Voor een kweek op het laboratorium is tenminste 10 milliliter (ml) urine nodig. Bij het opvangen van een gewassen plas ga je als volgt te werk: Maak de geslachtsdelen schoon, gebruik hiervoor alleen water en een zacht doekje, wrijf niet te hard.
Verzamel de portie urine als volgt: Plas eerst een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in het urinepotje door deze in de plasstraal te houden. Sluit daarna het urinepotje goed af met de deksel. Laat het label/sticker op het deksel zitten. U kunt zich anders verwonden aan de naald onder het label.
Maximaal 4 uur bewaren in de koelkast
Bij kamertemperatuur is het onderzoek na een uur onbetrouwbaar. In de koelkast gaat deze groei langzamer, maar na 4 uur is ook de urine uit de koelkast niet meer betrouwbaar te onderzoeken.
vaak plassen. pijn bij het plassen. soms pijn in de onderbuik. bij een baby/peuter: soms alleen huilen, overgeven of koorts.
Maak eerst het onderlijf van uw kind schoon. Plak dan het plaszakje met de plakstrip op de huid van uw kind. Controleer elke 10 minuten of uw kind heeft geplast. Laat de plaszak niet langer dan 1 uur zitten.
Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Urine opvangen in urinepotje (met en zonder buizensysteem)
Plas eerst een beetje urine in het toilet. Hiermee voorkomt u dat uw urine vuil wordt door cellen en bacteriën van de huid of de geslachtsorganen (vagina) . Daarna plast u in het urinepotje (midstream urine). U sluit het potje met de schroefdop.
Meestal vraagt de arts om ochtendurine. De ochtendurine (eerste urine in de ochtend) is het meest geschikt voor onderzoek. Deze urine is namelijk het meest geconcentreerd. Als u erg vroeg wakker wordt, bijvoorbeeld om drie uur 's nachts, vang dan liever de urine op een later tijdstip op.
bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren) een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat.
Hou in je vrije hand het urinepotje en begin te plassen. Laat de eerste fractie urine (enkele seconden) in het toilet stromen en verplaats dan het potje zodat er urine instroomt. Raak hierbij de binnenkant van het potje en het deksel niet aan. Plas hierin verder tot het 3/4 gevuld is.
Vul het potje voor ongeveer ¾ met urine. Draai het deksel op het potje. Haal aan de bovenzijde van het potje het papieren lipje van het deksel. LET OP: ONDER DIT LIPJE ZIT EEN KLEIN NAALDJE ONDER HET GRIJZE RUBBER!
De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend. De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml).
De gemiddelde pasgeboren baby plast elke dag één keer ... tot ongeveer dag drie, wanneer hij ongeveer drie natte luiers per dag zou moeten hebben, en vanaf dag vijf dagelijks vijf of meer natte luiers.
Colostrum komt in kleine beetjes tegelijk, omdat het maagje van een pasgeboren baby nog heel klein is en langzaam moet wennen aan het verwerken van voedsel. De baby krijgt dus maar kleine beetjes binnen van een voedsel dat weinig water bevat, met als resultaat: weinig urine.
Urine bevat behalve water in water oplosbare stoffen, vooral ureum en anorganische zouten. Urobiline en porfyrine zorgen voor de typische gele kleur. Wanneer iemand erg veel drinkt, wordt de urine bij benadering waterkleurig.
Vang het 'middelste deel' van uw plas op. Plas eerst een beetje urine in het toilet en vang vervolgens wat urine op in een schoon potje. Zorg dat er geen bacteriën in de urine komen. Vrouwen doen dit door de schaamlippen gespreid te houden, mannen door voor het opvangen van de urine de voorhuid terug te trekken.
Urine 37° C.
U moet in een urinepotje plassen. Daarna wordt er een urinestick in de urine gedoopt en na een minuut worden de volgende waarden afgelezen: pH. glucose.
Met een gewassen plas wordt bedoeld dat de omgeving van het geslachtsdeel eerst schoongemaakt wordt met water. Bij een gewassen middenstroom plas maakt u ook het geslachtsdeel schoon met water en vangt u alleen het middelste deel van uw plas op.
De wijze waarop urine afgenomen wordt is belangrijk voor de kwaliteit van de kweek. Urine kan snel gecontamineerd raken bij de afname met bacteriën van de huid of de genitaliën. Advies is voor een kweek midstraals urine af te nemen.
Droge mond en/of lippen. Veel dorst. Minder urine, donkergele urine of droge luiers. Ingezonken fontanel.
De pauzes tussen de voedingen kunnen 's nachts langer zijn dan overdag. Dat is prima, als je baby goed drinkt, goed groeit en minimaal zes plasluiers heeft per 24 uur.
Symptomen van uitdroging bij je baby of kind
Niet of weinig plassen (na een halve dag geen natte luier) De helft minder drinken dan normaal. Hoge hartslag. Droge mond en lippen.