De naam zegt het eigenlijk al, een regendouche is een douche die voelt als een warme zomerse regenbui die over je heen valt. Je wordt compleet in water gehuld waardoor je lichaam lekker warm wordt, of juist afkoelt. Dit komt allemaal voort uit de grote douchekop die bij een regendouche hoort.
Een regendouche heeft al snel 25 liter water per minuut nodig. Kan jouw cv-ketel dit niet aan maar wil je wel een regendouche kun je kijken naar een extra boiler, geiser of, ingrijpender, een cv-ketel met meer vermogen.
Regendouche schoonmaken met azijn
Je vult een plastic zak met schoonmaakazijn en bindt die om de douchekop heen. Wikkel elastiek of ducttape om de opening van de zak. Laat een nachtje intrekken en laat het warme water daarna een tijdje stromen. Zo is ook je regendouche weer helemaal schoon!
Vraag: Kan overal een regendouche geplaatst worden? In principe kunt u overal waar warmwatertoevoer en koudwatertoevoer is met een afvoermogelijkheid een regendouche plaatsen.
De juiste diameter van de afvoer
Eigenlijk is het aan te raden wanneer u een regendouche in uw badkamer verwerkt een diameter te kiezen van 50 mm, verwerkt u een standaard douchekop in uw badkamer dan kunt u gewoon kiezen voor douchegoten met een afvoerdiameter van 30 mm.
De douchekop hang je het liefst zo'n 90 tot 120 centimeter boven de thermostaatkraan. Heb je een laag plafond? Dan ga je voor 90 centimeter boven de thermostaatkraan. Als je genoeg ruimte hebt dan adviseren wij zeker een afstand van 120 centimeter.
De douchegoot, ook wel douchedrain genoemd, plaats je op het laagste gedeelte in de douche, zodat het water naar de douchegoot kan stromen. Dit zorgt ervoor dat je niet opnieuw natte voeten krijgt als je net klaar bent met douchen.
Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo'n 90 liter water meer dan met een normale douche.
De voordelen van een regendouche
Allereerst is een regendouche enorm ontspannend, heerlijk na een stressvolle dag. Het gevoel van een warme regenbui over u heen verlicht stress meteen. De douchekop hangt altijd goed, u hoeft 'm nooit in hoogte te verstellen.
Een warme regenbui
Je snapt nu waar de naam 'regendouche' vandaan komt. Door de vele waterstralen en fijne druppels wordt het water beter over je lichaam verdeeld dan bij een gewone douche. Hierdoor beleef je de warmte beter, of natuurlijk de koelte wanneer je voor een verkoelende douche gaat.
In de neutrale stand stop je de waterstraal en zet je de douche uit. Draai je de ene kant op dan gaat de hoofddouche aan, draai je de andere kant op dan gaat de handdouche aan. Hoe verder je de knop open draait, hoe krachtiger de straal wordt.
Hoe vaak u deze moet ontkalken is afhankelijk van uw waterhardheid. In Nederland is het water gemiddeld zo'n 8 dH. Met deze waterhardheid zult u de douchekop na ongeveer twee tot drie weken moeten ontkalken. Een regendouche ontkalken vergt dezelfde stappen.
Desondanks zit er wel een verschil in. De regendouche geeft een fijne straat uit een brede kop. Deze kan vierkant of rond zijn, maar het effect blijft gelijk. Met een stortdouche valt het water met dikkere stralen naar beneden en dat geeft het effect van een waterval.
Als je een groot debiet wil, met een grote druk, moet de initiële druk in je installatie nog groter zijn. Normaal zit je met een gewone huisinstallatie binnen rond de 5 a 6 bar, wat zeker voldoende moet zijn als de leidingen naar die douche groot genoeg zijn.
Een regendouche zorgt namelijk voor ultiem douchecomfort: niet alleen een fijne, zachte straal, maar ook nog eens een breed verspreid. Helaas kan een bredere straal ook voor meer waterverbruik zorgen. Anno 2021 zijn waterverbruik en waterverspilling, milieu en duurzaamheid regelmatig terugkerende onderwerpen.
De beste regendouches van 2022 zijn weer uitgebreid getest door Top-X, en we hebben een winnaar! De GROHE Euphoria XXL 210 Regendouche is verkozen tot de beste regendouche volgens de consumentenbond, en ook in onze regendouche test scoort de GROHE Euphoria XXL 210 Regendouche als beste koop regendouche.
Een regendouche is altijd te combineren met een handdouche. Handig voor wanneer je een stevigere straal wilt hebben voor het uitspoelen van je haar. Overigens kun je bij een sommige regendouches ook de straalsoort instellen.
Elektrische boiler
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
Gasgebruik per douchebeurt
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Veel waterbesparende regendouches verbruiken circa 8 liter per minuut. Normale regendouches laten al gauw 20 liter per minuut aan water door. Dit verschil betekent in de praktijk € 800,- per jaar extra kosten aan water en energie (bij een gezin).
Afschot Douchevloer / Inloopdouche
Het is aan te raden om een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 á 2 cm per meter. Houdt bij de dikte van de vloer rekening met de dikte van de vloertegels en de tegellijm. Dek de douchegoot af als u de vloer gaat storten zodat deze niet kan beschadigen of vies kan worden.
De winnaar
De Saniclass Brauer is de meest betaalbare, goede en makkelijk te plaatsen douchegoot voor iedere badkamer. Hij is simpel te plaatsen en je hebt de gebruiksaanwijzing eigenlijk niet eens nodig bij het installeren.
Kies dan voor 70cm en kiest voor 80cm als de doucheruimte zelf 90cm of groter is. Een grotere douchegoot is in de meeste gevallen niet nodig, aangezien de breedte van 70 – 80cm voldoende ruimte biedt om het water netjes af te voeren en ervoor te zorgen dat dit niet op de vloer blijft staan.