De kampioen, FC Emmen, en de nummer 2, FC Volendam, promoveerden rechtstreeks naar de Eredivisie, terwijl zes andere teams het in een play-off tegen elkaar en tegen de nummer 16 van de Eredivisie opnemen in de strijd om promotie naar de Eredivisie en degradatie naar de Eerste divisie.
De Keuken Kampioen Divisie bestaat uit twintig teams, waaronder vier beloftenteams. De kampioen en de nummer twee promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie. Tot en met het seizoen 2022/'23 is er geen promotie-/degradatieregeling tussen de Eerste en Tweede Divisie.
De kampioen en de nummer twee van de competitie promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie. Verder nemen zes eerste elftallen uit de Eerste Divisie, de (plaatsvervangende) periodekampioenen aangevuld met de besten in de eindranglijst, deel aan de play-offs om op die manier promotie af te dwingen.
KNVB: 'Tot 2023 geen promotie/degradatie tussen Eerste en Tweede Divisie' De KNVB wil tot en met het seizoen 2022/2023 geen promotie- en degradatieplicht tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie, zo blijkt uit de agenda voor de najaarsvergadering.
De vier hoogst geplaatste teams van de Jupiler League spelen in de andere halve finales tegen elkaar. De vier winnaars van de halve finales strijden vervolgens in de twee finales om de twee plaatsen in de Eredivisie. De hoogst geplaatste teams beginnen de finale met een uitwedstrijd.
Dus: een zondag-derdeklasser die promotie afdwingt, speelt na de zomer in de tweede klasse op zaterdag. Of bij degradatie: in de vierde klasse. Uitzondering zijn ploegen bovenin de eerste klasse, er is geen 'horizontale promotie' naar de hoofdklasse op zaterdag.
Hoe kun je je plaatsen voor de play-offs? De 10 nummers twee van de tien kwalificatiepoules plaatsen zich voor de play-offs. Deze worden aangevuld met twee landen uit de Nations League. Middels deze play-offs zullen twaalf landen strijden voor de drie laatste Europese tickets voor het WK 2022.
De kampioen van de derde divisie B (zondag) promoveert naar de tweede divisie.
Het promotierecht vanuit de Tweede divisie is tot en met het seizoen 2022/23 bevroren. Met ingang van het seizoen 2021/22 heet de competitie voor ten minste drie jaar de Jack's League naar de eerste naamgevende hoofdsponsor Jack's Casino.
Er doen zeven clubs mee aan de nacompetitie voor promotie/degradatie eredivisie. Dit zijn de nummer 16 uit de eredivisie en de vier (plaatsvervangende) periodekampioenen en de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel van de eerste divisie.
Als Volendam promoveert, is het van alle clubs in Nederland het vaakst gepromoveerd naar de eredivisie. De Graafschap staat nu ook nog op 9 promoties. De laatste keer dat Volendam promoveerde was in 2008. Toen werd Volendam op de laatste speeldag kampioen op bezoek bij ADO Den Haag.
Een heerlijke omhaal ruilt zich moeiteloos in voor een lompe overtreding, en bizarre blunders wisselen zich regelmatig af met de prachtigste doelpunten. Tevens is er in de Keuken Kampioen Divisie geen VAR aanwezig die deze goals kan afkeuren.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
De kampioen en nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie, die rechtstreeks promoveren naar de Eredivisie, zijn bekend. Het reguliere voetbalseizoen 2021/2022 zit er dan ook op in deze competitie.
1. De hoogst geklasseerde betaaldvoetbalorganisatie na afloop van de reguliere competitie in de eredivisie seizoen 2019/'20 heeft op grond daarvan in het seizoen 2020/'21 toegang tot de play-offs kwalificatieronde (PO) van de UEFA Champions League (CL).
De in totaal 22 verliezers van de 1e ronde, 2e ronde, 3e ronde en finale, plaatsen zich voor de 1e klasse zondag, seizoen 2020/'21. Rechtstreekse degradatie: De nummers 15 en 16 van de hoofdklasse zondag A en van de hoofdklasse zondag B degraderen rechtstreeks naar de 1e klasse zondag, seizoen 2020/'21.
Al jaren kunnen clubs niet meer degraderen uit de Eerste Divisie. Na het project met Achilles'29 is besloten dat het speelveld in de Keuken Kampioen Divisie uit de huidige profclubs blijft bestaan. Toch komt er vanaf volgend seizoen een nieuwe degradatieregeling bij op het tweede niveau van Nederland.
De laatste twee clubs degraderen uit de Eredivisie
Tot en met het seizoen 2018 – 2019 degradeerde alleen de laatste club uit de Eredivisie naar de Eerste divisie, de nummer 18. Vanaf het seizoen 2019 – 2020 is de promotieregeling en degradatieregeling aangepast en degraderen de laatste twee clubs uit de Eredivisie.
Vanaf komend seizoen heet de hoofdklasse vierde divisie en komt er verdeeld over de komende twee seizoenen een versterkte degradatie om het aantal eerste, tweede en derde klassen kleiner te maken. De wijzigingen zullen volgens de KNVB voor een kwaliteitsimpuls zorgen omdat de top van de voetbalpiramide smaller wordt.
2e klasse A en B
van de 3e klasse A t/m D een nacompetitie voor vier plaatsen in de 2e klasse. De nummer 13 degradeert naar de 3e klasse.
In de sport is een play-off of eindronde een confrontatie tussen teams met als doel een kampioen, promotie/degradatie, of vergelijkbare beslissing te bepalen na een reguliere competitie.
De play-off ronden om promotie/degradatie (PD) worden gespeeld volgens een knock-out systeem waarbij iedere ronde bestaat uit twee wedstrijden, te weten een uit- en een thuiswedstrijd.
Aan play-off 2 doen de teams uit de Jupiler Pro League mee die op plaatsen 5, 6, 7 en 8 eindigden in de reguliere competitie. Aan het begin van play-off 2 in 2022 worden de punten van de vier ploegen gehalveerd.