Een verhoogde waarde van bijvoorbeeld glucose of nitriet kan meerdere oorzaken hebben. Daarom wordt deze urinetest gebruikt als screening. *Glucose (suiker) is de primaire bron van energie van ons lichaam. Normaliter hoort in de urine geen glucose te zitten.
In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Wanneer u klachten heeft kan de huisarts aan Saltro vragen om in het laboratorium een aantal testen te doen.
Een urineonderzoek wordt verricht om een urineweginfectie (plasbuis, blaas, nieren), een nierziekte aan te tonen of als hulp bij de diagnose van algemene ziekten zoals diabetes.
Tijdens de medische keuring kijkt de arts onder andere naar uw bloeddruk, gezichtsvermogen, of uw armen en benen goed functioneren en of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Hij of zij kan op basis van deze keuring stellen dat u niet of niet voldoende in staat bent om auto te rijden.
In totaal duurt uw afspraak zo'n 35 tot 45 minuten. Het CBR beoordeelt het verslag van de arts en de resultaten van het bloed- en/of urineonderzoek. U krijgt een bericht met de uitslag van het onderzoek. In dit bericht laten wij u weten of u geschikt bent om te rijden en of u het rijbewijs kunt behouden.
Na het onderzoek maakt de specialist binnen acht weken een rapport en stuurt dit naar het CBR. Het CBR stuurt u binnen vier weken een brief met de uitslag van het onderzoek. Maar soms hebben we meer tijd nodig en kan het langer duren. Bijvoorbeeld omdat u ook een rijtest moet doen.
Urine bevat behalve water in water oplosbare stoffen, vooral ureum en anorganische zouten. Urobiline en porfyrine zorgen voor de typische gele kleur. Wanneer iemand erg veel drinkt, wordt de urine bij benadering waterkleurig.
bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren) een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat.
Normale pH van ochtendurine is licht zuur tot neutraal. De urine is na een maaltijd vaak basisch, dit komt door een grotere productie van maagsap na de maaltijd. Een zuurdere urine (pH <5) wijst op diarree of diabetes mellitus.
De arts meet uw bloeddruk en gezichtsvermogen (met en zonder bril) en doet een globaal lichamelijk onderzoek. De keuring duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. De arts vult alle formulieren in en stuurt die na afloop op naar het CBR. Eventueel kunt u de formulieren ook zelf opsturen.
CBR beoordeelt rijgeschiktheid
Als de eigen verklaring en het geneeskundig verslag ingevuld en ondertekend zijn, stuurt u deze op naar het CBR. Een medisch adviseur van het CBR bepaalt of u geschikt bent om veilig een bus of vrachtwagen te besturen. Is dat het geval, dan geeft het CBR de verklaring van geschiktheid af.
Tijdens de keuring onderzoekt de arts of u veilig en zelfstandig kunt rijden. De keuring bestaat uit de volgende onderdelen: Doornemen van het keuringsverslag met de arts. Beoordeling van uw lichamelijke en geestelijke conditie.
De assistente test de urine voor u. De uitslag is dezelfde middag meestal bekend. U kunt hiervoor bellen met de praktijk. Heeft u een blaasontsteking, dan kijken we eerst of deze zonder medicijnen binnen een week over kan gaan.
Houd de schaamlippen opzij bij het plassen. Mannen: trek de voorhuid omhoog, maak de eikel schoon, houd de voorhuid omhoog bij het plassen. Plas een beetje urine uit in het toilet. Plas hierna een deel in het potje.
De meest voorkomende urineonderzoeken zijn: Bepalen hoeveelheid ureum, kreatinine en eiwit. Aan deze stoffen kunnen we zien hoe uw nieren functioneren.
Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.
Bij voorkeur ontvangen wij de eerste opgevangen ochtendurine. Het onderzoek van bij kamertemperatuur bewaarde urine is alleen betrouwbaar indien de urine binnen 2 uur na lozing wordt onderzocht. Wanneer dit niet mogelijk is, plaatst u de urine onmiddellijk in de koelkast (tot max. 24 uur na lozing).
Een volwassene plast normaal gesproken drie tot acht keer per dag, afhankelijk van de vochtinname. Meestal is de urine lichtgeel tot goudgeel van kleur. Bij minder geconcentreerde urine is de kleur lichter. Urine kan ook kleurloos, bruin, zwart of zelfs paars zijn.
Bij de meeste mensen is de urine normaal gesproken steriel (dat wil zeggen: vrij van ziektekiemen of bacteriën). Ook als er wel bacteriën in de urinewegen zijn, betekent dat niet altijd dat u een urineweginfectie krijgt. Urine wordt door de nieren geproduceerd tijdens het zuiveren van het bloed.
Per uur stroomt er ongeveer 60 liter bloed door je nieren. Per dag maken de nieren ongeveer 200 liter voorurine. Per dag komt er uiteindelijk 1,5 liter urine in je blaas.
De urinewegen
Vanuit elke nier gaat er een urineleider naar uw blaas. Via de urineleider stroomt de urine van de nier naar de blaas. In de blaas wordt de urine opgeslagen. Door te plassen verlaat de urine via de plasbuis het lichaam.
Het CBR heeft de grootste moeite om de achterstanden weg te werken. Ruim 300.000 leerlingen wachten nog op hun praktijkexamen, nog eens 450.000 mensen op hun theorie-examen. Dat is ruim de helft van het aantal examens dat het CBR jaarlijks afneemt, schrijft Trouw.
Wanneer krijg ik bericht van het CBR? Als u bent aangehouden, geeft de politie dit in de meeste situaties door aan het CBR. Wanneer het CBR deze informatie krijgt, hangt af van de politie. Maar meestal is dit binnen zes maanden.