Er zit op het Flip Flo kraantje een beugeltje dat u kunt buigen (dit is voor het open of dichtdoen van de opening naar de blaas). Omhoog is dicht, omlaag is open, dus waar de pijl naar toe wijst daar loopt de urine heen.Het is de bedoeling om bij aandrang de blaas te ledigen.
Het Flip-Flo katheterventiel is geschikt voor lediging van de blaas bij patiënten met katheters en suprapubische katheters. Dit kan gebruikt worden overdag ter vervanging van een urinebeenzak. De Flip Flo verlaagt het risico op vermindering van de blaascapaciteit en infecties.
Hoe opent u een katheterventiel? Was de handen voor het gebruik van het katheterventiel. Open het katheterventiel door de hendel naar beneden te duwen. Laat de urine in het toilet of een opvangkom aflopen.
Een katheterventiel is een soort kraantje dat kan worden aangesloten op uw katheter. De urine wordt in de blaas opgeslagen tot het moment waarop u het ventiel opent. Uw blaas behoudt op deze manier zijn natuurlijke eigenschappen en capaciteit. Een katheterventiel mag alleen gebruikt worden op advies van een arts.
Een suprapubische katheter is een flexible slangetje, dat via een incisie via de buikwand, in de blaas wordt of is ingebracht. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, bevindt zich aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen in een opvangzak.
Een verblijfskatheter is een katheter die gedurende een langere periode in het lichaam blijft zitten. Daarvan zijn er twee typen: een verblijfskatheter is een katheter die via de plasbuis in de blaas is ingebracht; en een suprapubische verblijfskatheter wordt via de maag direct in de blaas ingebracht.
Dit betekent dat u ongeveer elke 3 à 4 uur de blaas leegt via het Flip Flo katheter-ventiel. Dat is zo'n 6 à 8 keer per dag. Wacht nooit langer dan 6 uur. Dit kan betekenen dat uw blaas te vol kan raken en dat kan veel pijn geven en de nodige problemen veroorzaken.
Het Flip-flo® katheterventiel moet elke week vervangen worden. Dit kan door de thuisverpleegkundige gebeuren. AANSLUITEN VAN DE NACHTZAK 's Nachts kan u best een nachtopvangzak gebruiken. U moet steeds de handen wassen voor en na het aansluiten van de nachtzak.
Het Flip-Flo katheterventiel moet eens per week vervangen worden. De geslachtsdelen en het gebied rondom de katheter worden dagelijks gewassen met water. Goede vochtinname is van belang ter voorkoming van urineweginfectie.
In principe vervang je de urinezak die direct aan de katheter verbonden is 1 maal per week, of eerder bij (mogelijk) verstopping, vervuiling (gruis, stolsels) of lekkage. Dit is dus bij bedlegerige cliënten een standaardurine opvangzak en bij mobiele cliënten een beenzak.
In principe is het nodig de opvangzak om de zeven dagen te vervangen. In de volgende gevallen moet u de zak eerder verwisselen: Het kraantje werkt niet meer. De zak lekt.
De hoeveelheid urine per 24 uur hangt af van de hoeveelheid vochtopname en is ongeveer anderhalf tot twee liter. Bij een urinestoma is de blaas operatief weggehaald waardoor de urine rechtstreeks van de nieren naar de stoma afgevoerd wordt.
Bij harde ontlasting kunt u de neiging krijgen om te persen en als gevolg daarvan kan er urine langs de katheter lopen. Om uw ontlasting soepel te houden is het ook van belang om genoeg te drinken. De arts of verpleegkundige zal u vertellen of en wanneer de katheter verwisseld moet worden.
Een verblijfskatheter kan zo'n 4 tot 8 weken blijven zitten. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt. Het is belangrijk dat u uw handen wast, voor en na het loskoppelen of het vervangen van de opvangzak.
Lukt het niet om spontaan te plassen of blijft er te veel urine achter in de blaas na het plassen? Dan kan u eventueel 1 keer gekatheteriseerd worden. Dit is 1 keer de blaas leeg maken met een katheter.
U kunt met uw katheter gewoon fietsen, sporten, zwemmen etc. Indien u twijfelt over een activiteit, dan kunt u dit altijd met een verpleegkundige op de polikliniek bespreken.
Zorgt u ervoor dat ook wanneer u in bed ligt de zak lager is dan het niveau van uw blaas. Anders kan de urine niet aflopen. Ook mag het kraantje niet op de grond hangen in verband met infecties.
Flip-Flo, katheterventiel. Ventiel voor het tijdelijk afsluiten van een katheter, met aftapmogelijkheid. Minder risico van vermindering van de blaascapaciteit. Voor wie een volle blaas kan voelen, verstandelijk bewust is en het ventiel zelf kan bedienen.
Frequentie en tijdstippen van intermitterend katheteriseren
Als u helemaal niet kunt plassen is intermitterende katheterisatie meestal vier tot zes keer per dag nodig om er zeker van te zijn dat de urine-hoeveelheid in de blaas tussen de 300 ml en 500 ml blijft.
Het optreden van een erectie tijdens het katheteriseren kan ontstaan door een relex en is niet vreemd. Als deze reflexmatige erectie weggaat, is het moeilijker hier vlak na weer een erectie te krijgen. Wanneer u een reflexerectie stimuleer kan u deze erectie gebruiken voor het vrijen.
De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml).
Als het niet lukt om de blaas goed leeg te plassen, blijft er urine in de blaas achter. Dit heet blaasretentie. Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden.