Je herkent een geoxideerde wijn aan een scherpe geur zoals beurse appels en de wijn is (deels) bruin verkleurd. Sommige wijnen horen oxidatief te zijn (denk aan sherry of marsala) maar in een goede witte of rode wijn is dit een fout.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Na verloop van tijd ontwikkelen stevige wijnen zich van 'aromatisch fruitig' naar meer complexe, rijpere smaken.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Symptomen van voedselvergiftiging zijn onder meer maagklachten, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree en koorts ( 7 ). Als u dus slechte wijn tegenkomt, ongeacht of deze is geopend, is het het beste om deze weg te gooien.
Als er nog wijn over is, dan is dat het geen reden om het weg te gooien. Als je de wijn goed afgesloten in de koelkast bewaart, kan hij nog steeds gebruikt worden duurt maximaal een week blijven. Het is belangrijk dat de wijn voorzien is van een kurk of een wijnstop luchtdicht af te sluiten.
Een bedorven wijn verliest vaak zijn karakteristieke fruitige aroma's en wordt vervangen door geuren die doen denken aan azijn, rottend fruit of zelfs aan vochtige en aardse elementen zoals schimmel. Deze verandering is een duidelijk teken dat er iets mis is.
Hoe u het kunt zien: Geoxideerde wijnen verliezen hun helderheid, zowel in kleur als in smaak . Dieprode wijnen worden bruinoranje van kleur en hebben een vreemd azijn-en-gekarameliseerde-appel-kenmerk. Overigens zijn witte wijnen veel gevoeliger voor oxidatie dan rode wijnen, omdat de hogere tanninegehaltes van rode wijnen als een buffer fungeren.
Je herkent de TCA schimmel in een wijn vooral aan de geur.De wijn heeft een nare, muffe geur van een natte krant, van een kurk (vandaar 'kurk') of een ongewassen hond. Die nare geur kan heel sterk zijn. Een wijn met veel TCA schimmel hoef je niet eens te proeven, je ruikt het meteen.
Over het geheel genomen was de oogst van 1986 matig voor een groot deel van de wereld, maar sommige regio's hadden geluk. Hoewel de overgrote meerderheid van de wijnen waarschijnlijk allang voorbij hun beste tijd is, zijn er misschien een of twee juweeltjes die nu nog goed te drinken zijn, hoewel zorgvuldig onderzoek raadzaam is .
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.
De vintage van 1998 varieerde in kwaliteit, maar sommige regio's genoten van spectaculaire vintages. Voor Frankrijk lagen de sterren van de vintage op de rechteroever van Bordeaux, Sauternes en de Rhônevallei, waarbij de beste voorbeelden waarschijnlijk nog steeds erg goed te drinken zijn .
Wijn kan bederven, maar dat betekent niet dat het bederft zoals andere producten die bedoeld zijn voor consumptie. Het drinken van bedorven wijn maakt je niet fysiek ziek, maar het is geen ervaring die iemand als smakelijk kan omschrijven.
Veel mensen hebben last van hun darmen als ze alcohol drinken. Buikpijn, overgevoeligheid van je darmen of zelfs een prikkelbare darm kunnen heel vervelend zijn. Het kan plotseling komen of je kunt er regelmatig last van hebben.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Oxidatie komt na enige tijd in alle wijnen voor, maar als een fles wijn verkeerd wordt bewaard, gebeurd dit veel eerder. Je herkent een geoxideerde wijn aan een scherpe geur zoals beurse appels en de wijn is (deels) bruin verkleurd.
De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De smaak kan achteruit gaan, er kan bezinksel ontstaan en de drank kan troebel worden. Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
Kwaliteitswijnen: Hogere kwaliteit witte wijnen met een schroefdop kunnen vaak langer bewaard worden. Afhankelijk van het type wijn, kun je rekenen op een houdbaarheid van 3 tot 5 jaar.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren. Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Wijn met een zuurtje is wijn die in de geur en/of smaak tonen heeft van citroen, appel, limoen, grapefruit en weinig suikers. We hebben het over frisse wijn. Smaakt jouw wijn naar azijn, dan heeft hij te veel blootgestaan aan zuurstof. Dit oxideren van de wijn gebeurt al geleidelijk aan wanneer je de fles opent.