Horus is de zoon van Osiris en Isis, en een broer van Bastet. Horus werd geboren na zelfbevruchting door zijn moeder Isis. Isis kon de penis van Osiris niet terugvinden toen zijn lichaam in 14 stukken was gesneden en in de Nijl geworpen door hun broer, Seth.
De naam 'Anubis (Inpu)' zou gelinkt zijn aan het woord 'koningszoon' in dezelfde relatie met Osiris. De jakhalskop is gekozen vanwege de jakhalzen in de woestijn die aan het graven waren in de oude koningsgraven.
Volgens een Egyptisch scheppingsverhaal was Isis de dochter van Geb en Nut, de god van de aarde en de godin van de hemel. Isis of Aset was de zuster van haar echtgenoot Osiris (Egyptisch Oesir) en van Nephthys en Seth.
Anubis is een Egyptische god. Meestal is hij afgebeeld met een hoofd als een jakhals. Anubis was de beschermer van de doden, hij zorgde dat ze niet werden vernietigd. Voordat Osiris belangrijk werd, was Anubis de belangrijkste god van alle goden.
Personificatie. Maät is de godin die het concept waarachtigheid, rechtvaardigheid en kosmische orde (Egyptisch ma-at) personifieert. Zij bestaat minstens reeds vanaf het Oude Rijk en wordt in de piramideteksten genoemd, waar zij achter de zonnegod Ra staat.
Waarom is hij zo beroemd geworden? Zijn beroemdheid is vooral te danken aan het zeldzame feit dat zijn graf, toen het in 1922 door Howard Carter werd gevonden, vrijwel onbeschadigd bleek te zijn. Het voor een farao kleine graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen. De doodskist is schitterend.
De vloek van de farao is het volksgeloof dat beweert dat diegene die zich toegang verschaft tot het graf van een farao hiervoor gestraft zal worden.
De farao werd na de dood gemummificeerd en met kostbaarheden en persoonlijke bezittingen in het binnenste van de piramide gelegd. In totaal zijn er circa tachtig piramiden bewaard gebleven, gebouwd over een periode van ongeveer duizend jaar.
Veel mummies liggen in het Dal der Koningen, ook wel de Vallei der Koningen in Egypte. Omdat veel mummies zo goed bewaard zijn gebleven kunnen we ook zien hoe de mensen er duizenden jaren geleden hebben uitgezien, en kunnen we soms zelfs zien wat hun laatste maaltijd was, of welke kleur haar ze hadden!
Nederland. Nederland heeft een relatief jonge piramide, de Pyramide van Austerlitz. Deze werd in september 1804 gebouwd door het Frans-Bataafse leger, onder leiding van generaal Marmont, als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en tegen verveling van zijn soldaten.
De piramide heeft een grondvlak van ongeveer 230 x 230 meter, was oorspronkelijk 146,59 meter hoog en bevat ongeveer 2,3 miljoen stenen met elk een gemiddeld gewicht van 2500 kilogram. De piramide is nu nog 138,75 meter hoog. De inhoud komt daarmee op ongeveer 2,6 miljoen m³.
In het Oude Rijk werden farao's begraven in piramiden. In het Nieuwe Rijk werden de farao's begraven in de Vallei der Koningen, nabij Thebe. De mummificatie gebeurde in een Per Nefer, Oudegyptisch voor 'Mooi Huis'. Dit was meestal een tent, want hier bleef de lucht langer fris.
Selene (Oudgrieks: Σελήνη) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de maangodin en een zuster van Eos en Helios. Ze wordt vaak vereenzelvigd met Artemis, de eeuwige maagd, omdat de maan volgens de Grieken een vrouwelijk en maagdelijk symbool was.
Horus was de zoon van Osiris en Isis, werd meestal afgebeeld als een valk of als een man met een valkenhoofd.
Anubis (Grieks: Ἄνουβις; Egyptisch: ı͗npw) is een god in de Egyptische mythologie. Hij werd afgebeeld als een jakhals of als een mens met het hoofd van een jakhals. Een jakhals is een aaseter, en waarschijnlijk zou de associatie met dit dier eerder geweest zijn om de doden te beschermen tegen vernietiging.
Hij heeft drie ogen, draagt een olifantenhuid, zit op een tijgerhuid en de witte stier Nandi is zijn vervoermiddel. In zijn gedaante als geneesheer heeft Shiva vijf hoofden (Panchanana). De lingam is het symbool, waarmee Shiva vereerd wordt. De yoni is dat van zijn echtgenote Parvati.
Personificatie. Maät is de godin die het concept waarachtigheid, rechtvaardigheid en kosmische orde (Egyptisch ma-at) personifieert. Zij bestaat minstens reeds vanaf het Oude Rijk en wordt in de piramideteksten genoemd, waar zij achter de zonnegod Ra staat.
Kamsa probeerde daarom alle kinderen, voor de zekerheid, maar zeer zeker vooral ook dit achtste kind te doden. Krishna's vader Vasudeva ontsnapte echter bij de geboorte van het achtste kind, op wonderbaarlijke wijze met het pasgeboren jongetje.
Rama, Ram (Sanskriet: rāma, devanagari: राम) of Ramachandra (rāmacandra, रामचन्द्र) is de hoofdpersoon uit het hindoeïstische epos Ramayana. Veel hindoes beschouwen hem als de zevende van de tien belangrijkste avatars (reïncarnaties) van de god Vishnu.
Het epos is als orale literatuur gedurende talloze generaties doorverteld, maar het oudste gevonden manuscript wordt gesitueerd omstreeks het jaar 1000 n. Chr. — in India schreef men toen op palmbladeren. In totaal zijn er een 2000-tal gedeeltelijke of volledige manuscripten gevonden.
Hanoeman (Sanskriet: हनुमान् , Engels: Hanuman) is in het hindoeïsme een godheid die de gedaante heeft van een sprekende aap. Hij speelt een belangrijke rol in de Ramayana, waarin hij de god Rama helpt bij de redding van zijn vrouw Sita uit de handen van Ravana, de demonenkoning van Lanka.
Ganesha (ook wel Ganesh, Ganapati Tantra, Ekadanta of Vinayaka) is in het pantheon van het hindoeïsme de deva met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Zijn vahana, voertuig, is een muis of een rat genaamd Mashika.
Brahma (IAST: Brahmā) (Devanagari ब्रह्मा, uitgesproken als [/brəhmɑː/]) is in de hindoefilosofie de personificatie van het scheppende aspect van de goddelijke Hindoe-drieëenheid of Trimurti. Het onderhoudende aspect wordt vertegenwoordigd door Vishnoe en het transformerende aspect door Shiva of Maheshvara.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Ze eten geen vlees (vegetariër). En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme. De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten. Hij wast zich twee keer per dag om zijn geest en lichaam zuiver en schoon te houden.