Vooral kinderen uit katholieke gezinnen kregen vaak een hele rits (doop)namen. Ook tegenwoordig kiezen ouders vaak voor meerdere voornamen, maar om een andere reden. De voornaamste reden is om hun kind te vernoemen (naar familieleden bijvoorbeeld) – én omdat ze niet kunnen kiezen.
De doopnaam is de voornaam die een kind krijgt bij de doop. Deze naam kan afwijken van de naam die bij de burgerlijke stand wordt aangegeven en ook van de roepnaam. Sommigen spreken van 'doopnaam' als ze de naam bij de burgerlijke stand bedoelen.
Toelichting. Noemen naar en vernoemen naar zijn beide standaardtaal in de betekenis 'de naam geven van, dezelfde naam geven als'. (1a) Emma is naar haar oma genoemd. (1b) Emma is naar haar oma vernoemd.
In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die 'ongepast' zijn en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam. Zo mag Meijer of Gerritzen niet, maar Bloem of Achmed wel. Die laatste twee komen voor als voornaam én achternaam.
Vernoemen betekent 'iemand dezelfde naam geven als iemand anders'. Noemen heeft een algemenere betekenis: 'met een bepaalde naam aanduiden'. In combinatie met het voorzetsel naar is noemen echter een synoniem van vernoemen. Als je dus vernoemd/genoemd bent naar je oma, heb je je naam aan haar te danken.
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
Scoorden in 2021 de namen Tippie-Tipper en Rayviënshellinne hoog in het 'nogal bijzondere namenlijstje'… in 2022 gaat dat er heel anders aan toe. Jaarlijks maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een lijst met kindernamen bekend, waardoor je kunt zien wat de meest populaire babynamen van het afgelopen jaar zijn.
Niet iedereen heeft een voornaam die ook zo in de burgerlijke stand staat. Dat noemen we dan de roepnaam, terwijl de officiële naam ook wel de doopnaam wordt genoemd.
Zowel je voor- als achternaam op het ticket moeten identiek zijn aan je reisdocument. Het is voldoende om alleen met je voornaam te reizen; de tweede naam is niet verplicht.
Je voornaam is de naam die je bij je geboorte krijgt. Je voornaam kan één naam zijn, maar ook twee of drie. Je voornaam is dus niet je roepnaam. Naast je voornaam krijg je ook een achternaam.
Het belangrijkste motief bij de naamkeuze vormt het cluster 'mooie klank' (meisjes 34,0%, jongens 29,5%), 'mooie naam' (meisjes 14,5%, jongens 12,5%) en 'leuke naam' (meisjes 6,8%, jongens 9,8%). Het onderscheid tussen 'mooie klank', 'mooie naam' en 'leuke naam' is door de ouders zelf gemaakt.
De voornaam (of voornamen) krijgt men bij geboorte. Ze worden normaliter gekozen door de ouders van de geborene. Een voornaam die ongepast is wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand geweigerd: een kind 'Barbecue' noemen mag dus niet, net als een kind 'Prajakdadfkjadflkadsfkaldjsfasdflkjadsl' noemen.
In veel landen is de middelste naam is geplaatst tussen een persoon de eerste en de laatste naam . Het wordt voornamelijk gebruikt om twee homoniemen te onderscheiden .
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.
In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden. In 1960 gaf een stel, dat al twee kinderen had met 5 (de oudste) en 4 (de jongste) voornamen, maar de derde werd een echte klapper.
Adolf is een Germaanse en dus ook een Nederlandse jongensnaam. De naam is afgeleid van "adel", dat weer is afgeleid van de woorden edel en wolf. Volgens een andere verklaring zou de naam zijn afgeleid van het Griekse adelphos, dat "broer" betekent. In de Zuiderse landen wordt Adolfo gebruikt.
De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.
Noemen = melden, vermelden, als voorbeeld geven. Benoemen = er een naam aan geven.
duidt een conditie aan ondanks dewelke iets plaatsvindt. 1) Desalniettemin 2) Desondanks 3) Evengoed 4) Hoewel 5) Hoezeer ook 6) In weerwil van 7) Ofschoon 8) Onaangezien 9) Ondanks 10) Ondertussen 11) Ongeacht 12) Spijts 13) T...