Lichtere verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen, fout parkeren en rijden door rood licht, vallen niet onder het strafrecht. Deze worden langs administratiefrechtelijke weg af gedaan. De kentekenhouder ontvangt thuis een beschikking van het CJIB. Dit heet de Wet Mulder-beschikking.
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven. Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen. Ook grove snelheidsovertredingen en ernstige verkeersovertredingen kunnen strafrechtelijk worden afgehandeld. Deze overtredingen komen daarom op het strafblad.
Boetes lichte overtredingen en verkeersovertredingen
In de Boetenbase van het Openbaar Ministerie (OM) staan de lichtere overtredingen die het vaakst voorkomen. Ook verkeersovertredingen vallen hieronder. De behandeling van overtredingen is een administratieve handeling.
Voorbeelden van zware verkeersdelicten zijn: rijden onder invloed en een ongeval veroorzaken met (zwaar) lichamelijk letsel als gevolg, etc. Bij een zwaar verkeersdelict ontvang je een dagvaarding waarin wordt verzocht om voor de rechter te verschijnen.
Enkele voorbeelden van lichte verkeersdelicten zijn:
Afslaan zonder richting aan te geven. Door rood licht rijden. Fout parkeren. Snelheidsovertreding.
Het exacte tijdsbestek kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de overtreding en de snelheid waarmee de politie en het CJIB de gegevens verwerken. Het mag tot maximaal 4 maanden duren voordat je de boete thuis ontvangt.
Gevaarlijk rijgedrag in de wet
Het artikel luidt als volgt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.” Het wordt ook wel het kapstokartikel genoemd van de Wegenverkeerswet.
Verkeersovertredingen van de 2de graad.
Deze overtredingen brengen de veiligheid van personen onrechtstreeks in gevaar. De straf hiervoor is een geldboete van 20 euro tot 250 euro. De volgende overtredingen zijn onder andere verkeersovertredingen van de 2de graad: Bellen met een gsm in de hand tijdens het rijden.
Een bekeuring is de schriftelijke bevestiging dat u een overtreding hebt gemaakt. De bekeuring gaat samen met een boete. Dat is het geldbedrag dat u moet betalen voor het maken van een overtreding. De bekeuring wordt opgemaakt door een opsporingsambtenaar, bijvoorbeeld de politie.
Als je de verkeersovertredingen niet meetelt, dan is dit de goedkoopste overtreding: als voetganger een rouwstoet van motorvoertuigen doorkruisen. Zo'n overtreding kost je 25 euro als voetganger, en wordt duurder als je met een fiets of auto bent.
Daarin staat er in principe niet meer dan drie overtredingen tegelijkertijd worden bekeurd."
Strafbeschikking voor een verkeersovertreding. Voor een zwaardere verkeersovertreding kan het Openbaar Ministerie een strafbeschikking opleggen. Deze overtredingen vallen onder het strafrecht waardoor je een strafblad krijgt en je VOG in gevaar kan komen.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister. Ook iemand die solliciteert als politieagent zal van onbesproken gedrag moeten zijn.
3de graad. Wanneer je een overtreding begaat die rechtstreeks de veiligheid van anderen in het gedrang brengt of het bevel van een bevoegd persoon negeert, zitten we in de 3de graad. Deze overtredingen worden gestraft met een geldboete van 165 € en een mogelijk verval van het recht op besturen van 8 dagen tot 5 jaar.
Boete: 30 tot 500 euro.
Overtredingen van de 1e graad zijn:
Overtredingen van de 1e graad zijn alle overtredingen die niet tot de andere graden behoren (behalve overtredingen met betrekking tot snelheid, rijden onder invloed en het rijbewijs)
Verschil overtreding en misdrijf
Een overtreding is een lichtere strafbare gedraging, zoals openbaar dronkenschap. Een misdrijf is zoals hierboven genoemd een zwaarder strafbaar feit. De wet bepaalt of iets een misdrijf of overtreding is. Iets is pas strafbaar als het op het moment van plegen al in de wet stond.
Overtreding 1ste graad
Voor een overtreding van de eerste graad krijg je bij een onmiddellijke inning een boete van 58 euro. Kan of wens je die niet te betalen, dan krijg je achteraf een Minnelijke schikking van 85 euro. Ga je daar niet op in, dan kan de boete via de rechtbank oplopen van 80 euro tot 2.000 euro.
Ja, dat mag zeker. Als je gevaarlijk rijgedrag ziet, bel dan direct het noodnummer 112. De politie komt dan zo snel mogelijk ter plaatse. Bij een minder ernstige situatie kun je 0900-8844 bellen.
Aangepast rijgedrag is het rijden met een zoveel mogelijk aan het andere verkeer en de omstandigheden aangepaste snelheid. Je kunt dit niet uitdrukken in km/uur omdat het verkeersbeeld continue wijzigt.
Artikel 5 Wegenverkeerswet luidt als volgt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”