Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Op beide wijzes is het mogelijk om tot maximaal 1,5 jaar kefir te bewaren, die vervolgens weer goed te activeren is; goed afspoelen en laat maar ontdooien in een verse portie water met opgeloste suiker. Ook hier geldt weer dat het even zal duren voordat u een drinkbaar resultaat verkrijgt.
Waterkefir korrels tot 1 maand bewaren
Mogelijk heb je een grotere pot nodig. Ook dan zal de waterkefir drank niet lekker drinkbaar zijn. Let er wel op dat de opgebouwde overdruk (de fermentatie gaat gewoon door, hoewel een stuk trager) weg kan. Anders zal de pot kunnen ploffen.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Als u voor een periode tot 3 weken op vakantie gaat, dan kunt u de waterkefir in een schone pot met water en een goede hoeveelheid suiker in de koelkast zetten. In principe hoeven de kefirculturen maar net onder water te staan. Voeg wel meer suiker toen dan tijdens een normale bereiding.
Als je aan bacteriën denkt, denk je vaak aan ziekmakers. Wees gerust, de bacteriën en andere micro-organismen in kefir zijn niet gevaarlijk of schadelijk. Sterker nog, kefir staat er juist om bekend een heel gezond drankje te zijn.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Supermarktkefir van de Lidl, AH, Aldi en Jumbo is niet gemaakte met de echte kefirculturen, waardoor het geen van de gezondheidsvoordelen van kefir biedt. Supermarktkefir werkt dus niet probiotisch. Aan supermarktkefir zijn vaak nog allerlei (nutteloze) voedingsstoffen toegevoegd.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
De kefir van Rauw Power (verkrijgbaar bij Ekoplaza in het zuivelschap) is gemaakt van bacterieculturen en gisten en wordt 24 uur gefermenteerd. Doordat de melk rauw verwerkt wordt bevat het levende bacteriën. Kefir is (net als yoghurt en karnemelk) geschikt bij lactose intolerantie.
Als u de kefir een keer (veel) te lang heeft laten staan, is de kans groot dat de bovenlaag in de pot één dikke brei is van ingedikte kefirdrank + daarin ergens de korrels. Het kan lastig zijn om deze te verwerken, omdat het zo dik is en er ook allemaal kleine stukjes en brokjes loskomen uit die brei.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Indien u de kefirkorrels langer bewaart, moet u regelmatig het water verversen (iedere week 1 keer, alleen als het echt warm is, vaker) en nieuwe suiker toevoegen. Gebruik zo weinig mogelijk suiker in dat geval (20 gram op 'n liter). Daarna op een niet al te lichte en koele plaats bewaren.
Wat wij soms terugkrijgen als ervaring van klanten, is dat als iemand een reeds verstoorde darmwerking heeft, deze problemen in het begin wat kunnen verergeren als de inname van kefir wat te enthousiast gestart wordt. Zoals buikklachten en diarree.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Kefir melk zit qua smaak tussen karnemelk en yoghurt in. Heb je de drank gefilterd en laat je hem daarna nog 24 uur buiten de koelkast staan, dan is de lactose bijna geheel verdwenen en wordt de smaak zachter en de kefir dikker.
Hoewel de waterkefirculturen een groot gedeelte van de suiker tijdens het fermentatieproces omzetten, blijft er altijd een resthoevelheid suiker aanwezig in de waterkefir die u oogst. Dit maakt waterkefir wat minder geschikt voor diabetespatienten en moet daarom als nadeel van waterkefir benoemd worden.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Yoghurt is dik en eet je met een lepel. Kefir is dunner dan yoghurt maar dikker dan melk. Kefir kan je drinken als een drinkyoghurt. Omdat kefir en yoghurt van melk zijn gemaakt hebben ze beide een vergelijkbare voedingswaarde.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
MelkKefir is eenvoudig te bereiden. De verhouding korrels tot melk is 1:10. 50 gram een 1/2 liter melk. Doe de melk met de korrels in een pot met deksel.
Tip 3: Voeg vlak voordat je de waterkefir drinkt een scheut citroensap of ananassap toe. Lekker fris en tropisch. Niet mee laten trekken, de enzymen werken de probiotische werking van waterkefir tegen. Tip 4: Voeg verse gember of een vanillestokje toe aan de waterkefir nadat het gezeefd is.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.