Is ie goudbruin en lekker krokant als een frietje, dan is de olie op de juiste temperatuur. Heb je een vleesthermometer, dan is dat natuurlijk nog handiger om de temperatuur te meten. Je kunt de snacks eerst ontdooien in de koelkast. Dan is de frituurtijd voor de meeste snacks drie tot vier minuten.
Rijstkorrel
Bij de juiste temperatuur (rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen. Begint de olie rond 't korreltje te bruisen?Klaar om te frituren!
De frituurtijden kunnen variëren, afhankelijk van of de snacks ontdooid zijn of bevroren. Voor kroketten is de frituurtijd 4 tot 5 minuten als ze ontdooid zijn en 7 tot 8 minuten als ze bevroren zijn. Bitterballen hebben een frituurtijd van 3 tot 4 minuten als ze ontdooid zijn en 4 tot 5 minuten als ze bevroren zijn.
Voorverwarmen op 220°C. Baktijd: 8 minuten. Verhit vet of olie tot 175°C. Baktijd: 2 minuten.
De enige juiste manier om te weten wanneer je vlees of vis gaar is, is door de kerntemperatuur te meten. Kernthermometers zijn er in vele vormen en maten. Grofweg heb je de thermometer voor af en toe gebruik tijdens het koken en de thermometer die continue in het vlees zit voor langdurige bereidingen.
Druk uw duim en middelvinger tegen elkaar.Het vlezige gebied onder uw duim voelt nu aan alsof vlees medium is gekookt (140-145 graden Fahrenheit) . Druk op uw duim en ringvinger om te voelen hoe medium-well aanvoelt (150-155 graden Fahrenheit) en duim en pink voor well-done (160-165 graden Fahrenheit).
Als je je duim en middelvinger tegen elkaar houdt, dan komt er al iets meer spanning op. De muis van je hand voelt nu medium. En als je je duim en ringvinger tegen elkaar doet, voelt het als well-done. Nu je weet hoe een goed gebakken biefstuk voelt, kun je jouw biefstukje in de pan controleren.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Hoe lang moet je kipsaté bereiden? Verhit een koekenpan of grillpan met 2 eetlepels zonnebloemolie op hoog vuur. Bak de kipsaté in circa 8 minuten rondom gaar en goudbruin.
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten. Eind 2020 is van De Banketbakker, het handboek met alle Holtkamp-recepten een nieuwe, herziene en uitgebreide uitgave verschenen.
Hoe vermijd ik dat kroketten openbarsten? Om te vermijden dat je kroketten barsten, gebruik je zo weinig mogelijk vocht in de bereiding van je vulling. Voeg dus geen boter of room toe aan je puree. Een volgende cruciale tip: bak niet te veel kroketten tegelijkertijd, maar zorg dat ze ruimte hebben in het frituurmandje.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
De makkelijkste en veiligste methode is om het uiteinde van een houten lepel in de olie te steken. Als je veel belletjes ziet ontstaan rond het hout en ze beginnen omhoog te drijven , is je olie klaar om te frituren.
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
Je frietjes zijn klaar als ze beginnen te 'zingen' (ze zwemmen dan aan de oppervlakte van je friteuse). Schud je frietjes goed af en laat ze gedurende een halfuur afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Je kunt overgebleven olie gebruiken voor je volgende portie friet, maar wees op je hoede voor tekenen van bederf. Gebruikte frituurolie heeft een scherpe geur; als je ook maar een vleugje ranzigheid of iets vreemds ruikt, wees dan voorzichtig en koop verse olie. Als je gerecyclede olie er troebel of schuimig uitziet, is het tijd om het weg te gooien.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Diepvriesfrites frituren geeft je de klassieke diner-style friet. Verhit een paar centimeter plantaardige of koolzaadolie in een frituurpan of grote Dutch oven tot 350-375 F. Voeg de frietjes in porties toe en bak ze, af en toe roerend, tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 3 tot 5 minuten .
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Haal uw eten van het vuur en steek een schone thermometer in het dikste deel van het vlees of gevogelte. Het is volledig gaar wanneer de temperatuur 75ºC bereikt . Het dikste deel van het vlees is meestal het midden (bijvoorbeeld van een hamburger of worst).
Het is veel gezonder om je pan eerst goed op te laten warmen, vervolgens de olie erin te gieten en dan nog eventjes te wachten met het vlees. Hierdoor laat je je pan goed opwarmen en schroeit het vlees direct dicht in de pan. Het voordeel hiervan is dat het op deze manier het minste vet opneemt.