Dit houdt in dat de bank garant staat voor 5 % van de aanneemsom als de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt. De aannemer verstrekt de bankgarantie aan de notaris. Meestal attendeert hij je erop dat hij een bankgarantie heeft gesteld. In deze situatie betaal je de volledige koop-/aanneemsom aan de aannemer.
Bedoeling van de regeling
Om te zorgen dat de aannemer uw nieuwbouwwoning correct op zal leveren, wordt 5% van de door u te betalen aanneemsom (ofwel de helft van de laatste bouwtermijn) geblokkeerd zolang de oplevering niet geheel akkoord is.
De waarborgsom biedt de aannemer meer zekerheid dat je aan de verplichtingen van de koopovereenkomst kunt voldoen. Dit bedrag kan de notaris inzetten voor de laatste termijnbetaling. De notaris zet in dat geval de helft van de waarborgsom (dat is 5% van de aanneemsom) over in het depot.
In plaats van een bankgarantie afgeven kan de koper ervoor kiezen om een waarborgsom te storten. De hoogte daarvan is gelijk aan de hoogte van de bankgarantie. Normaal gesproken dus 10% van de totale koopsom van de woning. De waarborgsom wordt gestort bij de notaris.
Wat is een bankgarantie? Lang niet iedereen heeft voldoende eigen geld om de waarborgsom te betalen. Kun je dit bedrag niet zelf betalen, vraag dan een bankgarantie aan. De bank verklaart dan dat hij garant staat voor betaling van de afgesproken waarborgsom als jij als koper je verplichtingen niet nakomt.
Deze bankgarantie geeft de opdrachtgever zekerheid dat de aannemer zijn verplichtingen uit de aannemingsovereenkomst nakomt en biedt zekerheid voor de kosten in verband met eventueel herstel van gebreken, die door de aannemer niet worden hersteld.
De prijs die een opdrachtgever aan een aannemer verschuldigd is in het kader van een. » Meer over aannemingsovereenkomst aannemingsovereenkomst.
Een andere weg om meer zekerheid te krijgen is om af te spreken dat de stelposten slechts beperkt mogen worden overschreden, bijvoorbeeld maximaal 20%.
Als een aannemingscontract wordt uitgevoerd op regiebasis dan wil dat zeggen dat de aannemer een vergoeding ontvangt voor de werkelijk gemaakt uitvoeringskosten (zoals arbeidsloon en materiaal), verhoogd met opslagen voor winst en algemene kosten.
Een aannemingsovereenkomst (ook wel: de overeenkomst tot aanneming van werk) wordt veel gebruikt in de bouw. De Opdrachtnemer verbindt zich er toe een werk van stoffelijke aard (zoals een kantoorpand, huis, gebouw of zelfs een hele wijk) op te leveren binnen een bepaalde periode.
Het deel van het hypotheekbedrag dat je gebruikt voor de bouw of verbouwing zetten we dan in een bouwdepot. Dit is een soort potje dat speciaal gereserveerd is voor de bouw of verbouw van je woning. Vanuit dit potje betaal je de rekeningen voor de verbouwing van je bestaande huis of de bouw van een nieuwbouwhuis.
De wettelijke depotregeling
Om de opdrachtgever hierin tegemoet te komen, biedt het burgerlijk wetboek aan de opdrachtgever de mogelijkheid om maximaal 5% van de aanneemsom in te houden op de laatste termijn(en) en dat bedrag in depot bij de notaris te storten (artikel 7:768 BW).
Overdracht koopsom via notaris
De notaris mag uw geld enige tijd vasthouden. Dat doet de notaris omdat deze nogmaals moet controleren of u de woning wel kunt 'leveren'. U spreekt in de akte van levering immers af dat u de woning onder bepaalde voorwaarden levert, vrij van hypotheek of beslaglegging.
Instruerende bank: de bank die een ander bank de opdracht geeft een bankgarantie te stellen. Adviserende bank: de bank die de bankgarantie doorstuurt naar de begunstigde. De adviserende bank heeft geen betalingsverplichting onder de door hem geadviseerde bankgarantie.
De Nieuwbouwgarantie biedt extra zekerheid bij de bouw van jouw woning of appartement. Je bent verzekerd tegen de grootste financiële risico's. Bijvoorbeeld als jouw aannemer failliet gaat of bij gebreken die niet worden opgelost.
De afbouwgarantie regelt dat het bouwdepot aan de aannemer ter beschikking gesteld wordt in ruil voor het retentierecht. De aannemer moet dan dus na het afbouwen het gebouw opleveren aan, in geval van bijvoorbeeld faillissement, de bank.
Het stellen van een bankgarantie kost geld. De bank rekent meestal 1 procent van het bedrag waarvoor de bank garant staat aan kosten. Met de bank ga je een overeenkomst aan.
Non-onttrekkingsverklaring: het team onttrekt geen geld (dividend, salaris etc.) Achterstellingsverklaring: andere lopende leningen worden achtergesteld. Terugkoopverklaring: een leverancier(bv een franchisegever) verklaart een bedrijfsonderdeel terug te kopen bij onraad.
Er worden in een achterstellingsverklaring afspraken gemaakt over de voorwaarden waar de geldnemer aan moet voldoen om op de andere lening af te mogen lossen. Zo wordt voorkomen dat de betaalverplichting aan Geldvoorelkaar.nl in het gedrang komt door andere betaalverplichtingen.
Wat zijn de kosten van een bouwdepot? Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).
Een bouwdepot voor nieuwbouw is een aparte 'rekening' waarop het geld dat je leent (je hypotheek dus) voor je nieuwe huis tijdelijk geparkeerd staat. Vanuit dit nieuwbouwdepot ga je de facturen voor de bouw aan de aannemer betalen.
Je wilt 30.000 euro gaan verbouwen. En je hebt 10.000 euro boeterente en kosten. De totale hypotheek wordt 290.000 euro. De nieuwe rente wordt 1,50% en de nieuwe maandlast 360 euro, een maandelijkse besparing van 370 euro.
Zo mag u van een aannemer verwachten dat ze zich verantwoordelijk stellen voor het uitvoeren van het bouwproject, het tijdig opleveren van het bouwproject en voldoen aan de waarschuwingsplicht. Nu zijn de eerste twee verwachtingen vrij duidelijk, maar we haken nog even in op de waarschuwingsplicht.