Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Olijfboom winter binnen zetten
Zet hem dan in een koude kas, veranda of garage of een koel tuinhuis. Zorg er echt voor dat het binnen koud is, omdat een warme plek ervoor kan zorgen dat je olijfboompje doorgroeit en de noodzakelijke koude periode overslaat. Daarnaast is natuurlijk licht wel een vereiste.
Over het algemeen raden wij aan de olijfboom in te pakken vanaf -7 of -8 graden onder nul. In principe kan een olijfboom koudere temperaturen aan, maar het blad of loof van de olijfboom is wel gevoeliger.
Een olijf- of palmboom is een mediterrane boom uit het Middellandse zee gebied. Dat wil zeggen dat deze bomen prima in Nederland kunnen groeien, maar in de winter wel beschermd moeten worden tegen de vorst. Omdat deze bomen wintergroene bomen zijn, hebben ze ook in de winter voeding en vocht nodig.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Uw olijfboom met gladde dunne stam staat in de volle grond, bescherm dan uw olijfboom als volgt in de winter: Wikkel een warmtekabel rondom de stam; Wikkel vervolgens een laag noppenfolie om de stam; Doe als laatste een beschermhoes (boomjas) om de kroon.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
De olijfboom en vijgenboom worden in de groeimaanden maart-september graag bijgevoedt met wat kalk, koemestkorrels of osmoscote. De Olijfgaard heeft in samenwerking met Planth Health Care speciaal voor mediterrane bomen een optimaal voedingstablet ontwikkeld.
De olijfboom moet in de zomer 2-3 keer per week water hebben, de grond mag niet uitdrogen, maar mag ook beslist niet te nat zijn. Vertoont de plant omkrullende bladeren dan wijst dat op te natte potgrond. Staat hij langdurig te nat dan kunnen de wortels gaan rotten.
Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei de naar binnen groeiende takken dus weg. Snoei snelgroeiende verticale takken ook weg. Spaar de horizontaal groeiende takken wanneer je de olijfboom snoeit, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.
De Olea Europaea kan zowel in een pot als in de volle grond worden aangeplant. Het is aan te raden om de olijfboom in een grote kuip te zetten. Op deze manier is de plant makkelijk naar binnen te verplaatsen bij extreme kou. Het is ook mogelijk om de boom in de volle grond neer te zetten.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Maar dood is de olijfboom niet snel. Vooral de grotere en degene die zijn ingepakt komen er goed doorheen. Als de boom al het blad verloren heeft moet er in het voorjaar gekeken worden waar het levende deel nog zit in de takjes.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
Een algemeen bemestingsschema voor olijfbomen dat door honderden ervaren olijfboeren wordt gebruikt, omvat het toevoegen van 4-7 kg NPK 11-15-15 meststof in elke volwassen boom een of twee keer per jaar. De meest geschikte periode is herfst en winter in niet-geïrrigeerde bomen.
Terugsnoeien. Nadat de vorst volledig voorbij is kunnen de kale takken of twijgen met bruine bladeren met ongeveer 2/3 teruggesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren. Wees echter niet te rigoreus met het snoeien. Laat takken of overhangende twijgen minstens 20 à 25 lang.
Olijfboom verzorgen
Zorg dat de kluit van de boom nooit uitdroogt en altijd licht vochtig is. Dit betekent dat je hem in warme periodes wel 2 tot 3 keer in de week water moet geven en ook in de winter moet je in de gaten houden dat hij niet te droog wordt.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Let op: palmbomen en olijfbomen zijn erg gevoelig voor sneeuw en ijzel. Wanneer deze weersomstandigheden zich voor doen, raden wij u aan om de palmboom of olijfboom in ieder geval met een vlieshoes te beschermen tegen de sneeuw of ijzel. Ook wanneer het niet heel hard vriest.