Man-naar-vrouw-ingrepenBij man-naar-vrouw-transgenders kan er een borstvergroting en een vaginaplastiek plaatsvinden, als u dat wenst. Tijdens de vaginaplastiek wordt van het weefsel van de penis en scrotum de vagina gecreëerd. Hierbij worden onder andere de zwellichamen verwijderd, net als de testikels.
In Nederland is het mogelijk om het geslacht dat in de geboorteakte staat te laten aanpassen via de Transgenderwet. Dankzij die wet kan iedereen van 16 jaar en ouder in de Basisregistratie Personen (en daarmee op je officiële papieren zoals in je paspoort) het geslacht 'man' in 'vrouw' laten veranderen, of andersom.
De medische transitie is een langdurig proces. Momenteel zijn er lange wachtlijsten, soms wel van meer dan twee jaar. De gehele medische transitie kan, afhankelijk van de gekozen behandelingen, wel vijf jaar of langer duren.
Volledige faciale feminiserende chirurgie kan wel 52.500 dollar kosten; de kosten van een borstvergroting variëren van 3000 tot meer dan 9000 dollar. Niet alle patiënten willen alle operaties ondergaan, maar het is belangrijk dat ze de operaties krijgen die belangrijk voor ze zijn.
Wanneer je een vagina krijgt of een (mini)penis, dan werkt deze voor een deel hetzelfde als bij cisgender personen. Maar er zijn ook verschillen. Zo kun je als trans man geen zaadlozing krijgen, ook al heb je een penis. En de vagina van een trans vrouw maakt niet of nauwelijks vocht aan, zodat je glijmiddel nodig hebt.
De operatie duurt, afhankelijk van de techniek, 3 tot 5 uur.
Geslachtsbevestigende operaties
Voor de andere operaties moet je minimaal 18 jaar oud zijn. De kinderarts of, als je ouder dan 18 jaar bent, de internist verwijst je naar de chirurg voor een geslachtsbevestigende operatie.
Wie van geslacht wil veranderen, moet daarvoor eerst een strenge procedure doorlopen. Zo moeten ze op consultatie gaan bij een psychiater. Daarna volgt ook een hormonale behandeling. Tenslotte volgt de operatie, die 12.000 tot 18.000 euro kan kosten (zo'n 3.500 tot 4.000 euro wordt door de patiënt zelf betaald).
Wil je graag van geslacht veranderen, meld je dan aan bij een genderteam in het ziekenhuis. Je voert dan eerst een paar gesprekken met deskundige mensen. Zij kijken samen met jou of je klaar bent voor een geslachtsverandering.
Net zoals elke andere persoon die een medische behandeling krijgt, dient een transpersoon het recht te hebben om via de hospitalisatieverzekering terugbetaling van de medische kosten te krijgen en een gewaarborgd inkomen te krijgen. Alleen op die manier kunnen transpersonen ten volle worden beschermd.”
Spijt van de medische transsitie
Over spijt na de transitie is niet veel bekend. Er is wel onderzoek uitgevoerd waaruit zou blijken dat het om kleine aantallen zou gaan, minder dan 1% van de transgender mensen. Maar niet zeker is of daarmee ook de echte spijtoptanten bereikt zijn.
De transitievergoeding wordt berekend door het maandsalaris en de duur van de arbeidsovereenkomst: Een derde van het maandsalaris per dienstjaar.
De behandeling bij transgender vrouwen bestaat meestal uit medicatie die de productie van testosteron afremt, anti-androgenen en vrouwelijke hormonen in de vorm van oestrogenen. Het afremmen van de testosteronproductie is alleen nodig bij pre-operatieve transgender vrouwen.
De eerste stap in het medische transitieproces is het gaan gebruiken van cross-sekse hormonen. Hormonen die je verder je hele leven moet blijven gebruiken. Je krijgt voor de start met deze hormonen een lichamelijk onderzoek door de endocrinoloog en soms ook de gynaecoloog.
De wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. Houd wel rekening met de kosten voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).
Hermafrodiet. Vroeger werden mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken 'hermafrodiet' genoemd. Hermaphroditus is de naam van een oud-Griekse god die borsten had en een penis. Deze term wordt nauwelijks nog gebruikt.
Variaties in geslachtskenmerken
Soms worden er babies geboren waarbij het uiterlijke geslachtsorgaan eruit ziet als een grote clitoris of een kleine penis. Deze variaties in geslachtskenmerken zijn een gevolg van een andere geslachtsontwikkeling. Het wordt ook wel intersekse genoemd.
Anderen voelen zich geen jongen/man maar ook geen meisje/vrouw. Zij voelen zich genderloos en of agender. Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal. Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders.
De zorg van het genderteam (diagnostiek, onderzoek en (psychologische) begeleiding) krijg je vergoed vanuit de basisverzekering volgens de voorwaarden van medische specialistische zorg.
Een geslachtsveranderende operatie krijgt u volledig vergoed uit uw basisverzekering. U betaalt alleen uw eigen risico. Wilt u uw borsten laten verwijderen? Neem contact op met uw (huis)arts voor een akkoordverklaring.
Transvrouwen hebben geen baarmoeder, dus kunnen ze niet zwanger worden. “Maar technisch gezien kan het wel”, bevestigt professor Weyers. “Je kan perfect een baarmoeder inplanten bij een biologische man. Bij een transvrouw kan dat dus ook.
Sinds 2014 zijn de regels gelukkig versoepeld met de Transgenderwet: nu kunnen transgender personen hun geslacht aan laten passen in hun geboorteakte (en daarmee hun paspoort) zonder dat ze hiervoor een operatie moeten ondergaan.
U mag na 2 weken fietsen. De eerste maand na uw operatie mag u alleen nog maar zeer licht lichamelijk werk doen. Als ook uw buikwandspieren zijn verstevigd, mag u in deze weken beslist niet (zwaar) tillen. We raden u af om de eerste 4 tot 6 weken seks te hebben.
Als je 15 jaar of ouder bent en je voelt je niet thuis in je geboortegeslacht, dan kun je geslachtshormonen krijgen van het geslacht dat je wel voelt. Dit heet cross-sekse hormonen. Maar dan moet je eerst twee jaar puberteitsremmers hebben gebruikt.