Behandeling van de pokken was ondersteunend, er bestond geen echt geneesmiddel tegen de pokken. De enige echte behandeling tegen pokken was preventief vaccineren met het koepokkenvirus, dat maakte dat afweer werd verkregen voor het pokkenvirus. Dit is ontdekt door Edward Jenner, een Engelse arts.
Edward Jenner toonde in 1796 aan dat een infectie met koepokkenvirus (vaccinia) beschermde tegen pokken. De procedure om iemand te infecteren met het koepokkenvirus werd vaccinatie genoemd. Hierdoor kon de ziekte onder controle worden gebracht.
Het was 1796 toen de Britse arts Edward Jenner besloot om vocht uit een koeienpok op de hand van melkmeisje Sarah Nelmes, in een wondje op de arm van 8-jarige James Phipps te smeren. Jenner kwam op dit idee omdat melkmeisjes in zijn omgeving weliswaar koeienpokken kregen, maar niet de gewone pokken.
1 of 2 vaccinaties per persoon
De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties. Tussen deze 2 prikken zit een periode van 4 weken. 6 weken na de 1e prik heeft de vaccinatie effect. Heeft u al eerder een vaccinatie tegen pokken gehad?
De eerste vaccinaties waren tegen pokken
Hij infecteerde op 14 mei 1796 een 8-jarige jongen met koepokken. Die kreeg lichte ziekteverschijnselen, maar genas binnen twee dagen. Toen Jenner hem zo'n twee maanden later infecteerde met de menselijke pokken, bleef de jongen ongedeerd. De eerste vaccinaties waren geboren.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
In 1974 volgde het rodehondvaccin voor meisjes en een paar jaar later de mazelenvaccinatie. Successievelijk volgden vaccinaties tegen de bof, Haemophilus influenzae type b(Hib), meningokokken, pneumokokken, hepatitis B en HPV.
Mensen geboren in 1972 en 1973 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.
Pokkenvaccins werden in Nederland tot en met 1974 toegediend. Deze pokkenvaccins worden niet meer gebruikt, omdat het pokkenvirus (variola virus) sinds 1980 wereldwijd is uitgeroeid. Het oude pokkenvaccin alléén beschermt onvoldoende tegen monkeypox.
Pokken of variola was een uiterst besmettelijke en levensbedreigende virusziekte die de mensheid millennia heeft geteisterd. Er wordt geschat dat er in het 18e-eeuwse Europa jaarlijks 400.000 dodelijke slachtoffers vielen door de pokken, en dat een derde van het aantal gevallen resulteerde in blindheid.
In China was al rond het jaar 1000 ontdekt dat een ernstig ziekteverloop voorkomen kon worden als iemand expres met pokken werd besmet. Dat kon door een kleine dosis 'pokkenmateriaal' (stof van ingedroogde korsten of puistenvocht) via de neus of een klein sneetje te injecteren.
Vanaf 1823 moesten alle kinderen die naar school gingen een 'pokkenbriefje', een door een arts ondertekende akte van vaccinatie, kunnen presenteren. De ontdekking dat mensen immuun worden als ze een ziekte krijgen ingespoten was volgens de vorst een 'onschatbaar geschenk der Voorzienigheid'.
Hoe zien waterpokken eruit? Waterpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid ter grootte van een speldenkopje. Het kind kan tegelijkertijd zowel bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben.
Ben ik beschermd als ik gevaccineerd werd tegen de pokken? Er bestaat geen vaccin specifiek voor apenpokken. Daar het apenpokkenvirus nauw verwant is met pokkenvirus, biedt het pokkenvaccin vermoedelijk ook een goede bescherming tegen apenpokken.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.
Vanaf 1953 werd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor kinderen een gratis vaccin ter beschikking gesteld tegen difterie, kinkhoest, roodvonk en tuberculose. Charlotte Hannik organiseerde in 1957 de Nederlandse vaccinatiecampagne tegen poliomyelitis.
Het percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder (geboren in 2004 en eerder en eerder) dat ten minste 1 coronaprik heeft gehad is 83,5%. De cijfers zijn niet compleet. De vaccinatiegraad is in werkelijkheid hoger.
Difterie en tetanus voorkomen
De meeste mensen zijn als kind tegen difterie en tetanus gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma. Na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes tien jaar aan.
Mensen uit 1994 kunnen vanaf vandaag via www.coronavaccinatie-afspraak.nl hun vaccinatieafspraak bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) maken. Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.
Een BMR-vaccinatie zal meestal geadviseerd worden als u naar een risicogebied reist. Als u na 1975 geboren bent, heeft u de BMR-inenting zeer waarschijnlijk al via het Rijksvaccinatieprogramma gehad. U hoeft de vaccinatie dan niet nogmaals te halen als u op reis gaat.
Ruim 85 procent van de Nederlanders gaat op vakantie. Bijna drie kwart van hen gaat naar het buitenland.
Wie krijgt polio? Als je bent gevaccineerd, ben je beschermd tegen alle 3 typen poliovirussen. Iemand die poliomyelitis heeft gehad is daarna alleen beschermd tegen infectie met dat type. Maar niet tegen toekomstige infecties met één van de overige 2 typen.
De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.