De remigratieregeling is voor mensen die in Nederland wonen en willen terugkeren naar het land waar ze zijn geboren. Voldoet u aan de voorwaarden?Dan kunt u een maandelijks bedrag krijgen om van te leven. Dat noemen we de remigratie-uitkering.
Voorwaarden remigratie-uitkering
u bent buiten Nederland geboren; u heeft of had de nationaliteit van het land van herkomst; u was 18 jaar of ouder toen u in Nederland kwam wonen; u bent voor een bepaalde datum in Nederland komen wonen (deze datum verschilt per land van herkomst);
Met de Remigratiewet helpt de overheid immigranten uit bepaalde landen die terug willen keren naar het land waar zij zijn geboren. Of naar het land waarvan zij de nationaliteit hebben of hebben gehad. Remigranten kunnen na hun remigratie een remigratie-uitkering krijgen.
Vreemdelingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun terugkeer naar het land van herkomst. Mensen die zelfstandig willen terugkeren, kunnen hulp krijgen. Bijvoorbeeld van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Dit kan onder meer hulp zijn bij het regelen van reispapieren of een vliegticket.
AOW meenemen naar buitenland
Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u per land nagaan wat er met uw AOW gebeurt als u emigreert. Als er geen verdrag is met het land waar u naartoe gaat verhuizen, dan kunt u alleen de AOW voor gehuwden blijven ontvangen. Dit geldt ook als u alleenstaand bent.
Geldt de Remigratiewet voor u? Dan hebt u mogelijk levenslang recht op een gegarandeerd bedrag per maand voor de kosten van het levensonderhoud in uw remigratieland. Dit bedrag is afgestemd op uw gezinssituatie.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Dan kunt u mogelijk een remigratie-uitkering krijgen. Dit is een maandelijkse uitkering voor uw levensonderhoud.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Wat is het minimaal bedrag wat je nodig hebt om te emigreren? Een beetje afhankelijk van waar je wilt gaan wonen zou ik zeggen, minstens 1,000 euro, Cash, in je zak en alle onkosten van reis en een eventueel visum al betaald. Maar het is nog beter om met een meervoud van dat bedrag te starten.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Hoeveel mensen emigreren er per jaar uit Nederland? In 2021 emigreerden 145 330 mensen, het jaar ervoor waren dat er 152 494. De emigratie volgt doorgaans na enige tijd de ontwikkelingen in het aantal immigranten. Een deel van de mensen die zich eerder in Nederland hebben gevestigd vertrekt na verloop van tijd weer.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
Om te emigreren moet je allereerst kunnen reizen naar een ander land. Om zelfstandig per vliegtuig te kunnen reizen moet je alvast minstens achttien jaar oud zijn, volwassen dus. Indien jonger, is er wettelijke toestemming van de ouders vereist dat geschiedt door het invullen van een toestemmingsformulier.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Ieder jaar dat u niet bent verzekerd, wordt uw AOW met 2% gekort. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u de premie voor uw AOW door blijven betalen terwijl u in het buitenland woont. Dit kunt u regelen via de Sociale Verzekeringsbank.
Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon. De volgende maanden ontvangt u 70%.
U bent gearriveerd in Suriname, veel tijd om te relaxen is er niet want de nodige formaliteiten moeten zo snel mogelijk worden afgehandeld. De eerste stap is het verlengen van het Visum, daarna volgt de tweede stap het aanvragen van een tijdelijke verblijfsvergunning.
Let op: Gaat u op vakantie naar het buitenland? Met een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV mag u elk jaar maximaal 20 werkdagen achter elkaar op vakantie.
In het verleden werden pensioenen in het buitenland tegen gunstige tarieven afgekocht, dit is door Nederland redelijk dichtgetimmerd. Afkoop is eigenlijk niet meer mogelijk. Zowel de PSW als de Wet Loonbelasting zorgen ervoor dat afkoop wordt afgestraft.
Het land waar u woont en werkt mag bijna altijd belasting heffen over uw loon. Uw Nederlandse werkgever hoeft meestal geen loonheffingen in te houden. Heeft uw werkgever hierover vragen, dan kan hij bellen met de BelastingTelefoon Buitenland.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.