Een kledingstomer is een uitstekend hulpmiddel om kreukels uit kleding te krijgen. Het apparaat verwarmt water totdat er stoom ontstaat.De stoom wordt dan met een mondstuk op de kleding gespoten, waardoor de vezels van de stof uitrekken en kreukels verwijderd worden.
Kreukels worden uit de kleding gehaald door de combinatie van stoom, druk en warmte. Een kledingstomer maakt ook stoom, maar wordt niet op de kleding geduwd om de stoom over een kreukel te verspreiden. Je houdt deze een stukje van het kledingstuk af en verspreidt vanaf een afstandje de hete stoom over het kledingstuk.
Kledingstomers maken met hete stoom je kleding fris en kreukvrij. Er zijn verschillende soorten kledingstomers. Afhankelijk van hoe je hem gebruikt, bepaal je welke kledingstomer de beste keuze voor jou is.
Leg je kledingstukken plat neer (vooral handig om boorden, kragen of hardnekkige kreukels te stomen) of hang ze aan een deur. Steek de stekker van je stomer in het stopcontact en laat het apparaat opwarmen. Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik.
Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke stoffen zoals wol, mohair, linnen, zijde en viscose. Deze materialen hebben als eigenschap dat het lichaamsvocht goed opneemt. Wanneer deze kwetsbare materialen met water in de (huishoud)wasmachine worden gewassen kan er onnodige kreukvorming en vervilting ontstaan.
Stoom is geschikt voor alle textielsoorten en is ideaal voor kleding waar geen vlekken in zit. De was grondig verzorgen met behulp van de stoomontkreuker of stoomcentrale is een praktisch en respectvol alternatief: de vezels worden duurzaam ontsmet, opgevuld en verjongd. Ze zien er weer uit als nieuw.
Je kunt in principe alle kleding stomen, zowel zelf thuis om op te frissen als bij de stomerij voor reinigen zonder wassen. Stoom bijvoorbeeld overhemden en andere kleding. Het is de makkelijkste manier om je kleren thuis op te frissen, bijvoorbeeld na een paar keer dragen.
En moeilijk is het niet: je doet het gewoon thuis met een stoomapparaat. Vul de stomer met water, wacht tot het opwarmt en gebruik de stoom op je kleding. Zo loop je er weer snel fris bij. Het stomen van kleding is ideaal om geurtjes en bacteriën te verwijderen en lichte kreukels te verminderen.
Waarom wassen als je ook kan stomen
Het opfrissen van een kledingstuk dat niet vuil is, vergt geen volledig wasprogramma. Dankzij de moderne technologie kun je in plaats daarvan de stoomfunctie gebruiken en je kleding in korte tijd een fris gevoel geven met verwijderde geurtjes.
Bij Stomerij.nl kunt u bijna alle soorten kleding laten stomen. Heeft u bijvoorbeeld een kostuum dat u voor een feest aan wilt? Of een trui die zo lekker zit, maar niet thuis gewassen mag worden? Dan kan de stomerij deze kledingstukken weer voor u opfrissen.
Wat je dan wel met een stoomprogramma mag wassen? Beddengoed en babykleertjes was je het liefst in een wasmachine met een stoomprogramma voor de hygiëne. De toegevoegde stoom bij dit programma verwijdert allergenen, zoals pollen, huisstofmijt en dierenharen, maar ook bacteriën.
Stomen is veiliger dan strijken, omdat er geen heet oppervlak is dat brandwonden kan veroorzaken. Stomen is zachter voor de stof dan strijken, omdat er geen direct contact is met een heet oppervlak. De hete stoom lift de vezels van de stof, en maakt ze weer 'vol'.
De normale levertijd is drie werkdagen, voor sommige artikelen is soms langer nodig om een optimaal resultaat te krijgen.
Probeer je pak alleen wel maximaal drie keer per jaar te laten stomen. Chemisch reinigen kan de vezels van je kleding namelijk iets beschadigen, waardoor ze na verloop van tijd zwakker worden en uiteindelijk kunnen scheuren. Uiteraard is de stomerij wel de beste optie wanneer je pak écht toe is aan een reiniging.
De stomerij is perfect voor het verwijderen van vlekken en geurtjes. Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes verwijderen vlekken weleens, maar dat gaat vaak ten koste van je kleding. Het is een beter idee om je kledingstukken toe te vertrouwen aan een professionele stomerij die kundig de vlekken en geurtjes verwijdert.
Plantenspuit met azijn
,,Vul de plantenspuit voor een derde met azijn, twee derde met water.Dan spray je dat op de plek waar de kleding geurt.'' Azijn ontgeurt namelijk, legt Marja uit. ,,En je zult zien dat als het ingedroogde zweet een vlek geeft, deze minder wordt.''
Nee, stomen helpt niet om je verkoudheid sneller over te laten gaan. Het kan er wel voor zorgen dat je de bijkomende klachten minder ervaart. Vaak zorgt een verstopte neus voor een benauwd gevoel, wat heel vervelend is.
Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet. Het zorgt er wel voor dat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt en dus minder verstopt bent.
De stoom zorgt ervoor dat je verstopte poriën weer open gaan staan. Ben je klaar met je gezicht stomen? Dan kun je het beste je gezicht wassen met koud water, zodat de poriën weer sluiten. Droog na het stomen je gezicht af met een schone handdoek, zodat je daarna een dagcrème kunt aanbrengen.
De hete stoom die u inademt laat de slijmvliezen, kleine weefsels en blaadjes in uw longen dus schrikken. Deze hitte kan schade aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als er hete thee omvalt en op de huid terecht komt. Deze hoge temperaturen kan onze huid niet aan waardoor het verbandt.
Stoom werkt ook prima om je jeans op te frissen. Hang je broek bijvoorbeeld in de badkamer terwijl je een douche neemt. Eventuele nare geurtjes of bacteriën verwijderen kan gemakkelijk door je spijkerbroek een nachtje in de vriezer te leggen. Stop hem dan wel in een kussensloop.
De reden waarom sinds de jaren '90 meestal de term stomen gehanteerd wordt, is dat chemisch reinigen voor veel mensen niet zo'n positieve klank heeft. In de praktijk wordt met stomen en chemisch reinigen in feite dus hetzelfde proces bedoeld.