In beide apparaten kun je heerlijke krokante snacks maken. Het verschil zit hem met name in de techniek en de hoeveelheid vet. Als je gezondere snacks met minder vet wil dan kies je voor een airfryer. Maar wil je snacks precies zoals je ze kent van de frituur dan kies je voor een friteuse.
Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder dan de traditionele frituurpan.
Zo gezond is een airfryer
Een airfryer is niet zo ongezond als veel mensen denken. Dat begint natuurlijk al bij de manier van bakken. Bakken met hete lucht is heel gezond, omdat er helemaal geen stoffen toegevoegd worden aan het eten. Dat gebeurt wel als je frituurt, dan voeg je namelijk heel veel vet aan het eten toe.
In zo'n klassieke friteuse bak je vooral friet, frikandellen, kroketten, bitterballen en andere snacks. Door het hete vet zijn je hapjes lekker knapperig en smaken ze net zoals in de snackbar. In aanschaf is een frituurpan goedkoper dan een airfryer. Je moet wel regelmatig het vet verversen.
Airfryer versus frituurpan. In een traditionele frituurpan bak je friet in olie, zodat jouw frietjes lekker knapperig bakken. In een airfryer bak je met hete lucht voor een gezondere bereiding.
De voordelen van een airfryer
Het belangrijkste voordeel is dat je geen frituurolie of frituurvet nodig hebt voor het bereiden van snacks. Dat maakt friet en kroketten uit een airfryer minder vet en dus gezonder. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins.
Gewone frituur kroketten bak je in de Airfryer op 200 graden 8 – 10 minuten. Er zijn verschillende merken diepvries frituur kroketten, welke allemaal in de Airfryer kunnen. Je hebt de goedkope Albert Heijn Basic kroketten of de Jumbo huismerk kroketten. Deze zijn een stuk goedkoper.
Mora geeft aan dat hun producten uit de oven-serie expliciet zijn ontwikkeld voor bereiding in de oven/grill en airfryer. De korst is anders (dikker) dan van producten welke geschikt zijn voor de friteuse. Wanneer u de ovenproducten bereidt in een friteuse zult u niet het gewenste resultaat krijgen.
Veel mensen kopen een Airfryer om de ouderwetse frituurpan te vervangen. Dit is ook waar de meeste mensen de Airfryer voor gebruiken aan het begin. De vraag die je kunt stellen: “Zijn snacks en friet lekker uit een Airfryer?” Friet en snacks, zoals een frikandel en kroket, zijn zeker lekker uit een Airfryer.
Afvallen was nog nooit zo simpel en lekker! Een Airfryer gebruikt 70% minder vet en daarom is de Airfryer het perfecte apparaat om wat kilo's kwijt te raken. In het boek Afvallen met Airfryer vind je alles wat je moet weten over afvallen + 46 heerlijke & gezonde recepten die je gemakkelijk in de Airfryer bereid.
Naast de diepvries producten kun je ook de verse aardappel producten uit het koelvak gebruiken. Hierbij moet je denken aan aardappelschijfjes en aardappelpartjes, welke het ook erg goed doen in de Airfryer. Maar ook krieltjes, verse friet en hele pof aardappelen doen het ook erg goed in de Airfryer.
Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel.
Door aardappelen te koken gaan meer vitamines (met name foliumzuur en vitamine C) verloren dan door ze te bereiden met droge hitte (zoals in een airfryer of oven) of in vet (zoals frituren). Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het verschil in behoud van vitamines tussen de airfryer en frituren.
U kunt de meeste soorten olie gebruiken. Wij raden u aan een traditionele olie te gebruiken, zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie. LET OP! Giet nooit direct olie in de Airfryer.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Indien nodig verwarm je tussendoor de airfryer tot 180 graden. Doe de frietjes terug in de mand van je airfryer en bak ze zo'n 25 minuten op 180 graden. Ook nu haalde ik ze om de vijf minuten even uit de airfryer om ze goed om te schudden. Na zo'n 25 minuten zijn je knapperige frietjes uit de airfryer klaar.
#1 – Philips Airfryer XXL HD9650/90 | Beste Keus en Alleskunner van 2022. Beste keus – “Wil je de beste airfryer met super goede bakresultaten, een mooi ontwerp en ruime inhoud? Kies dan voor de krachtige Philips Airfryer XXL HD9650/90 (bekijk bij Bol.com).
Toevoegen van olie
Voeg nooit, maar dan ook nooit, olie toe aan de Airfryer zelf. Door de hitte gaat dit spatten. Marineer in plaats daarvan de etenswaren of bestrijk ze met een klein beetje olie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld olijfolie, arachideolie of zonnebloemolie gebruiken.
Jazeker. Na 8 minuten op 180 graden heb je mooie goudbruine kaassoufflés met een smeuïge binnenkant. De kaas is helemaal gesmolten en goed heet. De buitenkant van de kaassoufflé is mooi krokant.
In principe kun je elke frikandel in jouw airfryer bereiden. Of dit nou een gewone diepvries frikandel is, een oven frikandel of een speciale Airfryer frikandel. Wat je wel zult merken is dat bij een gewone frikandel deze kan openbarsten in je Airfryer.
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.