Welke dienstjaren tellen mee bij ontslag?

Hier wordt meestal uitgegaan van 1/2 maandloon voor ieder dienstjaar dat de werknemer in dienst is geweest ná het bereiken van 10 dienstjaren. De dienstjaren boven de 10 jaar tellen dus ´zwaarder´ mee in de berekening van de transitievergoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zilveradvocaten.nl

Wat telt in dienstjaren?

Met dienstjaren of diensttijd wordt bedoeld: de periode waarover pensioenopbouw mogelijk is. Het aantal dienstjaren is gerelateerd aan het parttimepercentage. Als iemand 100% werkt, zal ieder gewerkt jaar als 1 dienstjaar tellen. Indien een werknemer voor 50% werkt, telt een gewerkt jaar als 0,5 dienstjaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pensioen.com

Kan ik mijn anciënniteit meenemen?

Je kan met je nieuwe werkgever wel andere afspraken maken. Zo kan je met hem overeenkomen dat hij de vroeger opgebouwde anciënniteit toch overneemt. Zo'n clausule is perfect geldig. Onderhandel hierover met je nieuwe werkgever vóór je bij hem in dienst treedt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regiotalent.be

Wat telt mee voor de transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Welke van de volgende vormen van salaris tellen mee in de berekening van de transitievergoeding?

Uit het Besluit volgt dat het bruto maandsalaris, de vakantiebijslag, de vaste eindejaarsuitkering en de overeengekomen vaste en variabele looncomponenten dienen te worden meegenomen bij de berekening van de transitievergoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op declercq.com

#60 - Wanneer is een verstoorde arbeidsrelatie reden voor ontslag?

24 gerelateerde vragen gevonden

Heeft leeftijd invloed op transitievergoeding?

Zowel de hoogte van als de voorwaarden voor de transitievergoeding zijn in de wet neergelegd. Hierin is ook uitdrukkelijk bepaald dat géén recht op een transitievergoeding bestaat als – kort gezegd – een werknemer wordt ontslagen in verband met of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op declercq.com

Hoeveel geld krijg je mee als je ontslagen wordt?

Hoeveel maanden salaris krijg ik mee bij ontslag? De transitievergoeding bij ontslag bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Bij ontslag o.b.v. een combinatie van ontslaggronden, kan de ontslagvergoeding 1,5 keer zo hoog uitvallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Heb je recht op een transitievergoeding Als je aan een nieuwe baan begint voordat je oude contract is afgelopen?

Iedere gewerkte dag geeft recht op (een heel klein stukje) transitievergoeding. Wel als de werknemer meteen na ontslag al weer een nieuwe baan heeft. Het hebben van schade is namelijk geen voorwaarde voor de transitievergoeding. De vergoeding staat los van de gevolgen van een ontslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemersbelang.nl

Hoeveel hou je netto over van transitievergoeding?

De transitievergoeding wordt berekend over het gehele dienstverband vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst. De transitievergoeding bedraagt voor alle werknemers 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar, en naar rato voor het overige gedeelte van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rekenkeizer.nl

Hoe hoog is de ontslagvergoeding als ik 50 jaar of ouder ben?

Voor vijftigplussers geldt -sinds 1 januari 2020- GEEN hogere transitievergoeding meer. Vijftigplussers ontvangen DEZELFDE transitievergoeding als werknemers JONGER DAN 50 jaar. Dit is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Let op: dit is de wettelijke transitievergoeding bij ontslag via kantonrechter en UWV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op transitievergoeding.nl

Welke jaren tellen mee voor anciënniteit?

Geldelijke anciënniteit

Dit is het aantal jaren dat je hebt gewerkt vanaf de eerste werkdag. Dit is dus je beroepservaring. Opgelet: Heb je beroepservaring elders in de openbare sector opgebouwd?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Wat met anciënniteit bij ontslag?

De opzeggingstermijn wordt uitsluitend of in belangrijke mate bepaald door de anciënniteit van de werknemer op het tijdstip van het ontslag. Anciënniteit is de werkelijke en ononderbroken dienst bij dezelfde werkgever. Als je, na 10 jaar bij dezelfde werkgever, van werk verandert, geef je wat zekerheid op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Hoe weet je hoeveel anciënniteit je hebt?

U kunt MyCareer.be gebruiken:
  • om uw anciënniteit aan te tonen voor een werkgever.
  • om te kunnen inschatten of u in aanmerking komt voor bepaalde sociale voordelen (bijvoorbeeld tijdskrediet)
  • als geheugensteuntje bij het opstellen van uw cv.
  • om na te kijken hoeveel u vroeger verdiende.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe bereken ik mijn dienstjaren?

Een periode van zes maanden en een dag telt mee als een heel jaar. Vervolgens ziet het overzicht er als volgt uit: t/m het 34e levensjaar krijg je een half maandsalaris per dienstjaar. vanaf het 35e t/m het 44e levensjaar krijg je een maand per dienstjaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Wat is normaal bij 12 5 jaar in dienst?

Gebruikelijk in Nederland is het om werknemers die 12,5 jaar in dienst zijn een half bruto maandsalaris te schenken, maar dit kan per organisatie verschillen. Sommige werkgevers geven een presentje of organiseren een diner of feestje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op performa-hr.nl

Is 5 jaar in dienst een jubileum?

Wanneer een werknemer vijf jaar in dienst is mag dit vijfjarig jubileum zeker gevierd worden. In een tijd waarin men van opdracht naar opdracht gaat of baan naar baan overspringt, is vijf jaar een bijzonder teken van loyaliteit en tevredenheid. Zowel voor de medewerker als voor zijn of haar werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pluimen.nl

Heb je altijd recht op transitievergoeding na 2 jaar ziekte?

Transitievergoeding na 2 jaar ziekte

Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat is het verschil tussen ontslagvergoeding en transitievergoeding?

De transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop je volgens de wet (minimaal) recht hebt als je ontslagen wordt of als je arbeidscontract niet verlengd wordt. De hoogte van deze transitievergoeding is 1/3e maandsalaris per dienstjaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag.nl

Hoe betaal ik zo weinig mogelijk belasting over mijn ontslagvergoeding?

De transitievergoeding is een ontslagvergoeding die als bruto bedrag beschikbaar komt. Als u de transitievergoeding gebruikt voor van werk naar werk (outplacement) of scholing, dan betaalt u GEEN belasting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op transitievergoeding.nl

Wie heeft geen recht op transitievergoeding?

U pleegt bijvoorbeeld diefstal of fraude. U bent bij het ontslag nog geen 18 jaar en heeft gemiddeld niet meer dan 12 uur gewerkt. U heeft de leeftijd bereikt waarop u recht heeft op AOW of pensioen. Uw werkgever gaat failliet, krijgt tijdelijk uitstel (surseance) van betaling of zit in de schuldsanering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat te doen als werkgever geen transitievergoeding wil betalen?

Betaalt een werkgever geen transitievergoeding of is er onenigheid over de hoogte ervan, dan moet de werknemer binnen drie maanden na de einddatum van de arbeidsovereenkomst een verzoekschrift bij de Kantonrechter indienen. Dit is een vervaltermijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cees.nl

Waar heb je recht op als je ontslagen wordt?

Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel ontslagvergoeding na 5 jaar dienst?

Over de eerste 10 dienstjaren is de vergoeding 1/3 maandsalaris per jaar. Daarna 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor werknemers van 50 jaar en ouder, met minimaal 10 jaar dienstverband, is de vergoeding van 1 maand per gewerkt dienstjaar (voor de jaren boven de 50 jaar).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ofadvies.nl

Hoe bereken je oprotpremie?

Deze bedraagt: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar voor de eerste 10 jaren, daarna 1/2 maand per gewerkt jaar. Voor 50-plussers geven jaren boven het 50ste levensjaar bij een dienstverband van meer dan 10 jaar: 1 maand per gewerkt jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslagvergoeding.eu

Wat is de beste manier om een ontslagvergoeding te onderhandelen?

Wat is de beste manier om een ontslagvergoeding te onderhandelen?
  1. Leg het initiatief bij de werkgever. Het begint simpel: laat de werkgever met het voorstel komen. ...
  2. Houdt het vriendelijk. ...
  3. Vraag het beëindigingsvoorstel op papier. ...
  4. Bedenk wat je wil. ...
  5. Onderhandel over jouw vaststellingsovereenkomst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op de-vaststellingsovereenkomst.nl

Populaire vragen