Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Deze stof geeft de peper het pittige karakter. Capsaïcine werkt ook bij perifere zenuwpijn. Het bindt dan aan de beschadigde zenuwcellen en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden.
Wat doet capsaïcine op de huid en waarbij gebruik ik het? Capsaïcine zorgt dat pijn- of gevoelsprikkels niet worden doorgegeven aan de hersenen. Artsen schrijven het voor bij sommige vormen van zenuwpijn, reumatoïde artritis, artrose en jeuk.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
Voor het optimale effect moet de creme 3 of 4x per dag worden aangebracht. Vooral in het begin van de behandeling zorgt de creme voor een heel branderig gevoel op de ingesmeerde huid. Na een aantal dagen wordt dat branderig effect minder en het optimale effect wordt meestal pas na enkele weken bereikt.
Maximale pijnvermindering wordt bereikt binnen twee tot veertien dagen na behandeling en de pijnvermindering houdt ongeveer drie maanden aan.
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
"Jalapeño hands", het branderige gevoel dat ontstaat wanneer capsaïcine op de huid terechtkomt, kan een paar uur tot meerdere dagen aanhouden, afhankelijk van hoe rijp de pepers zijn en hoeveel olie er op de huid is gewreven.
Capsaïcine wordt al duizenden jaren gebruikt, heeft antimicrobiële en pijnstillende eigenschappen en kan de gezondheid van het hart, gewichtsverlies en pijnbestrijding ondersteunen door interactie met TRPV1-zenuwreceptoren in het hele lichaam. Je vindt capsaïcine voornamelijk in hete pepers en supplementen zoals cayennepeper.
Met melk en andere zuivelproducten
Melk en andere zuivelproducten bevatten juist een eiwit genaamd caseïne. Die bindt zich aan de capsaïcine waardoor er minder van het stofje direct op je tong terechtkomt. Dat scheelt weer. Werkt ook met (zure) room, yoghurt of boter!
Capsaïcinoïden kunnen een pijnlijk gevoel en ontsteking veroorzaken door het activeren van een pijnreceptor genaamd TRPV. Dit kan verschillende symptomen veroorzaken. Met name uit menselijke studies blijkt dat het eten van hoge doses capsaïcinoïden brandend maagzuur, reflux, misselijkheid, diarree en pijn in de buik en borst kan veroorzaken , aldus het BfR.
Huidaandoeningen of ziekte . Een ongebruikelijke of allergische reactie op capsaïcine, hete pepers, andere medicijnen, voedingsmiddelen, kleurstoffen of conserveermiddelen. Zwanger of proberen zwanger te worden. Borstvoeding geven.
Uit een dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek bleek dat behandeling van zwaarlijvige of obese personen met 6 mg capsinoïde per dag gedurende 12 weken gepaard ging met verlies van abdominaal vet, gemeten met behulp van dual energy X-ray absorptiometry.
Capsaïcine heeft dan ook een duidelijke invloed op het maag- en darmsysteem: op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Bij pikant eten worden die elementen extra geprikkeld en scheidt de maag extra vocht af. Dit is niet schadelijk, maar door dat vocht krijg je veel sneller diarree.
Juiste dosering
Hoewel de doseringen variëren, gebruiken veel onderzoeken 2-6 mg capsaïcine per dag ( 12 , 30 ).
Het bewijs dat capsaïcine uitgebreide degeneratie van autonome zenuwen in de huid veroorzaakt, met verschillende degeneratie- en regeneratiesnelheden van sensorische en autonome neuronen, versterkt het capsaïcinemodel voor de studie van ziektemodificerende middelen.
Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit (Spaanse pepers, sambal). Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond.
Capsaïcine wordt gebruikt om een bepaald type pijn te verlichten dat bekend staat als neuralgie (schietende of brandende pijn in de zenuwen). Capsaïcine wordt ook gebruikt om lichte pijn te verlichten die gepaard gaat met reumatoïde artritis of spierverstuikingen en -verrekkingen .
Door water te drinken zal de capsaïcine zich juist meer verspreiden door de mond en keel, waardoor je het zelfs alleen maar erger maakt.
Zeldzamere complicaties zijn onder meer een abnormale huidgeur, hoesten, duizeligheid, dysgeusie, hoofdpijn, hypesthesie, perifeer oedeem, perifere sensorische neuropathie en keelontsteking .
Veel recente publicaties tonen de positieve effecten van capsaïcine in diermodellen van hersenaandoeningen. Bij de ziekte van Alzheimer vermindert capsaïcine neurodegeneratie en geheugenverlies . De gunstige effecten van capsaïcine bij de ziekte van Parkinson en depressie zijn ook beschreven.
Er wordt echter aangenomen dat extracten van hete pepers wortels hebben in de geneeskunde die duizenden jaren teruggaan. Interessant genoeg, terwijl capsaïcine voornamelijk wordt gebruikt vanwege het pijnstillende effect, zijn de eerste effecten op de huid een voorbijgaand brandend/pijnlijk gevoel, dat een paar dagen of zelfs weken kan aanhouden wanneer het voor het eerst wordt aangebracht.
Het effect van capsaïcine bij het blokkeren van de UV-gemedieerde collageensynthese werd gemedieerd door het verminderen van de generatie van ROS in dermale fibroblasten, in plaats van de receptor voor capsaïcine. Daarom heeft capsaïcine een hoge potentiële waarde bij toepassing als middel voor anti-huidveroudering in de dermatologie .
Blootstelling aan zelfs relatief kleine hoeveelheden pure capsaïcine kan leiden tot permanente blindheid of de dood . Maar net zoals de smaak ervan plezier en pijn mengt, kan de potentieel gevaarlijke, irriterende capsaïcine ons goed doen.
Volgens McGee verdwijnt de branderigheid van capsaïcine doorgaans binnen ongeveer 15 minuten . Serena Ball, MS, RD, is een geregistreerde diëtiste, voedingsdeskundige, culinair schrijver en receptenontwikkelaar. Ze blogt op TeaspoonOfSpice.com en is de auteur van de bestseller The 30-Minute Mediterranean Diet Cookbook.
Het is gebaseerd op de concentratie capsaïcinoïden in een voedingsmiddel. Capsaïcine stimuleert zenuwuiteinden, kan de stofwisseling verhogen en zorgt ervoor dat het lichaam zich warmer voelt . Mensen die van pittig eten houden, zijn dol op de extra "kick" die een ghost pepper aan een gerecht toevoegt.