Teveel denken kan dus een valkuil zijn van jouw kwaliteit als denker. De valkuil is de doorgeslagen variant van een prachtige kwaliteit waarover jij beschikt. Je moet alleen balans houden tussen denken en doen. Jouw denkkracht wordt pas op de juiste manier ontwikkeld door het DOEN te ervaren.
Clarissa Silva, gedragstherapeut, legt uit aan Elite Daily dat mensen die ergens (te) veel over nadenken, vaak denken dat het hen helpt om zoveel na te denken. "Toch is het vaak zo dat al die gedachten juist een negatieve invloed hebben, doordat je het jezelf onnodig moeilijk maakt," aldus Clarissa Silva.
Normale reactie
Bijna iedereen heeft wel eens last van piekeren. Daar is niks mis mee. Piekeren is een normale, natuurlijke reactie van ons brein op onaangename gebeurtenissen die geweest zijn of die mogelijk gaan komen. Het is nodig om na te denken over de dingen die je belangrijk vindt.
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Voor piekeraars is het van groot belang om te accepteren dat ze het leven niet onder controle hebben. Dat lees je goed: je hebt het leven niet onder controle. Mensen die veel piekeren, denken dat ze verantwoordelijk zijn voor het controleren van hun leven. Daarom denken ze er zoveel over na.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Vroeger werd gedacht dat intrusieve gedachten verborgen verlangens lieten zien, maar nu denken deskundigen daar gelukkig anders over, zegt psychiater Menno Oosterhoff deze maand in Psychologie Magazine: 'Het zijn juist gedachten aan dingen die je absoluut níét wilt, maar daardoor een soort aantrekkingskracht uitoefenen ...
Ga iets heel anders doen!
Doorbeek de belemmerende gedachte door iets heel anders te gaan doen. Liefst iets waar je je volle aandacht bij nodig hebt zoals intensief sporten, een veeleisend spel of wandelen. Ruimte en beweging kan voor een nieuw perspectief zorgen.
Een hoofd vol taken
Taken die nog niet af zijn en waar je nog wat mee moet. Bijvoorbeeld zaken die je nog moet uitvoeren (een nieuwe laptop kopen, iemand bellen, een afspraak inplannen met een klant) maar het kunnen ook problemen zijn waar je mee worstelt, goede ideeën waar je iets mee moet maar je weet nog niet wat.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Oorzaak van geen rust in je hoofd
Tem je werk met Professioneel Timemanagement. Meer weten? De blik op de volle agenda vermoeit je en geeft geen rust. Het blijft maar druk in je hoofd met actielijstjes, boodschappen, beloftes en afspraken.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Heb je over een lange periode veel negatieve gedachten, veel piekergedrag of zorgen om de toekomst? Dit kan tot chronische stress leiden en niet alleen je mentale gezondheid beïnvloeden, maar ook je fysieke gezondheid (3).
Het lukt je niet om te stoppen met piekeren. Hierdoor kan ook een angst ontstaan om gek te worden, omdat je je gedachten niet meer onder controle hebt. Wanneer je buitensporige angst ervaart over zaken in het dagelijks leven kan het zijn dat je een gegeneraliseerde angststoornis hebt.
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Mensen die overthinken, hebben vaak de neiging om heel lang na te denken over de mogelijke motivaties en beweegredenen van anderen. Ze vermoeden al snel een diepere drijfveer, omdat ze van zichzélf weten dat hun beleefwereld nogal diep kan gaan.
Als je last hebt van een piekerstoornis zal je onderstaande piekerstoornis symptomen zeker herkennen: je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens. de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp. het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven.
"Piekeren is een mechanisme om met stress om te gaan. Iemand is ergens gestrest over en piekert dan over een oplossing." Uit het onderzoek van Schlinkert blijkt dat piekeren al invloed op je lichaam heeft bij korte stressmomenten.