Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Symptomen van gescheurd trommelvlies
afscheiding van het trommelvlies (etter, vocht, in sommige gevallen bloed, enz.)oorsuizen of vreemde geluiden. oorpijn of ongemak. tijdelijk gehoorverlies van het aangetaste oor.
De voornaamste symptomen van een gaatje in uw trommelvlies zijn oorpijn en gehoorverlies. Boek een gratis hoortest om te ontdekken of u gehoorverlies heeft en/of een gescheurd trommelvlies. Uw audicien kan door middel van een otoscoop (loep met een lampje) in uw oor kijken en dit vaststellen.
Gehoorschade komt in verschillende vormen: je hoort minder goed (lawaaislechthorendheid)je hoort continu een piep of ruis (tinnitus)je bent overgevoelig voor geluid (hyperacusis)
"Iedere KNO-arts heeft wel iemand gezien die het wattenstaafje te diep de gehoorgang in duwt, waarbij een wattenstaafje afbreekt of waar een stukje van de wattenpluim bij blijft zitten in het oor." Veel patiënten hebben dat niet direct door. "Dan kan er een infectie ontstaan en dat kan veel schade aanrichten."
Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken. Zo kan het vocht eruit en hoort u direct beter.
Het op goede wijze uitspuiten van een gehoorgang zal zelden leiden tot directe problemen (gehoorgang- of trommelvliesbeschadiging) of later een gehoorgangontsteking, tenzij de huid reeds voor het uitspuiten beschadigd is of door het uitspuiten beschadigd wordt. Het uitspuiten van een gehoorgang mag niet pijnlijk zijn.
Daarnaast gaat je lichaam juist meer oorsmeer aanmaken dan nodig. Ook kun je met een wattenstaafje in je oor flinke schade aanrichten. Je kunt uitschieten waardoor je de dunne huid in het oor beschadigd. Je kunt ook het trommelvlies raken en hiermee kan je gehoor zelfs permanent verslechteren.
Ze kunnen niet uit zichzelf teruggroeien.
Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is. Bij een kleine scheur kan het gehoor normaal blijven.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Mocht een trommevliesperforatie niet spontaan herstellen dan zal uw huisarts u doorverwijzen naar de KNO-arts. Deze kan een herstellende operatie uitvoeren. Vliegen met een trommelvliesperforatie kan over het algemeen niet veel kwaad.
Om u heen zijn geluiden slecht hoorbaar, klanken klinken doffer dan normaal en een gesprek voeren is lastig. Kortom; u heeft het idee dat u minder goed hoort. Ook een drukkend gevoel en pijn in het oor zijn symptomen van een verstopt oor.
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
De KNO-arts kan eenvoudig constateren of er vocht aanwezig is achter het trommelvlies of dat het trommelvlies goed functioneert.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Deze haartjes zetten trillingen om in geluid. Blootstelling aan hard geluid kan deze beschadigen of vernietigen. Helaas hebben de haarcellen in het menselijk oor niet het vermogen om zichzelf te regenereren, wat betekent dat deze vorm van gehoorschade in de meeste gevallen permanent is.
Bij gehoorschade door lawaai geldt: Wat kapot is, is kapot
Hoe groter de gehoorschade, hoe meer haarcellen er kapot zijn en hoe minder goed we horen. Het oor wordt niet alleen ongevoeliger, maar het is ook minder goed in staat om geluiden van elkaar te onderscheiden.
Wanneer de luchtdruk rondom ons heen afneemt, drukt de lucht in het middenoor het trommelvlies in eerste instantie naar buiten. Dit komt doordat de druk op dat moment in het middenoor groter is dat aan de buitenkant van het trommelvlies. Hierdoor kan het trommelvlies minder goed bewegen en horen we alles wat doffer.
Dat trommelvlies is bij aanraking pijnlijk en kan worden geperforeerd. Wanneer u het wattenstokje zo vasthoud dat u met uw vingertoppen het watje bijna aanraakt, kan er dus eigenlijk nooit iets misgaan, want de wattenstok gaat zo nooit dieper dan 1 centimeter de gehoorgang in.
Bij volwassenen en oudere kinderen kan de ingreep zonder verdoving poliklinisch worden uitgevoerd. Indien nodig kan het trommelvlies wel plaatselijk worden verdoofd. Bij kleinere kinderen wordt de ingreep meestal onder algehele verdoving uitgevoerd om te voorkomen dat het kind beweegt.
Waarom hoor je je hartslag in je oor? Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.
Om de prop wat zachter te maken kunt u wat olie, bijvoorbeeld olijfolie, slaolie of babyolie in het oor druppelen. U kunt ook gewoon water gebruiken, bijvoorbeeld door tijdens het douchen water in het oor te laten lopen. Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.