De High Society zat vaak te paard. Toen de mode veranderde en het jasje onderdeel van het kostuum werd, vond koning Edward dat 1 ding van de oude look bewaard moest blijven. Het jasje moest aan de onderkant openvallen, alsof je er zo mee op een paard kon gaan zitten. Daarom liet de koning de onderste knoop altijd open.
Gilets hebben meestal 5 tot 7 knopen. En wederom hier de vraag: knoopjes open of knoopjes dicht? Bij een gilet mogen de knoopjes dicht, behalve het onderste knoopje. Dit zorgt voor net iets meer bewegingsvrijheid rondom je heupen.
Een op maat gesneden gilet zit dicht op je lichaam, zonder dat het te strak aanvoelt of dat de stof gaat trekken. Daarnaast is het belangrijk dat hij lang genoeg is. Je mag namelijk nooit, maar dan ook nooit de stof van je overhemd zien aan de onderkant.
Regel bij een colbert met enkele rij is dat je de bovenste knoop dicht doet als je staat. Als je gaat zitten, mag je hem open doen. Bij een single breasted colbert met twee verticale knopen laat je de onderste knoop altijd open. Ook hier weer doe je de bovenste dicht als je staat.
Zoals we eerder al zeiden: de pasvorm van een overhemd komt het beste tot zijn recht met maximaal twee knoopjes open. Voor een formele look open je maximaal één knoopje. Wil je iets informeler voor de dag komen, dan kan je ook twee knoopjes openlaten.
De regels voor het dichtknopen van je gilet
Het vestje onder je jasje knoop je altijd dicht, op de onderste knoop na. Hier is geen verschil tussen zitten of staan. Het gilet is zo gesneden dat je er comfortabel mee kunt zitten als de knoopjes dicht zijn.
De etiquette van een driedelig pak
Een driedelig kostuum is eigenlijk niets meer dan een tweedelig pak, dat bestaat uit een colbert en een pantalon, waar je een gilet bij draagt. Dit betekent ook dat voor deze outfit dezelfde regels gelden als voor een tweedelig pak.
Het antwoord op de vraag wanneer een pak goed past, is eenvoudig: een pak moet goed aansluiten op het lichaam. Het mag niet om het lichaam flodderen. De mouw en de broekspijpen mogen niet te lang of te kort zijn. Het colbert moet net over de billen komen en de pantalon moet op de taille zitten.
Blazers lijken best wel op een kostuumjasje, dit is een jasje dat je op een bijpassende broek draagt. Het verschil is dat er bij de blazer geen bijpassende broek hoort en dat je het jasje dus kunt dragen op iedere outfit. Het item beschikt vaak over unieke knopen en ook heeft het jasje zogenoemde patch zakken.
Over het algemeen geldt dat je altijd minstens één knoopje moet dichtknopen. Alle knopen open zorgt voor een onverzorgde, slordige look én doet je overkomen als een gladjakker. En trust us, dat wil je niet. Drie knopen dicht straalt een stijlvolle, fashionboy vibe uit.
Het lange gilet
Draag onder het gilet een blouse of een coltruitje.
Als je het graag over de klassieke boeg gooit, leent de blouse zich als geen ander kledingstuk om onder je gilet te dragen. En mocht de temperatuur het toelaten, kun je 'm ook over je blousejurk gooien. Draag er een paar grove laarzen onder voor wat extra nonchalance en loafers voor een chiquere punt op de i.
Een grijs gilet onder een zwart pak wordt als bijzonder feestelijk beschouwd. Ook erg populair is de combinatie van een zwart pak en een gilet met krijtstrepen. Kortom, een gilet is geen must, maar kan wel stijlvol en modern zijn.
Voor een formelere look kun je een blazer combineren met een nette chino en een overhemd. Trek een paar mooie loafers of geklede schoenen aan en je komt perfect voor de dag bij een gelegenheid of op een afspraak. Tegenover een blazer is een colbert een net jasje van luxe stof zoals fijne wol.
De colberts hebben meestal twee knopen, maar één of drie kan ook. De regels luiden als volgt. Draag je een single-breasted colbert met één knoop? Dan draag je jouw colbert altijd gesloten.
Verschil blazer en colbert
Dus even kort samengevat: een blazer komt oorspronkelijk uit de sportwereld, en is minder formeel. Blazers worden zonder bijpassende pantalon geleverd. Een colbert is op maat gesneden en valt vaak wat relaxter. Je kunt een colbert erg eenvoudig combineren met een chino of jeans.
Combineer de blazer met een mooie taille rok of nette zwarte broek en hou je outfit rustig door het te combineren met rustige accessoires. Heb je niet een hele formele functie dan kun je juist gaan voor gekleurde accessoires, bijvoorbeeld knaloranje pumps als echte eyecatchers.
Draag het met zwart
Zachtroze komt het beste tot zijn recht als je hem mixt met een harde contrast kleur. Met zwarte items (of een andere donkere kleur) zal roze er namelijk meteen uitspringen. Je kunt je look nog stoerder maken door er een leren jack, biker boots of zwarte rok bij te dragen.
Bij een 3-delig pak (colbert met vest/gilet ) draag je geen riem. Je riem draag je met het uiteinde aan de linkerzijde van je taille. De juiste riem lengte is die lengte als je de middelste opening gebruikt. Hoe gladder en donkerder je schoenen, hoe formeler en zakelijker je uitstraling.
Het gilet moet lang genoeg zijn om de tailleband van de pantalon te bedekken. Het is een slordig gezicht als het overhemd tussen het gilet en de pantalon uitkomt. Net zoals bij andere kledingstukken is er voor het gilet ook een bepaalde etiquette.
De voering van een pak zorgt ervoor dat je de onafgewerkte binnenkant niet ziet en dat je kleding makkelijk aangaat. Bij een goed gemaakt pak is de voering bij de mouw, het armsgat met de hand ingezet. Dit zodat deze beter aansluit en beter kan bewegen. Hierdoor meer draagcomfort en een mooiere pasvorm.
Het herenkostuum of pak: de hoofdonderdelen
een colbert dan wel het jasje; een broek dan wel de pantalon; eventueel een gilet oftewel het mouwloze vest.
De pasvorm van het overhemd moet de pasvorm van het pak volgen. Onder een licht getailleerd kostuum hoort een licht getailleerd overhemd, onder een extra slank gesneden pak draagt u een slim fit dress shirt.
Bij blauwe pakken draagt men doorgaans bruine schoenen. Alhoewel bruin en blauw contrasterende kleuren zijn, is deze kleurencombinatie voor veel mensen prettig om te zien. Bij donkerblauwe pakken passen donkerbruine schoenen. Hoe lichter de blauwtint, hoe lichter de bruintint van de schoenen mag zijn.