Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je moet zo veel mogelijk trachten te vermijden dat er zouten in het metselwerk komen. Daarom mag je bijvoorbeeld nooit cement gebruiken met natriumsulfaat. Ook vervuild zand, onzuivere recipiënten of onrein aanmaakwater kunnen aan de oorsprong liggen van uitbloeiing.
Muur slaat wit uit
Indien dit vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen. We noemen dit 'vroege uitbloei' en deze zal in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen door invloed van regen en wind. Je zou dit kunnen versnellen door de muren schoon te spuiten met een hogedrukspuit.
Uitbloeiing is een witte/grauwe waas op het gevelmetselwerk. Deze waas ontstaat wanneer aanwezige stoffen in het metselwerk door contact met overmatig water – bouwvocht en regen – bij het opdrogen afgezet worden aan het oppervlak van de gevel.
Bij zoutuitslag op buitenmuren is het advies muren droog af te borstelen met een harde nylonborstel. Ondanks deze reiniging kan de zoutuitslag weer terugkomen, doordat neerslag zouten bij verdamping mee terug naar het steenoppervlak transporteert.
Cement kan een chemische reactie vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk kan zich afzetten op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. De witte vlekken ontstaan hierdoor op uw tegels.
Kalkuitbloei verwijderen
Witte vlekken van kalkuitbloei van je tegels verwijderen valt niet mee. De kalk zit namelijk helemaal in het materiaal. Toch zijn er middelen zoals kalkuitbloeiverwijderaar of het huis-tuin-en-keukenmiddeltje van koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn.
Wat is witte uitbloei? Witte uitbloei is witte uitslag op muren en dit wordt veroorzaakt door vocht. In het metselwerk zitten zouten en als deze in contact komen met de buitenlucht dan gaat dit zich binden met koolstofdioxide. Vervolgens gaan de zouten zich kristalliseren tot een witte waas.
Een goede manier om het aan te pakken, is met een betonboor gaten boren en vervolgens de steen tussen de gaten weghakken met een beitel en een vuisthamer of met een elektrische breekhamer. Hoe kleiner de stukken die je weghakt, hoe makkelijker ze af te voeren zijn.
Zoutuitbloei op gevels is een veel voorkomend probleem. Oplosbare zouten blijven achter op het metselwerk. Water gaat door het metselwerk naar de voorkant en verdampt. De zouten worden door het watergedragen maar verdampen niet.
Kalkuitbloei is met maximaal een jaar verdwenen, en zal in die periode steeds minder zichtbaar worden. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het kan duren: het kan dus voordelig zijn om in de drukke stad te wonen.
Wat is kalkuitbloei? Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water. En wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht.
Deze zogenaamde "witte uitslag" of "kalkuitbloei" komt het meest voor bij grijs beton of betonproducten waaraan een kleurstof is toegevoegd. Kalkuitbloei is eenvoudig te verwijderen met kalkuitbloei verwijderaar. Tegels of klinkers met een deklaag, zoals bijvoorbeeld grindtegels, zijn er nauwelijks gevoelig voor.
Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.
De uitbloei wordt in de loop van de tijd intenser en is niet of nauwelijks in water oplosbaar. De uitbloei verdwijnt daardoor niet vanzelf door weer en wind. De gebruikte term voor dit type uitbloei is 'vergipsing'.
Een tussenmuur slopen kan niet zomaar. Het slopen van een normale muur zal geen grote gevolgen hebben, maar het slopen van een dragende tussenmuur wel. Zo'n muur is namelijk een essentieel onderdeel van de constructie doordat hij belasting draagt.
Je kan ook de bestaande buitengevel afbreken. Dit doe je door het buitenspouwblad af te breken, isolatie te plaatsen tegen het binnenspouwblad en vervolgens een nieuwe gevelsteen plaatsen. Zo zit je lekker warm binnen en geniet je van een nieuwe gevelsteen.
Geen draagfunctie
En begin zeker niet met het slopen ergens midden in de muur, want dan heb je de kans dat de halve muur naar beneden komt. Werk dus altijd van boven naar beneden en breek de muur laag voor laag, stukje voor stukje, af. Dit is veiliger en kleinere stukken puin zijn tevens eenvoudiger af te voeren.
Vaak is een sopje van schoonmaakazijn of dikke bleek met water voldoende om vervuiling op de gevel te verwijderen. Voor mos en algen kun je groene aanslagreiniger gebruiken. Schrob het middel met een borstel over de muur. Laat het even intrekken en spoel het daarna met een hogedrukreiniger of tuinslang weg.
Elke 15 tot 25 jaar moet de gevel schoongemaakt worden en vervanging kan nodig zijn om de 20 tot 30 jaar. De andere gevels moeten het 30 tot 40 jaar vol kunnen houden. Dit hangt uiteraard af van het metselwerk en hoe goed het voegwerk is aangebracht.
Dit is geen specifieke klacht maar het wijst op een verminderde weerstand of algemene lichamelijke conditie. Het komt ook voor bij mensen die veel roken en mensen met een slechte gebitsverzorging. Ook sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen een wit beslag op de tong veroorzaken.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Verwijder vlekken met schoon water en een scheutje zuurvrije allesreiniger voor beton. Hardnekkige vlekken zoals olievlekken, vetvlekken of andere diep ingetrokken vlekken, verwijdert u met een speciale pasta, zoals olie en vetoplossers of de vloeibare Lösefix. Laat nu alles goed drogen alvorens u gaat impregneren.
Keramische tegels schoonmaken met groene zeep
Op matte (donkere) tegels in natte ruimtes komt na verloop van tijd vaak kalkaanslag voor. Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op.
Smeer de tegels eerst volledig in met groene zeep en boen met de schuurspons goed over de tegels. Vul de plantenspuit met het schoonmaakazijn en spray dit nu over de tegels. Laat het vervolgens tien minuten intrekken. Poets het geheel daarna schoon met een lichtvochtige doek.