Wat je precies moet weten en kunnen om je eindexamen te halen, wordt vastgelegd in de examenprogramma's. Deze worden vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). In de examenprogramma's kun je zien welke stof aan bod komt op het centraal examen en welke stof niet.
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Zorg dat je minimaal 2 oude examens per vak maakt. Dat is echt het minimale. Als je echt goed wilt voorbereiden, zorg dan dat je 4-6 oude examens maakt per vak. Aangezien je meerdere vakken volgt en het maken van een oud examen tot wel 3 uur kan duren, moet je ruim van tevoren beginnen.
Examenopgaven variëren in lengte, vraagvorm en ook in het gevraagde vaardigheids- of kennisniveau. In elk examen worden zowel moeilijke als gemakkelijke vragen opgenomen. Bepaalde vragen kunnen als moeilijk worden ervaren, maar dragen er ook toe bij dat goede kandidaten zich kunnen onderscheiden.
De examens beginnen dit jaar op donderdag 11 mei en duren tot en met dinsdag 30 mei. Maar weet jij precies wanneer je welke examens hebt? Hieronder vind je het examenrooster voor het vmbo, havo en vwo van het eerste tijdvak. Het tweede tijdvak zal pas in maart 2023 bekend gemaakt worden.
Zet bij voorkeur energierijke graanproducten op het menu zoals bruin of volkorenbrood, muesli of andere ontbijtgranen, havermout, aardappelen, rijst of deegwaren. Voorkom een loom gevoel door zware en vette voedingsmiddelen te vermijden. Ze verteren immers trager.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
Daarnaast zijn oude examens te vinden op cito.nl en alleexamens.nl. Examenopgaven voor visueel beperkte kandidaten vindt u op eduvip.nl. Op Examenblad.nl vindt u alleen de papieren examens. Voorbeelden van digitale centrale examens zijn te vinden op de online oefenomgeving van Facet: oefenen.
Heb je weinig tijd en veel stof? Niet aan beginnen! Flashcards maken Flashcards kunnen heel effectief zijn, als je een beperkte hoeveelheid schijnbaar willekeurige informatie in je hoofd moet stampen. Denk aan telefoonnummers, of tien woordjes in een taal die je volstrekt onbekend is.
De mythe rond overlijden op een examen
Niets is minder waar. 'Dat gerucht klopt niet en je zal het dus ook niet in het Onderwijs- en Examenreglement (OER) terugvinden', aldus Chloe Heerman, coördinator van Algemene Procesopvolging (APO) aan de KU Leuven.
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo. Waarom die daling?
Door de coronacrisis hebben leerlingen in 2022 ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen. Leerlingen kunnen de centrale examens spreiden over het eerste en het tweede tijdvak en krijgen een extra herkansing voor het centraal examen. Voor het vmbo is er nog een wijziging in de toetsing voor het profielvak.
De meeste leerlingen vinden wiskunde vooral moeilijk omdat het abstract is. Het is onzichtbaar, er bestaan eenmaal geen werkelijke wiskundige objecten. Leerlingen die veel visualiseren zullen wiskunde daarom ook moeilijker vinden. Zij kunnen dan niet een goed beeld krijgen en snappen zij het niet.
Iedereen kan wiskunde leren! Methodiek is ook enorm belangrijk en iets dat we allemaal kunnen verbeteren om zo onze relatie met wiskunde een beetje meer liefdevol te maken. De lesmethode is de manier van lesgeven, die moet aansluiten op de leerstijl van een leerling, wat de manier is waarop iemand iets leert.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Conclusie. De kernregel eist dat je voor Nederlands, Engels en Wiskunde ten minste een: 4,5 – 5,5 – 5,5 haalt op je diploma. Deze drie cijfers worden immers naar boven afgerond en daarmee komen je gemiddelde eindcijfers dan uit op een: 5 – 6 – 6.