Het zijn contactherbiciden die werken op de plaats waar er contact is met de plant. De zuren in ROUNDUP® onkruidbestrijders drogen het membraam van het onkruid uit. Hierdoor kan de plant niet meer aan fotosynthese doen en zal het onkruid volledig uitdrogen.
Roundup Onkruidvrij Concentraat is de krachtige onkruidbestrijder zonder dat er gebruik wordt gemaakt van glyfosaat. Daarmee is het een zeer goed alternatief voor de gebruikelijke Roundup in situaties waar glysofaat niet wenselijk is of niet is toegestaan. De werking van Roundup Onkruidvrij is snel.
Onkruidverdelgers met glyfosaat, zoals Roundup, mogen niet meer verkocht worden. Toch vind je de groene bussen nog steeds in de winkelrekken. Al is er wel een belangrijk detail veranderd: het glyfosaat is vervangen door een andere stof: pelargonzuur.
Glyfosaat (Roundup®)
Er werd door vele tuinliefhebbers steevast naar de bidon glyfosaat gegrepen wanneer er onkruid de kop opstak. Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek zou deze stof echter kankerverwekkend zijn waardoor er eind 2018 een einde kwam aan de verkoop aan particulieren.
Wanneer de zon op zijn hoogtepunt staat.
Roundup® Contact heeft een zichtbare werking na 1 uur. Roundup® Rapid heeft een inwerkingstijd van 3 uur. Bekijk dus zeker even het weerbericht alvorens het product te gebruiken. Roundup® werkt optimaal bij jong onkruid.
ROUNDUP® PA Snel Onkruidvrij Concentraat is het hele jaar door te gebruiken wanneer de buitentemperatuur minimaal 15 graden Celsius is. Voor het beste resultaat gebruik je dit product op een droge ondergrond, is er geen risico op regen de komende 3 uur na toepassing en staat er geen wind.
Spuit bij groeizaam en droog weer. Regen binnen 6 uur na de bespuiting kan de werking nadeling beïnvloeden.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero of Bromory aan. Greenfix Zero en Bromory zijn glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken.
Roundup Natural Onkruidvrij
Deze onkruidverdelger hebben we verkozen tot beste onkruidverdelger tussen tegels. De Roundup Natural Onkruidvrij is namelijk ontzettend sterk en kan direct gebruikt worden om het onkruid tussen je tegels te verdelgen.
Vanaf 1 juli vind je geen glyfosaat meer terug in de winkels die aangesloten zijn bij Tuinbranche Nederland. Het gaat over ongeveer 450 tuincentra. In Nederland mogen particulieren glyfosaathoudende middelen - ondanks de schadelijkheid voor mens en milieu - nog steeds gebruiken.
Al onze producten zijn toegelaten bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en zijn daarom veilig voor mens, milieu en dier.
Een dag na de behandeling mag je al opnieuw planten en zaaien. Wat is de beste periode om onkruid te bestrijden? Je gebruikt Roundup® onkruidbestrijder het beste bij zacht weer (een temperatuur tussen 12 en 25 graden en windstil). Roundup® onkruidbestrijder is het hele jaar door even effectief.
Het onkruidgif Roundup, een van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen ter wereld, kan zeer schadelijk zijn voor mens en milieu. Het gif, geproduceerd door chemiegigant Monsanto, kan een rol spelen in de ontwikkeling van kanker en is mogelijk hormoonverstorend.
Boeren gebruiken glyfosaat vlak voordat ze gewassen inzaaien, zodat die niet direct hoeven te concurreren met onkruid. Daarnaast wordt het middel net voor de oogst ingezet, om zo een grotere opbrengst te creëren.
Bij voorkeur spuiten op een droge vegetatie. Bij hand- of rugspuit: 5 ml in 0,5 liter water voor 10m² (uitgezonderd voor stobbenbehandeling). de spuit voor de helft met water vullen, de voorgeschreven dosis toevoegen, water bijvullen en mengen.
Onkruid (éénjarig en doorlevend): Meng 45 ml Roundup Rapid Concentrate met 1 liter water > goed voor 20 m2. Mossen: Meng 35 ml Roundup Rapid Concentrate met 1 liter water > goed voor 20 m2. Deze verpakking van 270 ml Roundup is dus goed voor een maximum behandelde oppervlakte van 120 m2.
Voor een juiste dosering van Roundup kunt u het beste op het etiket van de fles Roundup kijken. Wij hanteren een dosering tussen 10 en 20 ml Roundup op 1 liter water.
Eind juli mag aan particulieren geen glyfosaat meer worden verkocht. En straks zijn er helemaal geen geel gekleurde boerenvelden meer in Duitsland door Roundup. Per 2024 stopt Duitsland namelijk helemaal met glyfosaat en mogen boeren het dus ook niet meer gebruiken.
De prijs van dit product is 54 euro en 95 cent.
Je kan eventueel ook zelf een onkruidverdelger maken. Dit kan met een beetje water en een biologisch afbreekbare zeep. Kies hiervoor wel alleen biologisch afbreekbare zeep of een vaste zeep zonder fosfaten. Los wat van deze zeep op in water en klaar is kees.
Kokend water
Het gebruik van kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat. De hitte van het water stolt de eiwitten in de plant. De geraakte delen beschadigen meteen. Wanneer u voldoende water gebruikt, kunnen zelfs de wortels van het onkruid beschadigen.
Het werkt tegen éénjarige en overblijvende grassen en tweezaadlobbige onkruiden zoals: kweekgras, riet, fioringras, aardappelopslag, klein hoefblad, akkerdistel, akkermunt, veenwortel, knolcyperus, kleefkruid, muur, varkensgras, e.a. Minder gevoelig zijn: paardestaart, klaver, wikkesoorten en moerasandoorn.
Een uur sproeien kost je dus (120 x 4 =) 500 liter water. In euro's kost water ongeveer €0,75 per 500 liter. In de zomer sproei je wel regelmatig en kunnen deze kosten dus erg hoog oplopen.
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden.