Fix & Finish (1-3 mm) is een dunpleister en doorgaans gebruik je geen stucprofielen hiervoor omdat de laag te dun is. Met een dunpleister volg je dus de ondergrond. De stappen zijn: opzetten, vlakreien, wachten, sponzen en dan gladpleisteren.
Fix & Finish van Knauf is speciaal ontworpen voor het aanbrengen van een dunne (max 2 mm) pleisterlaag op niet dragende scheidingswanden. Dankzij de eigenschappen kan de pleister op sterk zuigende ondergronden aangebracht worden, zonder dat deze eerst voorgestreken moeten worden.
De uithardingstijd van Knauf Fix & Finish bedraagt ongeveer 60 minuten. Knauf Fix & Finish is eenvoudig aan te maken, soepel te verwerken en heeft een hoge lijmkracht. Je dient deze dunpleister handmatig aan te brengen in één laag van minimaal 2mm op normaal zuigende ondergronden.
25 kg Knauf Fix & Finish rustig in circa 18 liter schoon leidingwater strooien (circa 0,7 liter per kg). Enkele minuten laten drinken en zonder verdere toevoegingen tot een klontvrije massa mixen.
fix & finish mag maar 2 mm dik worden uitgesmeerd. je gebruikt best een spakmes van 60 cm. Verwerking gebeurd als volgt. Erop smeren met plaksppaan, verder verwerken na de vingertest (niet meer kleven aan de vingertoppen bij aanraking) glad zetten met een spakmes.
Fix & Finish is een dunpleister die geschikt is voor alle steenachtige ondergronden. Deze kun je ook als blokkenlijm voor cellenbeton en kalkzandsteen gebruiken.
Verplaats uw meubels of dek ze goed af, verwijder stopcontacten, radiatoren of schilderijen van de muur, zodat de stucadoor overal goed bij kan met stucen. Ook de ondergrond heeft voorbereiding nodig. Verwijder behang of loszittende delen van de muur en vul gaten of andere beschadigingen op met gips of een vulmiddel.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Verbruik Fix & Finish
Lijmen: vanaf 0,5 kg/m² bij blokken met een dikte van 7 cm.
Dunpleister wordt in 2 lagen aangebracht met een totale dikte van ongeveer 2mm en is daarna al na 24 uur klaar voor het sauzen of latex verf spuiten. Naast dat dunpleisteren goedkoper is dan traditioneel stucwerk is de verwerking hiervan ook vele malen sneller en het eindresultaat net zo glad en strak.
De verwerkingseigenschappen van Fix & Finish® 10 kg zijn tot 4 maanden na productiedatum (zie verpakking) gegarandeerd. Van Fix & Finish® 25 kg zijn verwerkingseigenschappen tot 8 maanden na productie datum gegarandeerd.
Maak de muur schoon, stof- en vetvrij met een sopje van lauwwarm water en wat ontsmetter. Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.
Altijd nat-in-nat werken
Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en voorkom je heel makkelijk en snel strepen.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Verwerken van Knauf Roodband
Je kunt de Knauf Rotband 25 kg hechtpleister aanmaken in circa 16 liter schoon leidingwater (+- 0,64 liter per kg). Enkele minuten laten staan en vervolgens doormixen tot een klontvrije massa. De opbrengst van een zak 25 Knauf Rotband is ongeveer 6 m2 bij een laagdikte van 5 mm.