De functie van een versterker is alleen maar om een elektrisch signaal te versterken, maar een versterker voegt zelf ook (ongewenste) ruis toe, en zal bepaalde frequenties iets meer versterken dan andere frequenties, en zal kleine signalen iets anders versterken dan grote signalen, waardoor er vervorming kan ontstaan.
Hoe meer vermogen de versterker heeft, hoe beter deze “de baas is” over de speakers. Een beter gecontroleerd geluid is het gevolg. Wel moet je opletten bij het vergelijken op vermogen van versterkers, omdat fabrikanten vaak verschillende meetmethoden hanteren.
De eindversterker of eindtrap wordt gevormd door een fasedraaier, twee (soms vier, en in een enkel geval acht) vermogenseindbuizen (meestal pentodes of tetrodes) en de uitgangstransformator. Bij zogenaamde single-ended versterkers (versterkers met één eindbuis) is er geen fasedraaier nodig.
Het verschil tussen een receiver en een versterker is eigenlijk heel simpel. Met een versterker kan je alleen audio-signaal versturen. Een receiver geeft je de optie om ook video-bronnen aan te sluiten en je speakers aan te sluiten op je televisie.
Een stereo versterker ofwel geïntegreerde versterker is opgebouwd uit twee delen: een voorversterker en eindversterker. De voorversterker regelt het volume en kan tussen verschillende bronnen wisselen en de eindversterker die versterkt het signaal zodat het door passieve speakers kan worden afgespeeld.
Mono versterker: bedoeld om de bass oftewel de subwoofer te versterken. 2 kanaals versterker: deze dient om alleen de voor- of achterspeakers of een subwoofer te vesterken. 4 kanaals versterker: deze dient om voor- en achterspeakers of een subwoofer en voor- of achterspeakers te versterken.
High Fidelity, apparatuur die zich onderscheidt van de rest door een hoge mate van betrouwbaarheid, bedieningsgemak, klank, waardevastheid, jarenlang luisterplezier garandeert en een hoger prijskaartje heeft. Een HiFi set koop je voor elk bedrag tussen de pakweg Fl. 2000,- en vul zelf maar in.
Ben je op zoek naar de beste instap versterker, dan heb je die met de Yamaha A-S501 gevonden! Hij biedt voor het geld een uitstekende geluidskwaliteit in zijn klasse en is rijk uitgerust met aansluitingen. Je kunt er je analoge en digitale audiobronnen op aansluiten als ook een platenspeler.
Marantz is een merk dat opereert aan de high-end kant van de receiver markt, maar het merk zet zowel receivers in de markt voor een zachte budget prijs en goede kwaliteit als receivers voor een hoge prijs en uitmuntende kwaliteit. Van Marantz kun je in ieder geval altijd kwaliteit en degelijkheid verwachten.
In de audio wereld heeft een receiver veel weg van een geïntegreerde versterker. Een receiver heeft echter een ontvangst mogelijkheid, vandaar “receiver” ofwel; ontvanger. Als een versterker is voorzien van een tuner (voor radio ontvangst) mag het de naam receiver dragen.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten. Als je niet zeker bent, kun je beter teveel dan te weinig vermogen kiezen.
Natuurlijke klank
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een buizenversterker zo goed (zeg maar: natuurlijk) klinkt. Een andere reden is de veel lagere thermische vervorming van een buis. Thermisch gezien werkt een buis een stuk constanter.
Algemeen genomen zijn klasse AB-versterkers vrij lineair en verbruiken ze toch minder dan klasse A. Een kwart tot een derde minder, ongeveer. Ook de hitteproductie valt mee, al bestaat het nog wel. Daarom dat voor echt kleine versterkers (bijvoorbeeld in een tv) toch nog andere technieken worden gebruikt.
Bowers & Wilkins staat vooral bekend om haar zeer hoogwaardige en klassiek vormgegeven luidsprekers. Je hebt ze in alle soorten en maten en zelfs ook voor de wat kleinere budget, maar de kwaliteit blijft voor alle modellen zeer hoog. Canton is ook een zeer goed luidspreker merk dat qua innovatie ook vaak voorop loopt.
Beste prijs-kwaliteit: Marantz PM6007
Marantz heeft een lange traditie van de beste versterkers te produceren. Deze vernieuwde versie van de PM6006 is ook dit jaar de versterker met de beste prijs-kwaliteitverhouding. In plaats van wifi, bluetooth of internetradio toe te voegen, koos Marantz voor betere audio.
Zoals we net aanhaalden, is de kostprijs die je redelijkerwijs moet incalculeren voor een high-end audioset afhankelijk van heel wat factoren, maar grosso modo kan je stellen dat een bedrag van om en bij de 5.000 euro voldoende moet zijn om een complete high-end stereo-installatie samen te stellen.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Aan de achterkant van een luidspreker zitten de luidsprekerterminals, waar de kabels van de versterker op worden aangesloten. De meeste luidsprekers hebben een rode (plus) en zwarte (min) aansluiting voor respectievelijk het positieve en negatieve signaal van de versterker.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Bij versterkers die niet zo warm worden EN een hoge werktemperatuur van de elco's hebben, kan het daarentegen wel 30 jaar duren voordat ze aan vervanging toe zijn. In de regel moet je rekenen dat de meeste eindversterkers probleemloos 20+ jaar draaien met hun elco's.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.
Om optimaal te kunnen genieten van je favoriete muziek, film of serie heb je een versterker of receiver nodig. Deze vormt namelijk het brein van je audio/video opstelling. Allerlei audiobronnen komen binnen en worden omgezet naar een signaal richting je luidsprekers.