Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
In de vriezer varieert de houdbaarheidsduur van 2 tot 8 maanden. Zachte kazen kun je het minst lang bewaren, namelijk 1 tot 2 weken in de verpakking.
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken.
Oude kaas heeft dus minstens tien maanden op de plank gelegen om te rijpen, jonge kaas maar een week of vier. Wanneer een kaas ouder wordt, verliest hij vocht en wordt hij droger.Dat is de reden dat oude kaas soms zo brokkelig is. Het vochtverlies zorgt er ook voor dat een stuk oude kaas veel sterker smaakt dan jonge.
Kaas die gedurende een bepaalde periode heeft liggen rijpen wordt oude kaas genoemd. Door dit rijpingsproces krijgt de kaas meer stevigheid en aroma. Dit komt omdat de kaas naarmate hij ouder wordt, vocht verliest en daardoor droger wordt. Oude kaas heeft daarom een pittige en volle smaak.
De witte puntjes in oude kaas zijn kristallen ontstaan uit eiwit en niet uit zout zoals velen wel denken. Door de rijping van de kaas vormen zich uit het eiwit kristallen van aminozuren en calcium. Door rijping droogt de kaas in en wordt daarmee ook pikanter van smaak en lijkt daarom soms zouter.
Zachte kazen
De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1). Naast hoe het er uitziet kan de geur ook wijzen op schimmel.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Kaas is een product wat koel tot koud bewaard dient te worden. Verbreekt u de koelketen, dan is de kaas al snel aan bederf onderhevig, net als de meeste andere verse levensmiddelen. Sommige kazen, zoals de meeste oudere gedroogde kazen, zoals een oude Gouda kaas, kunnen probleemloos buiten de koeling bewaard worden.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Snijd het stukje er af, maak de vershouddoos schoon en bewaar de kaas in schoon vetvrij kaaspapier en een schone vershouddoos. (Harde) kaas bewaren in een vershouddoos met vetvrij kaaspapier garandeert ongeveer een houdbaarheid van maximaal 4 weken. Zachte kaas kun je beter niet langer dan een week bewaren.
Rode Cheddar heeft een roodachtig oranje gekleurde schil. Wij snijden uw kaas vers van het mes en verpakken deze zorgvuldig in vacuümverpakking. Eenmaal vacuümverpakt blijft de kaas maar liefst 7-8 weken vers.
Tijdens de productie van kaas wordt deze bewerkt met schimmelsporen. Er wordt dan schimmel over de korst gestrooid of er wordt schimmel bij de wrongel tijdens het fabricageproces gedaan, waardoor schimmel kaas ontstaat. De gebruikte schimmel kan wit, groen of blauwachtig van kleur zijn.
Zacht fruit, brood, een stuk komkommer, roomkaas of een potje compote: je kunt ze allemaal beter weggooien als je schimmel ziet. De enige uitzondering hierop is harde kaas aan één stuk. Hierbij groeit de schimmel alleen op het oppervlakte. Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten.
Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas. Wat is dat? Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.
In die coating zit natamycine, wat een schimmelwerend middel is. Ondanks dat het om een lage en veilige concentratie gaat, is het geen goed idee om de coating op te eten. Het is enkel bedoeld als een soort verpakking voor de kaas.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Bij koele temperaturen blijven de vetten hard, maar wanneer de kaas kamertemperatuur bereikt, is dat niet meer het geval. Vocht en vet komen dan op het oppervlak van de kaas te liggen, met een zweeteffect als gevolg. Hoe vetter je kaas, hoe meer die zal zweten.
Voor verschillende kazen worden verschillende zuursels gebruikt, verschillende bacteriën dus. Sommige van deze bacteriën kunnen luchtbelletjes maken. Deze luchtbelletjes vormen de gaten in de kaas. Omdat er verschillende zuursels worden gebruikt hebben sommige kazen wel gaten, en sommige niet.
Waarom brokkelt brokkelkaas? Een ouder wordende kaas verliest zijn vocht en wordt daardoor droger. Aangezien droge kaas sneller brokkelt, is voor deze kaas na zijn lange rijpingsproces geen ontkomen aan. Ondanks dat de kaas brokkelt, zijn het wel fantastisch smaakvolle kazen.
In de meeste kazen wordt stremsel gebruikt. Stremsel zorgt ervoor dat de melk langzaam hard wordt en dat je er kaas van kunt maken.