud.
Als de woning leegstaat, heb je een goed zicht op de staat ervan. Dat is het beste moment voor een plaatsbeschrijving. Beide partijen (huurder en eigenaar) moeten aanwezig zijn bij het opmaken van de plaatsbeschrijving en akkoord gaan met alle vermeldingen.
De kosten voor het opstellen van een plaatsbeschrijving van een appartement zullen al snel rond de 300,00 euro liggen. Voor een huis zal dit ongeveer rond de 500,00 euro liggen. Uiteraard kunnen deze bedragen verschillen per situatie en deskundige. Dit is dan ook een indicatie.
Als zij afspreken dat beroep gedaan wordt op een deskundige (landmeter-expert, architect,…), dan dragen de huurder en verhuurder elk de helft van de kosten (=het ereloon van deze deskundige). De kosten van zo'n plaatsbeschrijving kunnen gemakkelijk 300 euro of meer bedragen voor een appartement.
HOE LANG DUURT EEN PLAATSBESCHRIJVING? Dit hangt af van de grootte en de staat van het pand. De plaatsbeschrijver van ADM Expert is gemiddeld anderhalf tot twee uur ter plaatse (gemiddelde tijd bij een standaard appartement). Voor de verwerking van de gegevens rekenen we gemiddeld zeven werkdagen.
Als de plaatsbeschrijving niet omstandig is, dan is zij niet in overeenstemming met de wettelijke bepalingen en wordt er meteen vermoed dat de huurder het gehuurde goed ontvangen heeft in dezelfde staat als waarin het zich bevindt op het einde van de huurovereenkomst.
Een uittredende plaatsbeschrijving is in principe niet verplicht, maar indien één van de partijen hierom verzoekt, dient ze wel opgemaakt te worden (art. 39, §2 Vlaams Woninghuurdecreet).
Ja! Sinds de wet van 25 april 2007 wordt er bij alle vormen van huur verplicht een plaatsbeschrijving opgemaakt. Bij de plaatsbeschrijving moeten beide partijen (dus zowel de huurder als de verhuurder) aanwezig zijn. U kunt zich uiteraard wel door iemand anders laten vertegenwoordigen.
Mondeling of schriftelijk huurcontract
Een huurcontract hoeft niet op papier te staan. Afspraken met uw verhuurder kunt u ook in een gesprek maken. Die afspraken zijn wel moeilijker te bewijzen. U legt ze daarom beter vast op papier.
Ja, je kan een huurovereenkomst voor het leven sluiten. Het gaat hier om het leven van de huurder. Een huurovereenkomst die vasthangt aan het leven van de verhuurder mag niet.
De rechter kan de verhuurder dwingen om het slechte onderhoud te repareren. Doet de verhuurder dit niet? Dan krijgt de verhuurder een boete van de rechter. U kunt de rechter ook vragen het huurcontract aan te passen.
Ben je getrouwd of woon je wettelijk samen, dan volstaat het dat één van beide partners de huurovereenkomst ondertekent. De partner die niet tekent, wordt automatisch medehuurder.
Sinds 15 juni 2007 is het in principe verplicht om een schriftelijke huurovereenkomst te hebben voor de huur van een hoofdverblijf. In dat document moet het volgende staan: de identiteit van de huurder en de verhuurder: hun naam, hun voornaam, hun woonplaats en hun rijksregisternummer of de geboorteplaats en -datum.
Als uw huurder de plaatsbeschrijving weigert te tekenen, heeft u volgens de huidige rechtspraak geen recht op een vergoeding. Gaat u naar de rechtbank met eenzijdig genomen foto's, facturen en offertes? Dan zal de rechter u in principe geen vergoeding toekennen.
Je moet de verhuurder 'in gebreke' stellen.
Dan moet je naar de vrederechter gaan. De rechter beslist of de huurwaarborg voor jou is of niet. Met de beslissing van de vrederechter ga je naar de bank, die de huurwaarborg dan aan jou zal uitbetalen en de rekening sluiten.
Wat is de hoofdregel? De verhuurder hanteert bij de beëindiging van de huurovereenkomst de volgende hoofdregel: voordat u de woning definitief verlaat, dient u de woning geheel ontruimd en schoon op te leveren, in een goede en in de oorspronkelijke staat.
Wie moet er de registratierechten voor het huurcontract betalen? De verplichting tot registratie en betaling van de hiermee samengaande rechten ligt zowel bij de verhuurder als bij de huurder. In geval van een boete voor een laattijdige registratie zal deze ook door beide partijen moeten worden gedragen.
Wat als er geen plaatsbeschrijving is? Als er geen gedetailleerde plaatsbeschrijving opgesteld is, dan gaat men er automatisch van uit dat het pand zich op het einde van de huurperiode in dezelfde staat bevindt als bij het begin.
Een plaatsbeschrijving, ook wel een “staat van bevinding” genoemd, is een gedetailleerde vaststelling van de feitelijke toestand van onroerend goed op een bepaald moment. Het document vermeldt alle bijzonderheden en kenmerken van het goed en is meestal aangevuld met foto's ter verduidelijking.
U kunt aan uw huurder de kosten doorrekenen van de door hem gebruikte nutsvoorzieningen, als u die kosten zelf voorschiet. De onroerende voorheffing die u voor uw woning of appartement betaalt, kunt u daarentegen niet ten laste van de huurder leggen.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
Pas als een aspirant-huurder een huurovereenkomst gaat tekenen, mag de makelaar dus informatie over het inkomen (salarisstrook), een verhuurdersverklaring en gegevens over de burgerlijke staat opvragen. De makelaar mag echter niet vragen naar het burgerservicenummer.