De Bayraktar heeft een overgangsloze vleugel-rompverbinding met een omgekeerde V-staart. Brandstof wordt opgeslagen in blaastanks en het brandstofverbruik wordt automatisch uitgebalanceerd met magneetventielen. Het grondbedieningsstation is gebaseerd op de commando- en controlesystemen van de NAVO.
De regering in Kiev had tijdens het begin van de oorlog immers al minstens 20 Bayraktars tot zijn beschikking. Toen plaatste het meteen nog een bestelling, van zo'n 50 drones, hoewel niet publiekelijk bekend is hoeveel Oekraïne er juist heeft aangeschaft.
Oekraïne heeft er de afgelopen jaren twaalf besteld waarvan er zes operationeel zijn. Ook sloot Oekraïne een contract met Turkije om er nog eens 48 in eigen land te fabriceren.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
Landen waar niet met een drone gevlogen mag worden
In Afrika is vliegen met een drone ook in verschillende landen verboden, namelijk in Tunesië, Egypte, Nigeria, Botswana en Kenia. In het Midden-Oosten mag het niet in Oman, Saudi-Arabië, Libanon, Syrië, Irak, Bahrein, Qatar en Azerbeidzjan.
Met 773.000 actieve militairen heeft Turkije een van de grootste permanente legers in de wereld en het op een na grootste leger van de NAVO. Samen met de twee andere gewapende diensten heeft het vaak ingegrepen in de Turkse politiek.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.
Eind vorige maand kwamen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten MI5 en CIA met een eigen schatting van het aantal Russische militaire slachtoffers. Zij houden dat op 15.000. Het omvat zowel gesneuvelden als gewonden, omdat die laatsten immers ook niet meer kunnen vechten.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
Oekraïne kan neutraal blijven maar dan wel met het sterkste leger van Europa. Aan een langdurige Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland valt niet te ontkomen zolang Poetin in Rusland aan de macht blijft.
De Chinese luchtmacht en marine hebben de beschikking over ongeveer 2.800 vliegtuigen, waarvan zo'n 2.250 gevechtsvliegtuigen. Daarmee heeft China de grootste luchtmacht in de regio en de op twee na grootste ter wereld. China is “snel aan het inlopen op westerse luchtmachten”, aldus het Pentagon.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
Het Russische leger is uitgegroeid tot een van de sterkste ter wereld. De Russen beschikken over zo'n 900.000 actieve militaire manschappen en hebben veel geavanceerde wapens, waaronder zeer omstreden cluster- en vacuümbommen die zouden zijn ingezet in Oekraïense steden.
Rusland, Iran Oekraïne en Azerbeidzjan helpen met onder meer blusvliegtuigen. Turkije zou een aanbod van Israël om te helpen, hebben afgeslagen. Ook de EU is te hulp geschoten en heeft drie blusvliegtuigen gestuurd, een uit Kroatië en twee Spanje. Turkije heeft zelf om bijstand gevraagd.
De SARP, STAMP, STOP en MUHAFIZ zijn Turkse wapensystemen die gebruik maken van nauwkeurige thermische camera's en lasersystemen. ASELSAN meldt ook dat er componenten en deelsystemen worden geëxporteerd naar vijftig landen.
In antwoord op het geweld door de regering van Moammar al-Qadhafi tijdens de opstand in Libië, gaf de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 17 maart 2011 door middel van Resolutie 1973 goedkeuring aan een no-flyzone.
Je mag niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen. Je mag niet in gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones vliegen. Je moet de drone altijd kunnen zien. Je mag niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen.
Vluchten met een laag risico
u vliegt tot maximaal 120 meter hoogte; u vervoert geen gevaarlijke stoffen; u laat niets uit de drone vallen; u heeft altijd zicht op de drone.
Aantal F-35's. Nederland wil uiteindelijk 52 F-35's hebben. Hoeveel er daarvan al binnen zijn lees je op de pagina aantallen materieel.
Stand: 25 augustus 2022. Nederland krijgt er in totaal 52.
Het leger van Bhutan heeft tien gepantserde wagens en twee helikopters. Toch wordt het gezien als het zwakste leger ter wereld vanwege de kleinschaligheid.